Ανήσυχος ο καθηγητής σεισμολογίας Κ. Παπαζάχος- «Με ανησυχεί ότι είναι ένα από τα κυριότερα ρήγματα που έχει δώσει σεισμό 6,6R»

Μετά τους τρεις σεισμούς άνω των 5 Ρίχτερ που ταρακούνησαν τη Μυτιλήνη το τελευταίο 24ωρο ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος διατύπωσε την ανησυχία του για την ενεργοποίηση ενός ρήγματος μήκους 10-15χλμ. βόρεια της Μυτιλήνης.


«Πιο πολύ με ανησυχεί το γεγονός ότι είναι ένα από τα κυριότερα ρήγματα που ιστορικά έχουν χτυπήσει το νησί» είπε ο κ. Παπαζάχος υπενθυμίζοντας ότι το 1865 είχε προκαλέσει σεισμό 6,6 Ρίχτερ που έκανε βλάβες στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο πρόκειται για ένα «δύσκολο» φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι σημειώνονται τέτοιοι σεισμοί «δεν λειτουργεί όπως όταν ανοίγει το καπάκι μιας χύτρας για να εκτονώνεται». «Όταν έχουμε συσσωρευμένη γέννηση σεισμών είναι γενεσιουργός αιτία για μεγαλύτερο σεισμό», τόνισε ο κ. Παπαζάχος ενώ πρότεινε η τοπική κοινωνία να πάρει μέτρα προετοιμασίας παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ρήγμα «δεν έχει προκαλέσει τραγικές επιπτώσεις στη Μυτιλήνη, αλλά εχει δημιουργήσει προβλήματα στο βόρειο τμήμα του νησιού».


Ο τελευταίος σεισμός σημειώθηκε στις 4:24 το πρωί είχε μέγεθος 5,3 Ρίχτερ και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών έγινε ιδιαίτερα αντιληπτός στη Μυτιλήνη και στη Χίο.
Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος, μόλις 10 χιλιόμετρα, και επίκεντρο 15 χιλιόμετρα βόρεια του Μολύβου, στις απέναντι από τη βόρεια Λέσβο ακτές της Μικρασιατικής Τρωάδας.

Ήταν ο τρίτος σεισμός μεγέθους μεγαλύτερου των πέντε Ρίχτερ μέσα σε ένα 24ωρο, με πρώτο αυτόν στις 6:30 χθες το πρωί, μεγέθους 5,2 βαθμών. Ακολούθησε άλλος ένας σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών και αυτός, στη 1:00 το μεσημέρι, ενώ δεκάδες είναι οι σεισμοί μικρότερης έντασης που καταγράφονται συνεχώς, όλοι με επίκεντρο τη ίδια περιοχή.