Παρουσίαση της Λέσβου στη ΜedCruise ώστε να ενταχθεί το νησί στο δίκτυο λιμένων της ΜedCruise

Το πρωί της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου 2017 στα γραφεία της ΜedCruise στον Πειραιά, πραγματοποιήθηκε συνάντηση  του Δημάρχου Λέσβου κ. Σ. Γαληνού  και του Γενικού Γραμματέα του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Γ. Εγγλέζου με  τον Γενικό Γραμματέα της εταιρίας κ. Θάνο Πάλλη.


Έπειτα από συντονισμένες επαφές και ενέργειες που έγιναν από την πλευρά του Επιμελητηρίου Λέσβου και συγκεκριμένα απο τον κ. Εγγλέζο με την ΜedCruise, στη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, παρουσιάστηκε η Λέσβος ως προορισμός και εξετάστηκε εκτενώς το ενδεχόμενο να ενταχθεί το νησί στο δίκτυο λιμένων της ΜedCruise. Ο κ. Γαληνός επεσήμανε πως η Λέσβος είναι ένας ασφαλής και πανέμορφος τουριστικός προορισμός και η στήριξη της εταιρείας θα είναι ένα σημαντικό βήμα στην συντονισμένη και κοινή προσπάθεια για τουριστική ανάκαμψη.   Από την πλευρά της εταιρίας έγινε παρουσίαση των δυνατοτήτων και των παροχών που προσφέρει, μέσα από τις λειτουργίες της στους λιμένες κρουαζιέρας.

Η ΜedCruise, είναι η Ένωση των Λιμένων Κρουαζιέρας της Μεσογείου, με μέλη της 100 και πλέον λιμένες κρουαζιέρας από 20 χώρες, που εκπροσωπούν σχεδόν το 80% της επιβατικής κίνησης κρουαζιέρας στη Μεσόγειο.

Η εταιρία επιδιώκει να φέρει την κρουαζιέρα και γενικά τον θαλάσσιο τουρισμό της Μεσογείου στο επίκεντρο των συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ παράλληλα επιδιώκει να ΄γνωρίσει’ τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι προορισμοί της Μεσογείου και σε νέες αναδυόμενες αγορές (π.χ. Κίνα και ευρύτερη περιοχή της Ασίας κλπ).

Μέσα από τις λειτουργίες της MedCruise, οι λιμένες κρουαζιέρας  αναπτύσσουν βέλτιστα τις πρακτικές λειτουργίας τους και διαμορφώνουν προτάσεις πολιτικών, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Μέσα από τις δραστηριότητές της, η MedCruise διαχέει τη γνώση, προσφέρει εργαλεία αποφάσεων στα μέλη της, ενώ πραγματοποιεί χρήσιμες μελέτες όπως οι ετήσιες στατιστικές αναλύσεις, η σύγκριση λιμενικών πρακτικών τιμολόγησης και χρηματοδότησης, η οργάνωση και οι δομές των λιμένων κρουαζιέρας, η χρηματοδότηση των υποδομών και ο σχεδιασμός και ανάπτυξη τερματικών κρουαζιέρας. Επίσης διοργανώνει σεμινάρια εκπαίδευσης και επαγγελματικής εξέλιξης των στελεχών των λιμένων κρουαζιέρας.

Συμβάλλοντας στην ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των λιμένων-μελών της και τις εταιρίες κρουαζιέρας, αναπτύσσει κοινές δράσεις προώθησης της κρουαζιέρας, οργανώνει και αναπτύσσει το δίκτυο επαφών των μελών της με στελέχη των εταιριών κρουαζιέρας, οργανώνει δύο φορές το χρόνο Γενικές Συνελεύσεις δίνοντας τη δυνατότητα σε όλα τα μέλη της να συναντήσουν και να συνεργαστούν σε προσωπικό επίπεδο με τους υπεύθυνους για την επιλογή προορισμών και την ανάπτυξη της κρουαζιέρας. Επιπρόσθετα, συμμετέχει και στις διεθνείς εκθέσεις-συνέδρια κρουαζιέρας σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας επιπλέον δυνατότητες δικτύωσης, προώθησης, ενημέρωσης και μάρκετιγκ σε όλα τα μέλη της.

Με την κρουαζιέρα στο Μεσογειακό χώρο να αποτελεί μια δυναμική αγορά που προσφέρει πολλαπλά οφέλη στις τοπικές οικονομίες, η δυναμική προσπάθεια της MedCruise δεν αποτελεί  αναγκαιότητα μόνο για τους λιμένες που επιθυμούν να φιλοξενήσουν σχετικές δραστηριότητες, αλλά και μια αποφασιστική συμβολή στην ιδιαίτερη προσπάθεια των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και των πόλεων-λιμένων που υποδέχονται.


Μια τέτοια  κίνηση θα βάλει δυναμικά τη Λέσβο ως προορισμό στο χώρο της κρουαζιέρας, και  θα δημιουργήσει μεγαλα οικονομικά οφέλη σε όλο το νησί και ιδιαίτερα στις περιοχές γύρω από τις πύλες εισόδου του νησιού, δηλαδή στη Μυτιλήνη και στην Πέτρα.