Στην ημερίδα “IncludU” που έγινε στην Μυτιλήνη απεύθυνε χαιρετισμό η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου μίλησε στη διημερίδα με θέμα την ανάδειξη των ευρωπαϊκών αξιών από τους νέους για μία ανοικτή και δημοκρατική Ευρώπη και τίτλο “IncludU”

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου μίλησε στη διημερίδα με θέμα την ανάδειξη των ευρωπαϊκών αξιών από τους νέους για μία ανοικτή και δημοκρατική Ευρώπη και τίτλο “IncludU”, που διοργάνωσε στη Μυτιλήνη το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, σε συνεργασία με το τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Γενικό Λύκειο Αγιάσου.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Περιφερειάρχη:

«Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή εκδήλωση.
Δεν είναι μόνο ευπρόσδεκτη, αλλά και αναγκαία σήμερα, μια διαρκής συζήτηση για την Ευρώπη.
Η Ευρώπη δεν είναι γεωγραφικός χώρος. Είναι τόπος αξιών.
Είναι τόπος κοινωνικών δικαιωμάτων.
Πολιτικής ελευθερίας.
Δημοκρατίας.
Δημιουργικής σύγκρουσης και διαρκούς αναζήτησης.
Η Ευρώπη είναι ένας ανοιχτός κόσμος.
Πάνω στις αξίες αυτές θεμελιώθηκε και μόνο μέσα από τις αξίες αυτές μπορεί να υπάρχει.
Σε φάση δοκιμασίας σήμερα η Ευρώπη, ακούμε να λέγεται συχνά.
Αυτή η δοκιμασία μπορεί να αποδειχθεί μια ζωογόνος καμπή.
Μια κρίση που γεννάει μια επόμενη εποχή.
Έτσι, θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική τη διήμερη αυτή επιμορφωτική δράση με θέμα την ανάδειξη των ευρωπαϊκών αξιών από τους νέους, για μια ανοιχτή και δημοκρατική Ευρώπη.
Η ενημέρωση και η συζήτηση πάνω στις σύγχρονες προκλήσεις για την Ευρώπη, το μέλλον και την προοπτική της, καθώς και η αναζήτηση απαντήσεων για τα προβλήματα της εποχής, είναι η μόνη γόνιμη μέθοδος και κατανόησης και λύσεων.
Μόνο έτσι μπορούμε να ρίξουμε μια νέα ματιά στα σύγχρονα προβλήματα, όπως είναι η προσφυγική κρίση, η κοινωνική ένταξη, η ανεργία των νέων και οι κοινωνικές ανισότητες.
Η συνάντηση μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών με αυτά τα ζητήματα και η συμμετοχή τους σε παρόμοιες επιμορφωτικές δράσεις, έχει μεγάλη χρησιμότητα, ιδιαίτερα στη φάση που διανύουμε.
Η γνώση και η συμμετοχή είναι το καλύτερο στήριγμα σε αυτή την πρωτόγνωρη ιστορικά προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως είναι το εγχείρημα της Ε.Ε.
Τίποτα δε χτίζεται μόνο του, οι άνθρωποι χτίζουν και οι άνθρωποι δημιουργούν.
Εύχομαι η διημερίδα να είναι για όλους παραγωγική και χρήσιμη.
Σας ευχαριστώ όλες και όλους».