Ο Μουζαλας από τα ζεστά του γραφεία λέει «Πολύ άσχημη η κατάσταση στα νησιά»- «Θα δημιουργήσουμε κλειστά κέντρα κράτησης»

Ο Μουζαλας από τα ζεστά του γραφεία


Στην παραδοχή ότι η κατάσταση που επικρατεί όχι μόνο στη Μόρια της Μυτιλήνης αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου που δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες είναι «πολύ άσχημη» καθώς και ότι η κυβέρνηση «έχει την ευθύνη που της αναλογεί» προχώρησε από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. 

Ωστόσο, επέρριψε ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση που κράτησε σε τοπικό επίπεδο και την άρνησή της να συναινέσει σε κινήσεις που θα εξομάλυναν την κατάσταση. Από αυτό ωστόσο εξαίρεσε τους βουλευτές κ.κ. Μηταράκη και Αθανασίου. «Παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί για τη κατάσταση στα hot spot που είναι κακή! Προσπαθήσαμε να βαδίσουμε με την ΤΑ αλλά βρήκαμε την αντίδραση και της ΝΔ σε τοπικό επίπεδο είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, προανήγγειλε την δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης στα νησιά παρά τις αντιδράσεις όπως είπε της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ σημείωσε πως από τον προσεχή Μάρτιο θα ξεκινήσει την αποσυμφόρησης τους. Πάντως επέρριψε ευθύνες και στους κατοίκους των νησιών, λόγω της κόπωσης και του λαϊκισμού. Σημείωσε δε πως δεν μπορούν να φύγουν οι πρόσφυγες από εκεί, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα κατέρρεε η συμφωνία της ΕΕ με τη Τουρκία και θα εμφανίζονταν και πάλι οι περσυνές ροές των 7.000 ατόμων ημερησίως. 


Από τη πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση κάνοντας λόγο για ανικανότητα του υπουργού να διαχειριστεί το ζήτημα. «Φταίει η κυβέρνηση που έχει σπαταλήσει εκατοντάδες εκατομμύρια χωρίς να έχει κάνει την ελάχιστη προετοιμασία για την έλευση χειμώνα», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο δικός σας λαϊκισμός οδήγησε τους νησιώτες σε αυτές τις συμπεριφορές! Δεν είμαστε εμείς που υποκινούμε γεγονότα».