Ακόμα 10 μετανάστες επαναπροωθήθηκαν σήμερα από το λιμάνι της Μυτιλήνης στο λιμάνι Δικελί…αλλά έφτασαν σήμερα 42

Ακόμα 10 μετανάστες επαναπροωθήθηκαν


Συνολικά 10 άτομα των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίφθηκαν και από τη δευτεροβάθμια επιτροπή επαναπροωθήθηκαν σήμερα από το λιμάνι της Μυτιλήνης στο λιμάνι Δικελί της Τουρκίας σε εφαρμογή της συμφωνίας ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Από αυτούς ο ένας ήταν υπηκοότητας Πακιστάν, και από ένας από το Ιράν, το Ιράκ, την Αλγερία και την Αίγυπτο. Οι εννέα ήταν άνδρες και η μια (από το Ιράν) γυναίκα. Η επαναπροώθηση πραγματοποιήθηκε με ευθύνη της Frontex.

Στους επαναπροωθηθέντες δεν περιλαμβάνεται ο Αιγύπτιος, ο οποίος κρατούμενος στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου πραγματοποιεί εδώ και καιρό απεργία πείνας, γιατί μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου και νοσηλεύεται. Ο Αιγύπτιος αυτός που περιλαμβάνονταν στην αρχική λίστα επαναπροώθησης πραγματοποιεί απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την απόρριψη του αιτήματος για χορήγηση ασύλου από τη δευτεροβάθμια επιτροπή. Όπως ισχυρίζεται διώκεται από το καθεστώς της Αιγύπτου.

Άλλοι 42 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν σήμερα τα χαράματα στη Λέσβο μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας που κράτησε μια ολόκληρη εβδομάδα και μηδένισε τις αυξήσεις σε όλο το βόρειο Αιγαίο.

Σήμερα και σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση στα νησιά της περιοχής, καταγεγραμμένοι – εγκλωβισμένοι, έχοντας υποβάλλει αίτημα ασύλου το οποίο δεν έχει εξεταστεί, βρίσκονται 10.707 άτομα. Αριθμός σημαντικά μειωμένος από την αρχή της χρονιάς που είχαν καταμετρηθεί 11.078 αιτούντες άσυλο/ Κι αυτό αν και από την αρχή της χρονιάς υπήρξαν 380 νέες αφίξεις.

Δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα έφυγαν από τα νησιά προκειμένου να συνεχίσουν τη διαδικασία χορήγησης ασύλου στην Αθήνα περισσότερα από 750 άτομα. Σήμερα αιτούντες άσυλο ζουν στη Λέσβο 5.341, στη Χίο 3.455 και στη Σάμο 1.911.


Πηγη Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ  - ΜΠΕ, lesvosnews.net