Πλήθος κόσμου στην κοπή βασιλόπιτας του επιμελητηρίου Λέσβου όπου έκανε και απολογισμό δράσης για το 2016

Πλήθος κόσμου στην κοπή βασιλόπιτας 

Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017 το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Παυλακέλλης» του Επιμελητηρίου Λέσβου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας του Επιμελητηρίου Λέσβου και του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Γαληνός, η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής κα. Γόμου – Πρωτογεράκη, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Καμπούρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ψάνης, ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Καρασάββας, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Κατζανός, ο Αντιδήμαρχος Δόμησης και Καταγραφής Περιουσίας Δήμου και Κληροδοτημάτων, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λέσβου, και Πρόεδρος του Τμήματος Υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Τσουπής, ο Εντεταλμένος Διαχείρισης Μηχανημάτων και Συντήρησης Έργων κ. Αμπουλός, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Στεργίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κυρατζής – Χρυσοστόμου, εκπρόσωπος της 98 ΑΔΤΕ κ. Καλλονιάτης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου κ. Χροστοφάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Στεφάνου, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μπαρούτης, εκπρόσωπος από τη Γενική Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος Βορείου Αιγαίου κ. Γρηγορέλλης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Καλογρίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής κ. Χρυσίδης, ο Διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κ. Ζούρος, καθώς και εκπρόσωποι των επιχειρηματικών και κοινωνικών φορέων του τόπου μας.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Μυρσινιάς, στην ομιλία του ξεκίνησε με τον απολογισμό των δράσεων του Επιμελητηρίου, και στη συνέχεια αναφέρθηκε «στη δύσκολη χρονιά που πέρασε, με τις επώδυνες αλλαγές και οικονομικές δυσχέρειες που πέρασε ο επιχειρηματικός κόσμος φτάνοντας στα όρια της χρεωκοπίας, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με χαμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, με ύφεση και ανεργία».

Ο κ. Μυρσινιάς τόνισε: «Κάθε λουκέτο που μπαίνει στην αγορά στερεί εισόδημα από οικογένειες και χρήματα από την αγορά. Το χειρότερο είναι ότι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει πιθανότητα βελτίωσης. Αντίθετα, με τις παρούσες συνθήκες υπερφορολόγησης, η επιχειρηματική επιβίωση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ο επιχειρηματίας καλείται σήμερα να πληρώσει πάνω από το 50% των εσόδων του σε φόρους και εισφορές. Και από τον Ιανουάριο τίθενται σε ισχύ μια σειρά από νέα μέτρα, που ψηφίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί για το 2017 βασίζονται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εσόδων και μόνο κατά ένα μικρό ποσοστό στη συγκράτηση των δαπανών, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις αυξάνονται.

Οι αλλαγές που απαιτούνται είναι βαθιά δομικές, επώδυνες και θα θίξουν παθογένειες και ευνοημένες μερίδες του πληθυσμού, θα εξαλείψουν στρεβλώσεις αλλά εφόσον υλοποιηθούν θα αλλάξουν τη λειτουργία και την αποδοτικότητα του κράτους.

Ευχή όλων μας το 2017 να είναι επιτέλους μια διαφορετική χρονιά. Μια χρονιά που η χώρα θα ανασυνταχθεί, θα βρει το δρόμο της και θα επιστρατεύσει όλες τις υγιείς της δυνάμεις για να καταφέρει πια να προχωρήσει μπροστά. Έχουμε ανάγκη να ξαναβρούμε τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση και να δώσουμε τη μάχη της ανασυγκρότησης και της δημιουργίας.

Πριν από έναν ακριβώς χρόνο αναφέραμε ότι σε τοπικό επίπεδο είναι απαραίτητος ένας οραματικός αναπτυξιακός σχεδιασμός που απαιτεί τη συμμετοχή και τη συνεργασία όλων των φορέων: επαγγελματικών και επιστημονικών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της παροικίας, ακόμη και της ομογένειας. Ότι είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε η δημιουργία ενός αναπτυξιακού οράματος για το πώς θέλουμε τον τόπο μας και πώς θα χαράξουμε τη στρατηγική για την πραγμάτωσή του.»

Το Επιμελητήριο Λέσβου ξεκινά αυτή τη μεγάλη και ιδιαίτερα φιλόδοξη προσπάθεια που θα αποτελεί ένα αναπτυξιακό εργαλείο για τον τόπο και το οποίο θα έχει 4 άξονες:

-προϊόντα αγροδιατροφικού τομέα
-νέες τεχνολογίες
-τουρισμό
-μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα

Συστήνοντας ομάδες εργασίας αποτελούμενες κυρίως από νέους επιχειρηματίες υπό την επιστημονική αρωγή και επίβλεψη ακαδημαϊκών  μέσα από μια ανοικτή διαδικασία όπου οποιοσδήποτε μπορεί να συμβάλλει με τις απόψεις του θα είναι ελεύθερος να το κάνει, φιλοδοξούμε να βάλουμε τις βάσεις αυτού του αναπτυξιακού οράματος και τα αποτελέσματα και συμπεράσματα να αποτελέσουν τον οδηγό των δράσεών μας.

Το Επιμελητήριο Λέσβου θα συνεχίσει να δίνει το παρόν και να διεκδικεί για όλους τους επιχειρηματίες ένα μόνιμο και σταθερό επιχειρηματικό πλαίσιο, με σαφείς και τίμιους κανόνες. Προτεραιότητά μας και τη νέα χρονιά θα εξακολουθήσει να είναι η διεκδίκηση ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων, η υλοποίηση νέων επενδύσεων, η κατάρτιση και εκπαίδευση των επιχειρηματιών σε νέες πρακτικές και τεχνολογίες, η στήριξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων των νησιών μας, με στόχο την ανάδειξη, την προβολή και την προώθηση των τοπικών προϊόντων και την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κλείνοντας ευχαρίστησε τα μέλη της Διοίκησης καθώς και το προσωπικό για την άψογη συνεργασία τους, ενώ υπογράμμισε ότι τα Επιμελητήρια είναι ο θεσμός που βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τα προβλήματα, τις προσδοκίες, αλλά και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Είναι ο θεσμός που διαθέτει τοπική γνώση – το κλειδί, δηλαδή – τόσο για το σχεδιασμό, όσο και για την υλοποίηση αποτελεσματικών αναπτυξιακών παρεμβάσεων

Ας είναι το 2017 το έτος της οικονομικής και κοινωνικής ανάταξης για την Ελλάδα και τους Έλληνες.»


Μετά την κοπή της πίτας, ακολούθησε δεξίωση για τους προσκεκλημένους στο φουαγέ του Επιμελητηρίου.