Εντείνεται το αδιέξοδο στα νησιά σε σχέση με το προσφυγικό

Σε αδιέξοδο βρίσκεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όσον αφορά τη διαχείριση του πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν εγκλωβισμένοι μήνες στα νησιά.


Δικαστική απόφαση μπλοκάρει τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου στην περιοχή Μερσινίδι της Χίου, ενώ σε έντονο κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Γιάννη Μουζάλα και του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού προχθές κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο άντρες συμφώνησαν μόνο στο ότι... διαφωνούν. Παράλληλα 146 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν μέσα στο Σαββατοκύριακο στα ελληνικά νησιά, εκ των οποίων οι 102 στη Λέσβο. Στο μεταξύ, νεκρός βρέθηκε νεαρός μετανάστης αφγανικής καταγωγής σε αγροτική περιοχή στον Εβρο όπου επικρατούν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία δεν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, ενώ θα πραγματοποιηθεί νεκροψία-νεκροτομή.

Δεκτή έκανε χθες το Ειρηνοδικείο Χίου την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε υποβάλει το Συμβούλιο της Ιεράς Μονής Μερσινιδίου κατά του ελληνικού Δημοσίου για τη χρήση του χώρου. Το μοναστήρι έχει την ιδιοκτησία του χώρου, αλλά είχε παραχωρήσει τη χρήση του στο ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα στην αστυνομία με χρησιδάνειο από τις 2 Μαρτίου του 2012 και επί μία δεκαετία. Στην έκταση έως την άνοιξη του 2016 λειτουργούσε κλειστός χώρος φιλοξενίας μεταναστών. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του υπουργείου να δημιουργήσει κλειστή δομή, η Ιερά Μονή, υπό την πίεση των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας, κατήγγειλε τη σύμβαση και κατέφυγε στο δικαστήριο.

Οι τουαλέτες που τοποθετήθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης για χρήση των προσφύγων και μεταναστών πριν από λίγες ημέρες, όταν έφθασε το πολεμικό πλοίο Λέσβος για την ολιγοήμερη φιλοξενία των προσφύγων, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον δήμαρχο του νησιού Σπ. Γαληνό. Ο υπουργός Μετανάστευσης μετέβη στη Λέσβο και οι δύο άντρες συζήτησαν κατ’ ιδίαν περίπου δύο ώρες σε έντονο κλίμα. Ο κ. Γαληνός κατηγόρησε τον κ. Μουζάλα ότι κάνει ενέργειες χωρίς να τον ενημερώσει, με αποτέλεσμα να τον έχει φέρει σε σύγκρουση με τους πολίτες. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ότι το νησί υφίσταται ειδική κατάσταση «κυρίως λόγω της αλλαγής των χαρακτηριστικών των ανθρώπων που φτάνουν (σ.σ.: πρόκειται κυρίως για μετανάστες και όχι για πρόσφυγες)», προσθέτοντας ότι υπάρχει διαφωνία στον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης. Ο κ. Μουζάλας μιλώντας στη Βουλή αναφέρθηκε στις πολύ κακές συνθήκες στα νησιά προσθέτοντας ότι είναι συντετριμμένος για αυτό, όμως «δεν θα παραιτηθούμε αλλά θα συνεχίζουμε να προσπαθούμε».


Πηγή kathimerini.gr