Οδηγός προφύλαξης από τη γρίπη που σαρώνει την Ελλάδα- Πλήθος κρουσμάτων στην Λέσβο...

Η εποχική γρίπη βρίσκεται σε φάση έντονης δραστηριότητας στη χώρα μας, με το κυρίαρχο για εφέτος στέλεχός της Α(Η3Ν2) να έχει μεγάλη κυκλοφορία.


Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο έχει την ευθύνη για την επιδημιολογική επιτήρηση της γρίπης, αναφέρουν πως η γρίπη εφέτος εμφανίστηκε νωρίτερα και συνεπώς νωρίτερα σε σχέση με τα άλλα έτη αναμένεται και το μεγάλο κύμα της γρίπης, περί τα τέλη Ιανουαρίου.

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης (Α, Β) και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εποχική έξαρση της γρίπης, που ειδικά φέτος ταλαιπωρεί κυρίως ηλικιωμένα άτομα. Ηδη την πρώτη εβδομάδα του έτους, το 12% των επισκέψεων σε γιατρό ήταν από ασθενείς με συμπτώματα γρίπης. Το ίδιο διάστημα, 6,5% των ατόμων άνω των 65 ετών που επισκέφθηκαν γιατρό ήταν λόγω συμπτωμάτων γρίπης, όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα το αντίστοιχο ποσοστό σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ήταν μόλις 3%. Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας συστήνει μέσω της «Κ» στα ηλικιωμένα άτομα, ανεξαρτήτως εάν έχουν εμβολιαστεί έναντι της γρίπης ή όχι, να αναζητήσουν αμέσως ιατρική συμβολή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων γρίπης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «η γρίπη είναι απρόβλεπτη και πρέπει όλοι να είμαστε σε επιφυλακή».

Η μετάδοση της γρίπης


Ο ιός της γρίπης, όπως και οι άλλοι αναπνευστικοί ιοί, μεταδίδονται σχεδόν πάντοτε με τις εκκρίσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που αποβάλλονται με την ομιλία, το βήχα και το φτάρνισμα. Οι επιφάνειες (χέρια, πόμολα, παιχνίδια, τηλέφωνα, γραφεία κ.ά.) που μολύνονται από σταγονίδια διατηρούν τον ιό ζωντανό και ικανό να μολύνει για περίπου δύο ώρες.

Ο ιός της γρίπης όπως και άλλοι αναπνευστικοί ιοί μεταφέρονται όχι μόνο με τα μεγάλα σταγονίδια, που έχουν ως χαρακτηριστικό ότι δεν αιωρούνται στο χώρο επί αρκετή ώρα, και δεν εκτοξεύονται σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου από τον άρρωστο που βήχει (απόσταση ασφαλείας), αλλά και με τα μικρότερα.

Σε ότι αφορά στη γρίπη, o άρρωστος μεταδίδει μία ημέρα πριν εκδηλώσει συμπτώματα και για 5-7 ημέρες μετά, όταν πρόκειται για ενήλικο. Τα παιδιά μεταδίδουν 2-3 ημέρες πριν και έως 8-10 μετά, σε ότι αφορά τη γρίπη, ενώ οι υπόλοιποι ιοί έχουν μικρότερο χρόνο μετάδοσης, που διαφέρει από ιό σε ιό. Από τη στιγμή της μόλυνσης, απαιτούνται από 1-4 μέρες για να εκδηλώσει ο άρρωστος συμπτώματα.

1. Σε τι φάση είναι σήμερα η δραστηριότητα της γρίπης;

Με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε ανοδική φάση. Εκτιμάται ότι το 12% των επισκέψεων σε γιατρό, την πρώτη εβδομάδα του 2017, αφορούσαν ασθενείς με συμπτώματα γρίπης, έναντι 9,5% που ήταν την τελευταία εβδομάδα του 2016. Από αυτούς ένα μεγάλο ποσοστό είχαν προσβληθεί από γρίπη. Αλλωστε, το 53% όσων περιστατικών γριπώδους συνδρομής ελέγχονται εργαστηριακά επιβεβαιώνεται ότι είναι γρίπη. Εως τις 8 Ιανουαρίου 2017, 39 ασθενείς είχαν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω σοβαρών επιπλοκών της γρίπης, εκ των οποίων μόνο το 15% είχε εμβολιαστεί. Από τον Νοέμβριο 2016 έως και τις 8 Ιανουαρίου 2017 είχαν καταγραφεί οκτώ θάνατοι ασθενών με γρίπη.

2. Ποιες είναι οι διαφορές φέτος σε σχέση με την περυσινή επιδημία;

Φέτος η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών αφορά στον υπότυπο γρίπης Α (Η3Ν2), ενώ πέρυσι επικράτησε ο υπότυπος Α (Η1Ν1). Ο υπότυπος Α (Η3Ν2) πλήττει περισσότερο τα ηλικιωμένα άτομα τόσο όσον αφορά την απλή νόσηση όσο και τις πιο βαριές μορφές της νόσου. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, το 6,5% των επισκέψεων σε γιατρό από άτομα άνω των 65 ετών ήταν λόγω συμπτωμάτων γρίπης, όταν πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο και στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα οι επισκέψεις με συμπτώματα γρίπης αφορούσαν μόλις το 3%. Επιπλέον, οι οκτώ θάνατοι που καταγράφηκαν λόγω γρίπης αφορούσαν άτομα ηλικίας από 58 έως 86 ετών.

3. Το φετινό εμβόλιο καλύπτει από τον συγκεκριμένο υπότυπο;

Σε γενικές γραμμές ναι. Εχει παρατηρηθεί ότι ένας γενετικός κλάδος του ιού είναι λίγο διαφορετικός με αυτόν που αναμενόταν,χωρίς όμως αυτό να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Πάντως, όσο πιο μεγάλη είναι η ηλικία του εμβολιαζόμενου τόσο μειώνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, χωρίς αυτό να αφαιρεί κάτι από την αξία του, αφού ακόμη και λίγα αντισώματα μπορούν να προστατεύσουν από σοβαρή νόσηση ή και τον θάνατο.

4. Πώς μπορεί κάποιος να προστατευθεί από τη γρίπη τώρα;

Εάν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για νόσηση, θα πρέπει να εμβολιαστεί ακόμη και τώρα. Σε περίπτωση που δεν βρει εμβόλιο –έχουν σχεδόν εξαντληθεί από τα φαρμακεία– θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να αναζητήσει ιατρική βοήθεια αμέσως μόλις εμφανίσει συμπτώματα γρίπης, δηλαδή πυρετό, βήχα, έντονη κόπωση, πονοκέφαλο, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, φαρυγγαλγία κ.ά.

5. Τι πρέπει να κάνει κάποιος όταν ασθενήσει;

Οι γιατροί συστήνουν ξεκούραση, πολλά υγρά, λήψη αντιπυρετικών και παυσίπονων, καθώς και τήρηση κανόνων υγιεινής, προκειμένου να μη μεταδώσει ο άρρωστος τον ιό στους άλλους. Ετσι, εάν είναι δυνατόν θα πρέπει να αποφύγει ο άρρωστος να πάει στη δουλειά του ή στο σχολείο και να παραμείνει σπίτι του, να πλένει συχνά τα χέρια του και να καλύπτει με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη του όταν βήχει ή φτερνίζεται.
Με πληροφορίες Καθημερινή

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης



Τα συμπτώματα της γρίπης είναι απότομη εμφάνιση πυρετού που συνοδεύεται από κρυάδες και ρίγος, κακουχία, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και ξηρό βήχα. Με την πάροδο των ημερών ο βήχας γίνεται πιο έντονος, υπάρχει πόνος στο πρόσθιο μέρος του θώρακα και η αρχική ρινίτιδα επιδεινώνεται. Σε μερικούς αρρώστους συνυπάρχει ναυτία, έμετος, κοιλιακός πόνος, διάρροια.

Τα παιδιά έχουν συνήθως πιο ήπια συμπτώματα και μπορεί να μην αντιληφθεί κανείς ότι έχουν προσβληθεί από ιό γρίπης.

Οι επιπλοκές δεν είναι συνηθισμένες, ιδιαίτερα σε υγιείς ενηλίκους με καλή φυσική κατάσταση και παιδιά μεγαλύτερα των 5 ετών. Οι επιπλοκές, όταν υπάρξουν, αφορούν κατά βάση το αναπνευστικό σύστημα και είναι η λαρυγγίτιδα, η μέση ωτίτιδα και η πνευμονία. Γενικά, παρά το ότι η γρίπη είναι μία θορυβώδης νόσος, δεν έχει συνήθως σοβαρές επιπλοκές σε άτομα με καλή φυσική κατάσταση και παιδιά μεγαλύτερα των 5 ετών.

Οδηγίες για την προσωπική υγιεινή και τον περιορισμό της μετάδοσης

• Σε περίοδο έξαρσης της γρίπης μην κάνετε άσκοπες μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

• Αποφεύγετε τις κοινωνικές εκδηλώσεις, όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα, στο μέτρο του δυνατού, καθώς και την παρακολούθηση παραστάσεων σε κλειστό χώρο.

• Σε κοινόχρηστους χώρους όπου δεν έχετε τη δυνατότητα να πλύνετε τα χέρια σας, αποφεύγετε να πιάνετε τα πόμολα, αλυσίδες ή κορδόνια που διευκολύνουν την τήρηση σειράς αναμονής σε υπηρεσίες και τράπεζες, λαβές λεωφορείων και ότι άλλο είναι δυνατό να αποφύγετε. Τα χάρτινα και περισσότερο τα μεταλλικά νομίσματα, μπορεί να είναι μολυσμένα, ιδιαίτερα τη στιγμή που τα παίρνετε.

• Σε ό,τι αφορά την προσωπική υγιεινή, φροντίστε να σκεπάζετε στόμα-μύτη κατά το βήχα ή το φτάρνισμα με χαρτομάντηλο, το οποίο μετα πετάτε σε καλάθι και πλένετε τα χέρια σας. Αν δεν έχετε χαρτομάντηλο μην χρησιμοποιείτε την παλάμη σας, αλλά την έσω επιφάνεια του αγκώνα.

• Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι το λιγότερο για 15’’ – 20’’ ή με ειδικό αλκοολούχο διάλυμα ή μαντηλάκια εμποτισμένα με αλκοόλη.

• Το πλύσιμο του χεριού είναι βασικό μέτρο όταν ο ίδιος ή κάποιος με τον οποίο είστε σε επαφή, είναι άρρωστος και πριν πιάσετε σκεύη φαγητού.

• Να φροντίζετε να έχετε καλή φυσική κατάσταση με ελαφρό φαγητό (φρούτα, σαλάτες), άσκηση και επαρκή ύπνο.

• Διδάξτε στα παιδιά σας τους παραπάνω τρόπους υγιεινής και προστασίας, για να τους εφαρμόζουν στο σχολείο και οπουδήποτε εκτός σπιτιού.