Η βασιλόπιτα των Προσκόπων της Λέσβου-Παράδοση-παραλαβή Περιφέρειας Προσκόπων

Η μεγάλη ιστορική αίθουσα τελετών του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης αποδείχθηκε τελικά πολύ μικρή


Η μεγάλη ιστορική αίθουσα τελετών του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης αποδείχθηκε τελικά πολύ μικρή να χωρέσει τα Λυκόπουλα, τους Προσκόπους και τους Ανιχνευτές, τους βαθμοφόρους τους αλλά και όλους τους φίλους της Προσκοπικής Κίνησης στο νησί που μαζί με εκπροσώπους της Εκκλησίας, των τοπικών πολιτικών και άλλων αρχών έκοψαν χθες Κυριακή τη βασιλόπιτα τους. Και συμμετείχαν σε μια γιορτή Δημοκρατίας για την προσκοπική Κίνηση. Την παράδοση της Περιφέρειας των προσκόπων από το απερχόμενο στο νέο Περιφερειακό Έφορο του νησιού.

Ας σημειωθεί ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για μια ακόμα φορά σε αυτήν την αίθουσα που είναι στενά συνυφασμένη με την ιστορία της Προσκοπικής Κίνησης στη Λέσβο μια και εκεί πριν από 104 χρόνια, στις 20 Ιανουαρίου 1913 ο Υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Μελάς, πρώτος πολιτικός και στρατιωτικός Διοικητής της ελεύθερης Λέσβου, μίλησε για τον Προσκοπισμό και παρουσίασε τον πρώτο Πρόσκοπο του νησιού. Γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για την δημιουργία της πρώτης Ομάδας προσκόπων στη Μυτιλήνη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιττας των Προσκόπων την οποία ευλόγησε ο Πρωτοπρεσβύτερος του γειτονικού ναού του Αγίου Θεράποντα π. Αθανάσιος Γιουσμάς μεταφέροντας την αγάπη και την εκτίμηση στους προσκόπους και το έργο τους από τον απουσιάζοντα Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιακώβου.

Ακολούθησε η παρουσίαση του απολογισμού του έργου της Περιφέρειας Προσκόπων Λέσβου το χρόνο που έφυγε από τον απερχόμενο Έφορο προσκόπων Λέσβου Τριαντάφυλλο Σβώρο καθώς και η παρουσίαση της δράσης ενηλίκων αλλά και ανηλίκων Ανιχνευτών προσκόπων στην υπεράσπιση των επιπτώσεων από την προσφυγική κρίση στη Λέσβο. Έργο για το οποίο οι πρόσκοποι της Λέσβου τιμήθηκαν από τον ίδιο το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ενώ η παγκόσμια Προσκοπική Κοινότητα τους χαρακτήρισε «Heroes of piece - :ήρωες της ειρήνης»

Στη συνέχεια ο Βοηθός Γενικός Έφορος Περιοχής Αιγαίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Δημήτρης Κούτσιας παρουσίασε τα αποτελέσματα της διαδικασίας ανάδειξης νέου Περιφερειακού Εφόρου Λέσβου στα πλαίσια του 5ου παλλεσβιακού προσκοπικού συνεδρίου σύμφωνα με τα οποία τη θέση την επόμενη τριετία θα κατέχει ο απερχόμενος Αρχηγός του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης και πρώην Περιφερειακός Έφορος Λέσβου Στρατής Μπαλάσκας.

Σε μια ταινία μικρού μήκους που προβλήθηκε στη συνέχεια χώρεσε η τριετής παρουσία του απερχόμενου Περιφερειακού Εφόρου στα Προσκοπικά πράγματα του νησιού ο οποίος στη συνέχεια παρέδωσε την περιφέρεια στο νέο Έφορο.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του ο νέος Έφορος παρουσίασε τον προγραμματισμό του για την Προσκοπική Κίνηση στη Λέσβο υπό το χαρακτηριστικό τίτλο «Προσκοπισμός 2020».

Σύμφωνα με αυτός θα επιχειρηθούν;

- Επανίδρυση των Προσκοπικών Συστημάτων που έκλεισαν χτυπημένα από την κρίση, στο Πλωμάρι και στην Καλλονή
- Εφαρμογή σε βάθος διετίας των νέων σύγχρονων στολών των Ελλήνων Προσκόπων
- Κατασκευή σύγχρονου κατασκηνωτικού κέντρου στην περιοχή Πηγαδάκια του κόλπου Γέρας σε συνεργασία με τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης και το Σύλλογο Πελοποννησίων Λέσβου.
- Εκσυγχρονισμός και ανάπτυξη του Περιβαλλοντικού Προσκοπικού Εκπαιδευτικού Κέντρου στον Ασώματο
- Ανάπτυξη «πυρήνων» προσκοπικών δραστηριοτήτων στο δάσος Τσίγκος, στο δάσος Αχλαδερή και στο απολιθωμένο δάσος Σιγρίου Λέσβου για την προσέλκυση προσκοπικών δράσεων από την άλλη Ελλάδα και την Ευρώπη  
- Δημιουργία κέντρου ναυτοπροσκοπικής εκπαίδευσης στο Φάρο της Φυκιότρυπας
- Ναυπήγηση δυο ναυτοπροσκοπικών λεμβών τύπου «φαλαινίδα» - Αξιοποίηση του ιστιοπλοϊκού σκάφους «Καπετάν Μιχάλης»
- Αναβίωση των ναυτοπροσκοπικών ιστιοπλοϊκών, κωπηλατικών και κολυμβητικών αγώνων ανοικτής θάλασσας «Μηθύμνεια»

«Το 2020, με τη λήξη της θητείας μας, θέλουμε τον Προσκοπισμό  στη Λέσβο σύγχρονο σε σύγχρονες υποδομές για σύγχρονο Προσκοπικό παιχνίδι για τα παιδιά του 21ου αιώνα. Με σύγχρονο, αποδοτικό και αντιγραφειοκρατικό σύστημα εκπαίδευσης, διαχείρισης και διοίκησης που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της νησιωτικότητας. Με πέντε Συστήματα και 500 μέλη – διπλάσια απ’ ότι σήμερα - σε όλο το νησί. Με νέους εθελοντές βαθμοφόρους. Με στελέχη που θα πάρουν τη σκυτάλη για να συνεχίσουν».

Η εκδήλωση έκλεισε με το Βοηθό Γενικό Έφορο Περιοχής Αιγαίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Δημήτρη Κούτσια να απονέμει τιμητικές διακρίσεις σε βαθμοφόρους της Κίνησης καθώς και σε φίλους της. Την απονομή πρότεινε ο νέος Περιφερειακός Έφορος.

Στη μεγάλη γιορτή των προσκόπων της Λέσβου συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας της περιφέρειας βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, οι Αντιπεριφερειάρχες Θόδωρος Βαλσαμίδης, Χρύσανθος Αργυρίου, Πόπη Καλογεράκη – Γόμου, η εντεταλμένης Σύμβουλος της Περιφέρειας για τον εθελοντισμό και τις κοινωνικές οργανώσεις Αγγελική Σαραντινού και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Γιώργος Καμπούρης.

Από το Δήμο λέσβου παρέστησαν ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός, οι Αντιδήμαρχοι Αναστασία Αντωνέλλη, Κώστας Αστυρακάκης, Αθηνά Ιωσηφέλλη, Στρατής Τζιμής, ο χωρικός Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανόλης Αρμενάκας και ο εντεταλμένος σύμβουλος αυτεπιστασιας Μανώλης Αμπουλός.

Επίσης παρέστησαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αριστείδης Καλάργαλης, ο πρώην Δήμαρχος Λέσβου, Νομάρχης και βουλευτής Δημήτρης Βουνάτσος, εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων με τους προσκόπους συλλόγων Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Μυτιλήνης, Σύλλογος Πελοπονησίων Λέσβου και Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών το Δελφίνι». Εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων και ανεξάρτητοι εθελοντές., εκπρόσωποι τοπικων αρχών, φορέων της κοινωνίας του νησιού, του αδελφού Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και άλλοι.