Ανησυχία στους σεισμολόγους για τους σεισμούς-Στην Λέσβο φορητός σεισμογράφος για να «εγκλωβίσει» τον εστιακό χώρο

Την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στην Μυτιλήνη σχολίασε ο καθηγητής γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1, κάλεσε τους κατοίκους του νησιού και τις Αρχές να είναι σε ετοιμότητα.

«Θα πρέπει στη Μυτιλήνη να δώσουν βαρύτητα στο σεισμικό αυτό φαινόμενο και να πάρουν τυπικά προληπτικά μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις ενός απίθανου σεναρίου, κάποιας πιο ισχυρής σεισμικής διέγερσης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος.

Την ίδια στιγμή, εξήγησε ότι υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη για το φαινόμενο της "χύτρας", ότι δηλαδή ανοίγει κάποιος ένα καπάκι, βγαίνει λίγο ατμός και εκτονώνεται η κατάσταση.

«Ακριβώς αντίθετα, σωρεία επιστημονικών δημοσιεύσεων και πάρα πολλά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, δείχνουν ότι πριν από τη γένεση ισχυρών σεισμών έχουμε μια αυξημένη σεισμική δραστηριότητα, ενδιαμέσου μεγέθους σεισμών», κατέληξε ο κ. Παπαζάχος.

Ο Έλληνας σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε μεν καθησυχαστικός για την εξέλιξη του φαινομένου, αλλά τόνισε ότι οι σεισμοί εκδηλώνονται σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, η οποία στο παρελθόν είχε δώσει ιδιαίτερα ισχυρές δονήσεις.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, σε δήλωσή του επισήμανε ότι η περιοχή όπου εκδηλώνονται οι σεισμοί είναι αρκετά διεγερμένη, υπογραμμίζοντας ότι η ανησυχία των επιστημόνων έγκειται στο μεγάλο μέγεθος των δονήσεων – πάνω από 5 Ρίχτερ.

Ο ίδιος, πάντως, επισημαίνει ότι το θετικό είναι ότι η μετασεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται με εξαιρετικά καλούς ρυθμούς γεγονός που οδηγεί σε ταχύτερη εκτόνωση του φαινομένου.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η περιοχή όπου έχει κάνει την εμφάνισή του ο Εγκέλαδος έχει δώσει στο παρελθόν ιδιαίτερα ισχυρούς σεισμούς και για το λόγο αυτό το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναμένεται να στείλει φορητή μονάδα στη Μυτιλήνη και τη Λήμνο, για να «εγκλωβίσει» τον εστιακό χώρο.