Στον Δήμαρχο Λέσβου ο συντονιστής της εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, κ. Μάρτιν Βερβέι

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, συναντήθηκε στο γραφείο του στο Παλαιό Δημαρχείο, με τον συντονιστή της εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, κ. Μάρτιν Βερβέι.


Ο Δήμαρχος, αναφέρθηκε στις τελευταίες ενέργειες του δικτύου δημάρχων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου καθώς και στο ραντεβού με τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα. Τόνισε την ανάγκη να αποσυμφορηθούν άμεσα όλα τα νησιά ώστε να δοθεί η δυνατότητα αναδιοργάνωσης και πραγματοποίησης των απαραίτητων έργων, τόσο στη Μόρια όσο και στα υπόλοιπα κέντρα των νησιών. “Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στα ακριτικά νησιά είναι το μεγαλύτερο διακύβευμα, ώστε σε συνδυασμό με την ομαλοποίηση της κατάστασης να μπορέσουν οι τοπικές κοινωνίες να επιστρέψουν στη κανονικότητα”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Γαληνός.

Ο κ. Βερβέι, αναφέρθηκε εκτενώς σε ένα κοινό σχέδιο δράσης της Επιτροπής, της Ελληνικής Κυβέρνησης και των εμπλεκόμενων εθνικών και ευρωπαϊκών Υπηρεσιών για επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, καθώς και μεταφορά ευάλωτων ομάδων και ατόμων με παραβατική συμπεριφορά, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή αποσυμφόρηση των κέντρων φιλοξενίας. “Κοινός μας στόχος είναι η διατήρηση της δήλωσης Ε.Ε – Τουρκίας,  ώστε να υπάρχει έλεγχος των ροών ενώ ήδη με χρηματοδότηση της επιτροπής, έπειτα από την προτροπή των τοπικών αρχών και δική σας έχει ήδη από το Σεπτέμβριο του 2016 πραγματοποιηθεί μεταφορά 4.000 ατόμων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. “ δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, έπειτα από επιθυμία του κ. Βερβέι, να πραγματοποιήσει ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, κλήθηκαν σε συνάντηση ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Επικεφαλής των Παρατάξεων και οι Αντιδήμαρχοι. Στη συνάντηση αυτή, δυστυχώς, δεν προσήλθαν οι Επικεφαλής των Παρατάξεων ούτε κάποιος εκπρόσωπος τους γεγονός που καταδίκασε ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι τελικά η έλλειψη ουσιαστικής διάθεση για την εξεύρεση λύσεων που θα ανακουφίσουν τον τόπο μας, αποδεικνύεται και από την απουσία τους από τη σημερινή συνάντηση