Στο Αναγνωστήριο Αγιάσου κλιμάκιο του Δήμου Λέσβου - Διάθεση αιθουσών στο Δημαρχείο Αγιάσου και επιστολή στον Υπ. Πολιτισμού

Σχετικά με τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στο Αναγνωστήριο Αγιάσου και τις σχετικές ενέργειες του Δήμου Λέσβου, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τα εξής.


Αμέσως μετά από την σχετική ενημέρωση αναφορικά με την κατάρρευση της στέγης του Αναγνωστηρίου, το συντονισμό των δράσεων επί του θέματος ανέλαβε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τουρισμού και Αθλητισμού, Κώστας Αστυρακάκης καθώς η επικοινωνία με τον ίδιο τον Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, ο οποίος βρίσκονταν στην περιοχή της Ερεσού, συντονίζοντας την διάνοιξη του οδικού δικτύου και τον απεγκλωβισμό των χωριών, ήταν αδύνατη. Παράλληλα, ο Αντιδήμαρχος Δόμησης, Στρατής Τζιμής, ξεκίνησε την διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους μπορεί η υπηρεσία να συνδράμει στην πολύ δύσκολη κατάσταση  που προέκυψε για το Αναγνωστήριο.

Νωρίς το πρωί σήμερα, ο Δήμαρχος Λέσβου μαζί με τους Αντιδημάρχους Κώστα Αστυρακάκη, Στρατή Τζιμή και υπηρεσιακό κλιμάκιο του Δήμου, επισκέφθηκαν το Αναγνωστήριο.

Σε συνεννόηση με τη διοίκηση του Αναγνωστηρίου ο Δήμος Λέσβου :

Διαθέτει προς χρήση τον Δημοτικό χώρου του Κέντρου Νεότητας στο Αναγνωστήριο Αγιάσου για όσο χρειαστεί ώστε να συνεχίσει τις δραστηριότητές του

Σε περίπτωση που χρειαστεί, βρίσκεται στη διάθεση του Αναγνωστηρίου και επιπλέον δημοτικός χώρος για να στεγάσει τις δραστηριότητες του.

Μηχανολογικός εξοπλισμός, προσωπικό του Δήμου και συγκεκριμένος χώρος στο Δημαρχείο Λέσβου βρίσκεται στη διάθεση του Αναγνωστηρίου, ώστε να πραγματοποιηθεί η μεταφορά εκθεμάτων, βιβλίων και οποιουδήποτε υλικού κρίνει το σωματείο αναγκαίο.

Τέλος, επειδή η Περιφέρεια Β. Αιγαίου ανέλαβε πρωτοβουλίες για την προώθηση των εργασιών επισκευής, επισημαίνουμε ότι όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου βρίσκονται στη διάθεση της Περιφέρειας για να συνδράμουν όπου κριθεί αναγκαίο.

 Παράλληλα, ο Δήμαρχος Λέσβου, με επιστολή του στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λυδία Κονιόρδου, ζήτησε την γενικότερη αρωγή του Υπουργείου για την επιτάχυνση των διαδικασιών επισκευής του Αναγνωστηρίου Αγιάσου.        


Εκτεταμένες ζημιές στο Αναγνωστήριο Αγιάσου Λέσβου από την πρόσφατη κακοκαιρία.


Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Με την παρούσα θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τις πολύ σοβαρές ζημιές που έχει υποστεί το αναγνωστήριο Αγιάσου Λέσβου, εξαιτίας της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε το νησί μας τις προηγούμενες μέρες.

Το Αναγνωστήριο Αγιάσου, μια κοιτίδα πολιτισμού για ολόκληρο το νησί της Λέσβου με αδιάκοπη λειτουργία από το 1894, αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα και πλέον καταξιωμένα πανελλαδικά σωματεία. Θεατρικά τμήματα, τμήματα φωνητικής και ενόργανης μουσικής, το λαογραφικό μουσείο καθώς και η μοναδική στο είδος της βιβλιοθήκη που αριθμεί πάνω από 25.000 τόμους, είναι μόνο μερικοί από τους τομείς δράσεις του σωματείου. 

Δυστυχώς, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης, η σκεπή της αίθουσας του θεάτρου κατέρρευσε κάτω από το βάρος του χιονιού παρασύροντας μαζί της εξοπλισμό μεγάλης αξίας. Όπως καταλαβαίνετε, υπό αυτές τις συνθήκες το σύνολο των εγκαταστάσεων του κέντρου δεν μπορεί να λειτουργήσει έως ότου αποκατασταθούν οι ζημιές.  Αυτή τη στιγμή επιχειρείται μια πρώτη καταγραφή των ζημιών, οι οποίες είναι ολοφάνερο ότι είναι εκτεταμένες. Θα ήθελα να σημειώσω ότι λόγω της ζημιάς στο στέγαστρο της αίθουσας, όλες οι εγκαταστάσεις του Κέντρου είναι εκτεθειμένες στη μανία των καιρικών φαινομένων, κάτι που καθιστά αναγκαία την άμεση επισκευή έτσι ώστε να μην επεκταθούν οι ζημιές.

Η πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά και ο πολιτισμός της Λέσβου είναι το θεμέλιο που κρατά το νησί μας όρθιο σε όλες τις δυσκολίες. Το Αναγνωστήριο Αγιάσου παράγει πολιτισμό εδώ και δεκαετίες και αποτελεί χρέος όλων να βοηθήσουμε στην όσο το δυνατόν ταχύτερη επαναλειτουργία του αλλά και στην προστασία των εκθεμάτων και των βιβλίων που φιλοξενούνται στις αίθουσές του.

Για το λόγο αυτό θα παρακαλούσα να εξετάσετε το ενδεχόμενο χρηματοδότησης και αρωγής των επισκευών, με κάθε δυνατό μέσο είτε αυτό περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια είτε την μεσολάβησή σας για απλοποίηση και επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και επικοινωνία και ευελπιστώ στην ικανοποίηση του επείγοντος και σοβαρού αιτήματός μου.


Με εκτίμηση,
Δήμαρχος Λέσβου


              Σπύρος Γαληνός