Αλλάζει το Εκλογικό Σύστημα στις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές

Την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές και… την απλή αναλογική (;) ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ.


Υπενθυμίζεται ότι, το πρώτο, επίσημο "μήνυμα" απλής αναλογικής είχε "σταλεί" από τον Γ.Γ. του ΥΠ.ΕΣ., Κώστα Πουλάκη, στο τελευταίο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ του Δεκεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, με την πλειοψηφία ωστόσο των συνέδρων να υπερψηφίζει το, «Η ΚΕΔΕ δεν συζητά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών, πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του Κράτους. Η ΚΕΔΕ διαφωνεί με την προτεινόμενη από την Κυβέρνηση αλλαγή του εκλογικού συστήματος (απλή αναλογική), διότι αυτή οδηγεί, στην πράξη, σε ακυβερνησία και διάλυση των δήμων»...

Ο Υπουργός, στην ίδια συνέντευξη, χαρακτηρίζοντας «άστοχη» την απόφαση της ΚΕΔΕ να απέχει από τις συζητήσεις για το «Νέο Καλλικράτη», τονίζει πως, οι επερχόμενες αλλαγές θα αφορούν σε θέματα αρμοδιοτήτων, πόρων, αλλά και σχέσεων των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Αναλυτικά, η ερώτηση και η απάντηση του ΥΠ.ΕΣ., Π. Σκουρλέτη

Έχετε προαναγγείλει ριζοσπαστικές αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, μέσω της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη». Σε ποιους τομείς αναμένονται αλλαγές με βάση και την μέχρι σήμερα προετοιμασία;

“Όπως ίσως γνωρίζετε από τα μέσα του 2016 με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών έχει συσταθεί μια επιτροπή μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» με βάση την εμπειρία της μέχρι τώρα εφαρμογής του. Η επιτροπή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρώσει το έργο της. Αξίζει να επισημάνουμε πως σε αυτήν συμμετέχουν εκπρόσωποι και των δυο βαθμών αυτοδιοίκησης.

Τα πορίσματα αυτής της δουλειάς θα τα αξιοποιήσουμε έτσι ώστε μέχρι τα μέσα της χρονιάς να είμαστε σε θέση να νομοθετήσουμε. Ακολουθήσαμε, με απόλυτο σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις, μια ανοικτή διαδικασία διαβούλευσης με σκοπό τη διαμόρφωση της μεγίστης συναίνεσης, όπου αυτό είναι δυνατό. Προκαλεί βέβαια εντύπωση πως, στο «παραπέντε» της ολοκλήρωσης των εργασιών της επιτροπής, η ΚΕΔΕ ανακοίνωσε την αποχώρηση της. Το βρίσκω άστοχο.
Εκτιμώ πως οι αλλαγές που θα έρθουν για ψήφιση και θα αφορούν τα θέματα των αρμοδιοτήτων, των πόρων, των σχέσεων με τη σημερινή αποκεντρωμένη διοίκηση αλλά και το εκλογικό σύστημα θα μας εισαγάγουν σε μια νέα εποχή για την αυτοδιοίκηση.”


Πηγη epoli.gr