Ένα Όσκαρ για τη Λέσβο: Υποψήφιο για το χρυσό αγαλματίδιο το ντοκιμαντέρ «4.1 Miles» της Δάφνης Ματζιαράκη (ΒΙΝΤΕΟ)

Η σκηνοθέτης Δάφνη Ματζιαράκη, βρίσκεται στις υποψηφιότητες των Όσκαρ στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, με την ταινία της «4.1 Miles» και κεντρικό ήρωα τον κυβερνήτη Κυριάκο Παπαδόπουλο, τον «φύλακα άγγελο» των προσφύγων.


Η Δάφνη Ματζιαράκη, υποψήφια για Οσκαρ στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους με την ταινία της «4.1 Miles», είναι παιδί του «Σκάι» και της «Καθημερινής», από όπου ξεκίνησε άλλωστε την δημοσιογραφική της σταδιοδρομία.

Το «4.1 Miles» καταγράφει τις δραματικές επιχειρήσεις του κυβερνήτη και των άλλων λιμενικών, να σώσουν τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στις ακτές της Λέσβου από τα τουρκικά παράλια.

Επί 20 περίπου ημέρες η σκηνοθέτης βρισκόταν πάνω στο σκάφος του Λιμενικού στη Μυτιλήνη με κυβερνήτη τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, «Έναν άνθρωπο που με έκανε να δω τη ζωή αλλιώς λόγω του κουράγιου, της δύναμης, του ήθους, της αφοσίωσης και της καλοσύνης του. Το αποτέλεσμα είναι το ντοκιμαντέρ μου, στο οποίο ο Κυριάκος είναι ο κεντρικός ήρωας» είχε γράψει στη σελίδα της στο Facebook περιγράφοντας τα όσα έζησε στη Λέσβο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «4.1 Miles».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ντοκιμαντέρ της Ελληνίδας σκηνοθέτιδας, η οποία είναι φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια τιμήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο με ένα από τα φοιτητικά Όσκαρ που δίνει κάθε χρόνο η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών σε σπουδαστές αμερικανικών πανεπιστημίων.