Ανακοίνωση στήριξης της ΑΔΕΔΥ Λέσβου στους αγώνες των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας

Ανακοίνωση στήριξης της ΑΔΕΔΥ Λέσβου


Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΝΤ Λέσβου  της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της και στηρίζει τους αγώνες των εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ, στην Πρόνοια και στα Κέντρα Υγείας της χώρας, ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο χώρο της Δημόσιας Υγείας.

Η ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΛΕΣΒΟΥ αναφέρει ότι :
Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης είναι γνωστά σε όλους. Υπάρχουν κλειστά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) επειδή δεν υπάρχει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Καθημερινά παρουσιάζονται ελλείψεις υλικών, τα ασθενοφόρα δεν επαρκούν για τις ανάγκες των πολιτών.

Και αντί η Κυβέρνηση να δώσει λύσεις, οι Υπουργοί της Υγείας πανηγυρίζουν, αυτοκολακεύονται για τις πολιτικές που εφαρμόζουν τα δύο χρόνια που κυβερνούν.

Οι αγώνες των εργαζομένων ενοχλούν τους κυβερνώντες. Πάνω από τις ζωές των ασθενών, βάζουν το πολιτικό κόστος. Για αυτό προσπαθούν να κρύψουν τα προβλήματα από τους πολίτες.

Τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) της Λέσβου και η Μονάδα Υγείας (ΜΥ) – ΠΕΔΥ στη Μυτιλήνη, συνεχίζουν να λειτουργούν με σοβαρότατα προβλήματα. Η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, με ελλείψεις προσωπικού και εξ αποστάσεως – από τον Πειραιά, αδυνατεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να συσσωρεύονται και να οξύνονται. Τα μεγάλα κενά εργαζομένων και γιατρών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ), η υποχρηματοδότηση και η επιβολή ασφυκτικών γραφειοκρατικών εμποδίων, με στόχο τη μεγαλύτερη περιστολή των δαπανών, έχουν δημιουργήσει μια αφόρητη κατάσταση.

Η ΜΥ- ΠΕΔΥ Μυτιλήνης διαθέτει ακτινολογικό εργαστήριο και καινούργιο μαστογράφο, ποu δεν λειτουργούν, αφότου έληξε η σύμβαση των 2 τεχνολόγων, που εργάζονταν μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Στο ΚΥ Πολυχνίτου δεν λειτουργεί το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό εργαστήριο. Οι ασθενείς μετακινούνται στη Μυτιλήνη για μια απλή ακτινογραφία ή μια γενική αίματος. Με προβλήματα λειτουργούν και τα άλλα κέντρα υγείας καθώς δεν γίνεται η προβλεπόμενη συντήρηση στα μηχανήματά τους. Κατά διαστήματα παρουσιάζονται ελλείψεις σε απλά αναλώσιμα υλικά, γραφική ύλη και φθηνά φάρμακα, λόγω της γραφειοκρατίας στο σύστημα προμηθειών. Οι υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας πως τα πράγματα θα βελτιωθούν δεν επιβεβαιώθηκαν.

Οι αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών ειδικευμένων και αγροτικών από μονάδα σε μονάδα, συνεχίζονται αμείωτες. Οι μεγάλες ελλείψεις ειδικευόμενων γιατρών στο Βοστάνειο Νοσοκομείο καλύπτονται με μετακινήσεις αγροτικών γιατρών από τα ΚΥ. Οι αγροτικοί γιατροί που αυξήθηκαν το τελευταίο δίμηνο με νέους συναδέλφους, εκτός από την ευθύνη των Περιφερειακών Ιατρείων (ΠΙ) τους, συμπληρώνουν αναγκαστικά τα κενά στο πρόγραμμα εφημερίας του Βοστανείου.

Ελλείψεις συνεχίζουν να υπάρχουν σε όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων στην ΠΦΥ. Επί 10 μήνες τα ΚΥ και η ΜΥ λειτουργούν χωρίς επαρκείς υπηρεσίες καθαριότητας. Το προσωπικό καθαριότητας των ιδιωτικών συνεργείων, που απολύθηκε τον Φεβρουάριο του 2016, δεν αντικαταστάθηκε ακόμα, παρά τις συνεχείς υποσχέσεις. Η ΜΥ του ΠΕΔΥ στη Μυτιλήνη, τα ΚΥ Πλωμαρίου και Πολυχνίτου διαθέτουν από έναν εργαζόμενο στην καθαριότητα, ενώ τα ΚΥ Καλλονής και Άντισσας προσπαθούν να ανταποκριθούν, χωρίς προσωπικό καθαριότητας. Την ευθύνη της καθαριότητας έχουν αναλάβει αναγκαστικά οι υπόλοιποι εργαζόμενοι με τη συνδρομή εθελοντικών προσφορών από την τοπική κοινωνία. Τα ίδια ισχύουν στα ΠΙ του νησιού.

Μπήκαμε στο χειμώνα για τα καλά και με ευθύνη της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ, η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης στα ΚΥ και τα ΠΙ της Λέσβου δεν έχει εξασφαλιστεί. Το ΚΥ Πολυχνίτου θερμαίνεται ακόμα με το απόθεμα πετρελαίου, που έχει από πέρυσι. Τα ΚΥ Πλωμαρίου και Καλλονής προμηθεύτηκαν μικρή ποσότητα πετρελαίου, για λίγες μόνο μέρες. Όμως το ΚΥ Καλλονής συνεχίζει να παγώνει, καθώς ο καυστήρας του έπαθε σοβαρή βλάβη στην τελευταία πλημμύρα και δεν λειτουργεί. Στις 4 Ιανουαρίου ο Δήμος Λέσβου (!) παρέδωσε έναν τόνο πετρέλαιο στο ΚΥ Άντισσας, ενώ μικρότερη ποσότητα δώρισε κάτοικος της περιοχής (!), προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες ενόψει του κύματος κακοκαιρίας. Η 2η ΥΠΕ για δεύτερη συνεχή χρονιά αποδείχθηκε ανίκανη να εξασφαλίσει εγκαίρως επαρκή και αξιόπιστη θέρμανση στις δομές της ΠΦΥ της Λέσβου.

Η αποδοχή «δωρεών» από τον Δήμο Λέσβου και από τους πολίτες ως μέσο επίλυσης των οξυμένων προβλημάτων, αποτελεί παραδοχή της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής στην υγεία. Αναγκαζόμαστε να κοινοποιήσουμε τα πιο οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο νησί, καθώς η κατάσταση αυτή επιδρά αρνητικά στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε, στους κατοίκους της Λέσβου. Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί.

Επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το προσωπικό μειώθηκε κατά 7.500 και οι μόνιμες προσλήψεις είναι περίπου 600 από την προκήρυξη της προ-προηγούμενης Κυβέρνησης. Παραμένουν 150 κλίνες ΜΕΘ κλειστές και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και μάλιστα σε μία περίοδο που υπάρχουν 70 άρρωστοι στη λίστα για μία θέση σε κλίνη σε ΜΕΘ.

Η κρατική χρηματοδότηση 2016 και 2017 είναι 1,15 δις τη στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι 1,3 δις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες και να παρατηρούνται ελλείψεις υλικών.

Σε αυτά πρέπει να απαντήσει το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση και όχι με απαξιωτικές, υβριστικές εκφράσεις να βάλουν κατά των εργαζομένων στη δημόσια υγεία.


Από την Εκτελεστική Γραμματεία  του Ν.Τ. Λέσβου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.