45 μέρες απεργία πείνας από τον Αιγύπτιο μετανάστη στην Μυτιλήνη… που φωνάζει όσο μπορεί «Δεν θέλω να μείνω στην Ελλάδα για πάντα»

45 ΜΕΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ


«Δεν θέλω να μείνω στην Ελλάδα για πάντα. Και εγώ θέλω κάποια στιγμή να επιστρέψω στην πατρίδα μου. Δεν έχω λόγους να μείνω εδώ για πάντα. Στην Αίγυπτο έχω δουλειά, έχω λεφτά και δεν χρειάζομαι τίποτα από αυτά. Αυτό που θέλω είναι να μου δοθεί άσυλο εδώ, για όσο καιρό χρειαστεί μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Αίγυπτο και να μπορώ να επιστρέψω με ασφάλεια».

Ο Μοχάμεντ, ο 39χρονος απεργός πείνας, με έναν ορό μόνιμα στο χέρι να τον κρατά στη ζωή, διανύει την 45η ημέρα απεργίας πείνας.

Τον συναντήσαμε εξαντλημένο στο κρεβάτι του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, με ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη να συνοδεύει την κάθε του λέξη.

Μετά τις απαραίτητες συστάσεις και διαπραγματεύσεις με τον αστυνομικό φρουρό, δέχτηκε να μας μιλήσει όσο άντεχε, μια και ήδη τα σημάδια της αποχής από κάθε είδους τροφή είναι ορατά.

«Ζούσα και στη Γαλλία παλαιότερα, για πέντε χρόνια. Εκεί, αν κάποιος έκανε απεργία πείνας για τρεις ή και τέσσερις ημέρες, όλοι ασχολούνταν μαζί του. Εδώ κανείς δεν ενδιαφέρεται, είσαι ο πρώτος δημοσιογράφος που μου ζητάει να μιλήσω» μας είπε.

Οπως εξηγεί, η περιπέτειά του άρχισε όταν μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ πίστεψε ότι ο δρόμος για τη δημοκρατία στη χώρα του ήταν πλέον ορθάνοιχτος.

«Δυστυχώς όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Παντού ταραχές και επεισόδια. Σε μια διαδήλωση που ήμουν παρών, ο στρατός άρχισε να πυροβολεί. Τράβηξα σε βίντεο τις σκηνές και τις ανέβασα στο διαδίκτυο. Σύντομα οι αρχές βρήκαν ποιος είμαι και τότε αναγκάστηκα να φύγω από την Αίγυπτο, αφού πλέον φοβόμουν για τη ζωή μου».

«Θα συνεχίσω μέχρι τέλους»

«Το αίτημά μου είναι δίκαιο. Δεν ζητάω τίποτα από την κυβέρνηση της χώρας παρά μόνο να μου επιτρέψει να μείνω εδώ για όσο καιρό χρειαστεί και τουλάχιστον μέχρι να γίνουν εκλογές στον τόπο μου, οπότε και η κατάσταση ελπίζω να αλλάξει. Θα συνεχίσω την απεργία πείνας μέχρι το τέλος», απαντά σε σχετική ερώτηση.

«Η Τουρκία θα με απελάσει πολύ γρήγορα στην Αίγυπτο και εκεί με περιμένει ο θάνατος ή δεν ξέρω τι άλλο ακόμα», αναφέρει φανερά απογοητευμένος από την εξέλιξη της υπόθεσής του.

Η σύντομη επίσκεψη τελείωσε αφού στον θάλαμο όπου νοσηλεύεται μαζί με άλλους τρεις ασθενείς μπήκαν οι γιατροί για τον τακτικό έλεγχο.

«Η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή», μας πληροφόρησαν την επομένη.
«Μπορεί ακόμα και περπατά, ωστόσο έχει χάσει πολλή μυϊκή μάζα και αυτό είναι ανησυχητικό», δήλωσαν λακωνικά, καθώς ήδη ο Μοχάμεντ έχει χάσει 35 κιλά.

«Αν είχες μια φωτογραφία μου παλαιότερη θα ήταν αδύνατον να με αναγνωρίσεις.
Πραγματικά έχω αλλάξει και ούτε εγώ δεν με αναγνωρίζω στον καθρέφτη», σχολίασε λίγο αργότερα καθισμένος πλέον σε ένα παγκάκι στον διάδρομο του νοσοκομείου, όπου είχε βγει για να ξεμουδιάσει από την πολύωρη ακινησία.

«Είναι και ο λόγος που δεν θέλω να δημοσιευτεί φωτογραφία μου. Θα τη δουν δικοί μου άνθρωποι και δεν θέλω να με δουν έτσι, σ’ αυτή την κατάσταση. Πιστεύω να με καταλαβαίνεις», είπε λίγο προτού τον αποχαιρετήσουμε.   


Πηγη: Γιώργος Παγούδης - efsyn.gr