Το πρωινό της Λέσβου στην 12η HO.RE.CA. 2017 (ΦΩΤΟ)

Παρουσίαση “Τοπικού Συμφώνου Ελληνικού Πρωινού … Λέσβου”, στη 12η HO.RE.CA. 2017 (10 – 13 Φεβρουαρίου 2017).


Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της Λέσβου στην κορυφαία επαγγελματική έκθεση για ξενοδοχεία και μαζική εστίαση (hotels, restaurants & cafes) “12η HO.RE.CA. 2017” (10 – 13 Φεβρουαρίου 2017), όπου στο πλαίσιο του προγράμματος “Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού” που υλοποιεί το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, παρουσιάστηκε εκ νέου μετά από 4 χρόνια, το “Πρωινό της Λέσβου”, μαζί με τα αντίστοιχα “πρωινά” της Αμοργού, της Σύρου, της Μεσσηνίας, της Κορινθίας και της Κεφαλονιάς. 

Την οργάνωση της συμμετοχής είχαν αναλάβει από κοινού ο Δήμος Λέσβου και η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο.Λ.Σ.Α.) και της Λεσβιακής Παροικίας Αθηνών, ενώ μεγάλοι χορηγοί της αποστολής ήταν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες “BLUE STAR FERRIES” και “HELLENIC SEAWAYS”.  

Το Δήμο Λέσβου και το Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης και σύμβουλος τουριστικού marketing Πάνος Πίτσιος, ενώ τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Περικλή Αντωνίου ο Ταμίας Λεωνίδας Χιωτέλης. Εκ μέρους της Ο.Λ.Σ.Α., παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος Νεκτάριος Βακάλης και τα μέλη Σοφία Μεσσηνέζη και Αντώνης Θαλασέλλης, ενώ την Πρόεδρο της Λεσβιακής Παροικίας Αθηνών Καίτη Μεσσηνέζη, εκπροσώπησαν η Αντιπρόεδρος Νατάσσα Σαμαρέλλη και η Γεν. Γραμματέας Ειρήνη Βεκρή. Την αποστολή της Λέσβου πλαισίωσαν οι Εύη Καραφωτιά, ο Δημήτρης Βόγκλης και η Βάσω Σαμιώτη.    

Το stand της Λέσβου τίμησαν με την παρουσία τους, η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο Γεν. Γραμματέας του Ε.Ο.Τ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, Έλληνες και ξένοι εμπορικοί  επισκέπτες – επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού (ιδιοκτήτες εστιατορίων, εκπρόσωποι ξενοδοχείων, προμηθευτές, χονδρέμποροι – λιανέμποροι προϊόντων, εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι γαστρονομίας & τουρισμού, γευσιγνώστες – chefs, tour operators & τουριστικοί πράκτορες, κ.α.), καθώς και το πολυπληθές κοινό που επισκέφθηκε τη HO.RE.CA.

Όλοι είχαν την ευκαιρία καθόλη τη διάρκεια του τετραημέρου, να γνωρίσουν τα τοπικά εδέσματα της Λέσβου, που περιλαμβάνονται στο “πρωινό” του νησιού, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί το 2012 – 13 από την Επιτροπή του “Τοπικού Συμφώνου Ελληνικού Πρωινού… Λέσβου”. Παράλληλα είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την τοπική διατροφική παράδοση και το γαστρονομικό πλούτο της Λέσβου, καθώς και για την ιδιαιτερότητα των προϊόντων και της κουζίνας του νησιού.  

Κορυφαία στιγμή της συμμετοχής της Λέσβου, ήταν η κεντρική εκδήλωση παρουσίασης του “Πρωινού της Λέσβου”, προς τους προσκεκλημένους επαγγελματίες του Ξ.Ε.Ε. και τους επισκέπτες του περιπτέρου, μεταξύ των οποίων και πολλοί Λέσβιοι της Αθήνας. Η εκδήλωση περιλάμβανε:

παρουσίαση ενός πλήρους μπουφέ με το Λεσβιακό πρωινό, που επιμελήθηκαν τα μέλη της λεσβιακής αποστολής, της Ο.Λ.Σ.Α. και της Λεσβιακής Παροικίας Αθηνών, 

σύντομη ομιλία για το Τ.Σ.Ε.Π. Λέσβου και τη χρησιμότητα της διασύνδεσης του τουριστικού προϊόντος με τον πρωτογενή τομέα, από τον υπεύθυνο του project για όλη τη χώρα & μέλος του Ξ.Ε.Ε. Γιώργο Πίττα και τους εκπροσώπους του Δήμου Λέσβου & της Ε.Ξ.Λ. Πάνο Πίτσιο και Λεωνίδα Χιωτέλη, καθώς και χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο της Ο.Λ.Σ.Α. Νεκτάριο Βακάλη και την Αντιπρόεδρο της Λεσβιακής Παροικίας Αθηνών Νατάσσα Σαμαρέλλη, 

ζωντανή μαγειρική σε ειδικό παρασκευαστήριο, τοπικών συνταγών που περιλαμβάνονται στο “πρωινό της Λέσβου”, από τους Μυτιληνιούς executive chefs Στρατή Ιωσηφέλλη (μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Chefs) και Παναγιώτη Μελιδώνη (μέλος του Chef’s Club of Greece), καθώς και επιτόπια παρασκευή εδεσμάτων του πρωινού, από την εκπρόσωπο της τοπικής επιχείρησης “Κώστας Σαμιώτης: Εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων & γλυκών”, Βάσω Σαμιώτη. Οι συνταγές, τη ζωντανή παρασκευή των οποίων παρακολουθούσε με ενδιαφέρον το κοινό, ήταν: α) καγιανά με σουτζούκι, β) καγιανά με χωριάτικο λουκάνικο, γ) σφουγκάτο, δ) λουλούδια τηγανητά, ε) γκιουζλεμέδες, στ) χάχλες με αυγό, λουκάνικο & λαδοτύρι, ζ) χάχλες με φέτα, ντομάτα & ρίγανη, και η) τραχανόσουπα με λουκάνικο, φέτα και ντομάτα,    

Γευσιγνωσική δοκιμή όλων των εδεσμάτων του μπουφέ και της μαγειρικής, από τους παρευρισκόμενους επαγγελματίες και το κοινό.      

Οι επιχειρήσεις του νησιού που πλαισίωσαν το stand της Λέσβου στη 12η HO.RE.CA., με τα προϊόντα και τα εδέσματά τους, που είτε προσφέρονται απευθείας σ’ ένα μπουφέ λεσβιακού πρωινού, είτε το υποστηρίζουν έμμεσα, ήταν:    

“ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ”: ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ  

“ΑΓΡΟΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ”:  ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ  

“ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΗΘΥΜΝΗΣ”:  ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ   

“ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΥΣΕΙΣ” ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΑΝΩΣΗΣ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΜΠΟΡΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ – ΡΟΦΗΜΑΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ  

“ΒΑΣΙΛΑΣ”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ 

“ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΕΣΒΟΥ Α.Β.Ε.Ε.”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΥΔΗΡΩΝ 

“ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ ΜΥΡΣΙΝΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.”: ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΔΑ “ΑΙΟΛΙΚΗ” 

“ΓΡΑΜΜΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ & ΡΥΖΟΓΑΛΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

“ΔΥΟ ΕΠΟΧΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΚΩΣΤΗ” ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕΛΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

“ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΕΣΒΟΥ” & “LESEL S.A.”: ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

“ΕΠΕΚ Α.Ε.”: ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ  

“ΚΛΑΒΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

“ΛΕΒΑ Α.Ε.” ΕΛΙΕΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

“ΜΠΑΧΑΡΟΠΩΛΕΙΟ” ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΔΙΑΘΕΣΗ ΡΟΦΗΜΑΤΟΣ “ΚΑΪΝΑΡ”

“ΜΥΤΙΛΗΝΙΑ ΓΗ”: ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΛΕΣΒΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗ 

“ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗ”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ & ΣΑΛΤΣΕΣ 

“OLEVE” FAMILY ESTATE & PRODUCTS: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΜΕΛΙ, ΣΑΛΤΣΑ ΡΟΔΙΟΥ, ΣΥΚΑ, ΡΙΓΑΝΗ

“ΟΡΕΙΝΟ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ & ΡΥΖΟΓΑΛΟ ΑΓΡΑΣ

“ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΩΝΙΑ”: ΤΟΠΙΚΑ ΦΡΕΣΚΑ ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ

“ΣΑΜΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ”: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΓΛΥΚΩΝ.

“ΣΑΜΙΩΤΗ ΜΕΡΟΠΗ”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ    

“ΣΕΛΑΧΑΣ Α.Β.Ε.Ε.”: ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΡΕΑΤΩΝ: ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ  

“ΣΟΥΣΑΜΛΗ Μ. Ο.Ε.”: ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΑΓΙΑΣΟΥ 

“ΤΑΣΤΑΝΗΣ Μ. & Δ.”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΓΡΑΣ  

“ΦΛΟΚΑΚΙ”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ “ΓΕΜΑΤΑ” ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

“ΧΑΤΖΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ Α.Ε.” ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΛΕΣΒΟΥ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΥΓΩΝ

Ο εκπρόσωπος του Δήμου Λέσβου και του Δημάρχου Σπύρου Γαληνού στη “12η HO.RE.CA. 2017”, Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, δήλωσε για τη συμμετοχή της Λέσβου:


«Συμμετείχαμε μαζί με την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου στη σπουδαιότερη έκθεση της χώρας εντελώς δωρεάν, μετά την εξαιρετικά τιμητική πρόταση που λάβαμε από το Ξ.Ε.Ε. και τον υπεύθυνο του προγράμματος κ. Γιώργο Πίττα, να παρουσιάσουμε το “λεσβιακό πρωινό” για δεύτερη φορά μετά από 4 χρόνια. Πέραν της προώθησης της λεσβιακής γαστρονομίας μέσω του πρωινού, καθώς και του νησιού γενικότερα, ο απώτερος στόχος είναι να υιοθετήσουν και να συμπεριλάβουν στο μπουφέ τους το “Λεσβιακό Πρωϊνό”, όσο παραπάνω ξενοδοχεία της Λέσβου γίνεται, δεδομένου ότι το εν λόγω “σήμα ποιότητας” αποτελεί μία πολύ σημαντική επένδυση, τόσο για τα ξενοδοχεία, όσο και για την τουριστική πρόοδο του τόπου. Ευελπιστώ ότι αυτό που ξεκίνησε αμυδρά πριν λίγα χρόνια και τώρα έχει λάβει πολύ μεγάλη διάσταση σε όλη τη χώρα, να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί, σύντομα δε να πιστοποιηθούν πολύ περισσότερα ξενοδοχεία του νησιού, πέραν όσων έχουν πιστοποιηθεί μέχρι σήμερα».