Προσφυγόπουλα μαθαίνουν βιολί στον Καρά Τεπέ-Σήμερα η πρώτη τους συναυλία σε απευθείας μετάδοση από το δεύτερο πρόγραμμα της ΕΡΤ (vid, pics)

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ


Τον δικό τους …Άγγελο, που μέσα από τις μουσικές νότες τούς βοηθά να επουλώνουν τις πληγές τους, έχουν βρει τα παιδιά του προσφυγικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη.

Λέγεται Άνχελα Μαρία Αρμπελάες, είναι από την Κολομβία αλλά ζει από το 1998 στην Ελλαδα, και έχει καταφέρει μέσα σε 8 μήνες να οργανώσει μια πολυπληθή, πολύχρωμη, πολυπολιτισμική ορχήστρα, με 65 όργανα και 85 εκκολαπτόμενους μουσικούς, πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στον καταυλισμό. Οι 27 απ΄ αυτούς θα δώσουν απόψε την πρώτη τους συναυλία, ενώπιον του κοινού, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, μαζί με καταξιωμένους μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε μια εκδήλωση – γιορτή της αλληλεγγύης και της ανοχής στη διαφορετικότητα, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστών.

Η Youth Refugee Orchestra γεννήθηκε μέσα σε ένα κοντέινερ του Καρά Τεπέ, όπου μέλη της πλατφόρμας μουσικής εκπαίδευσης ART Angels Relief Team διδάσκουν κατά ομάδες βιολί, φλάουτο και κρουστά σε 85 από τα συνολικά 350 παιδιά του καταυλισμού. Τον συντονισμό των μαθημάτων έχει η 21 ετών κόρη της εμπνεύστριας, βραβευμένη βιολονίστα και τελειόφοιτη της ανώτατης Ακαδημίας Μουσικής και Χορού της Ιερουσαλήμ, Μαρία Φραντσέσκα Ρόκκα, ενώ συνδράμουν εθελοντές μέλη της πλατφόρμας.

«Η μουσική είναι το κλειδί της αρμονίας. Μιλάει σε όλες τις γλώσσες, ρίχνει τις εντάσεις, λύνει τις παρεξηγήσεις, κλείνει πληγές, ενώνει τους ανθρώπους και δημιουργεί κοινότητες. Ήταν κάτι που χρειάζονταν τα παιδιά εδώ», λέει στο «Έθνος» η Άνχελα Μαρία Αρμπελάες, η οποία κοιτώντας μόλις λίγους μήνες πίσω δεν πιστεύει και η ίδια πώς έγιναν τόσο πολλά μέσα σε τόσο συμπυκνωμένο χρόνο.

«Ξεκινήσαμε δειλά το Μάρτιο, με μια φλογέρα και πέντε πλαστικά μπουκάλια (χρησιμοποιούνται στο πρώτο στάδιο εκμάθησης φλογέρας), καθώς και ένα βιολί που είχα πάρει από την Ομόνοια με 10 ευρώ. Σήμερα έχουμε σχεδόν 60 βιολιά, 2 βιολοντσέλα, 1 κοντραμπάσο, 1 φλάουτο και άλλα όργανα, που μας χαρίζουν ευγενικά διάφοροι άνθρωποι και φορείς από όλο τον κόσμο, όταν μαθαίνουν για εμάς και το έργο μας», αναφέρει.

Μάνα και κόρη βρίσκονται στην Ελλάδα από το 1998. Γεννημένη στο Μονσάλες της Κολομβίας, έπειτα από μια περιπλάνηση σε διάφορες χώρες ως «πολίτης του κόσμου», η ιστορικός τέχνης και δημοσιογράφος Άνχελα Μαρία Αρμπελάες, βρέθηκε στη χώρα μας πριν από 18 χρόνια με υποτροφία του Εθνικού Ιδρύματος Υποτροφιών ως ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μαζί με την μόλις 2 ετών τότε κόρη της. Από τότε «ζει και ονειρεύεται» ελληνικά, όπως έχει πει σε συνεντεύξεις της. Εργάστηκε επί χρόνια στη Θεσσαλονίκη και τον Σεπτέμβριο του 2015 βρέθηκε στη Λέσβο ως ανταποκρίτρια ξένων ΜΜΕ, προκειμένου να καλύψει την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση στη μεγάλη της έξαρση, όταν οι βάρκες έφταναν κατά δεκάδες στις ακτές, αποβιβάζοντας χιλιάδες εξαθλιωμένους ανθρώπους.

«Ήταν κάτι που δεν άντεξα. Ταράχτηκα με το δράμα των ανθρώπων, συγκινήθηκα από την αλληλεγγύη των ντόπιων και αποφάσισα να πετάξω τη μηχανή και το ρεπορτάζ –προσωρινά, γιατί παραμένω πάντα δημοσιογράφος- και να ασχοληθώ με αυτό», τονίζει.

Επέστρεψε στη βάση της και ξαναπήγε τον Ιανουάριο για μόνιμη εγκατάσταση στη Λέσβο, όπου επί ένα τρίμηνο προσέφερε χείρα βοηθείας στους πρόσφυγες του Καρά Τεπέ μέσα από τις τάξεις της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης IRC.

Στην πορεία γεννήθηκε η ιδέα να εισάγει τη μουσική στην καθημερινότητα του καταυλισμού και η ανταπόκριση που βρήκε ήταν πολλαπλάσια των προσδοκιών. Μικρά και μεγάλα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, από 4 ως και 32 ετών, που έρχονται από χώρες με μεγάλη μουσική παράδοση, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Κονγκό, η Ερυθραία, η Ανγκόλα και η Σενεγάλη, ανταποκρίθηκαν με χαρά. «Έχουν στο DNA τους τη μουσική, πολλοί είχαν διδαχτεί στις χώρες τους κάποιο όργανο, άλλοι είχαν εδώ την πρώτη τους επαφή. Εδώ άκουσαν μελωδίες του Χατζηδάκι και της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι σκοπός μας να δημιουργήσουμε επαγγελματίες μουσικούς, αλλά καλύτερους ανθρώπους που μέσα από τις νότες θα έχουν θεραπεύσει κάποιες από τις πληγές του πολέμου και θα το κρατούν ως βίωμα στις χώρες όπου θα πάνε για να συνεχίσουν τη ζωή τους», υπογραμμίζει. Η ίδια έχει βραβευτεί το 2012 από τον πρόεδρο της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος Καλντερόν, ως μια από τους 100 σημαντικότερους Κολομβιανούς που διαπρέπουν στην διασπορά, μαζί με τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, τον ζωγράφο Φερντάντο Μποτέρο, αλλά και την ποπ σταρ Σακίρα.




Οι 27 από τους 85 μαθητές που παρακολουθούν το πρόγραμμα έκαναν χθες την πρόβα τζενεράλε ενόψει της αποψινής μεγάλης μέρας.

Στο πλαίσιο της συναυλίας με τίτλο «Μουσική – Το Κλειδί της Αρμονίας», η Youth Refugee Orchestra θα παίξει συμβολικά τον Ύμνο της Χαράς του Μπετόβεν, αλλά και τον Ζορμπά του Μίκη Θεοδωράκη, σε διασκευή του γνωστού Ελληνορωσικής καταγωγής βιολονίστα, Αλέξανδρο Χαλάψη, ο οποίος θα συμπράξει μαζί τους στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, όπως και η δασκάλα τους, Μαρία Φραντσέσκα Ρόκκα.

Επίσης θα εμφανιστεί το σχήμα Barrios Orquestrados που ήρθαν για αυτόν τον σκοπό από τα Κανάρια Νησιά, φέρνοντας μαζί τους ως δώρα 20 μουσικά όργανα για τους πρόσφυγες, ο συνθέτης Forrest Gray από τις ΗΠΑ, η Παιδική Χορωδία του Ωδείου «Σκαλκώτας» και η Χορωδία του Δήμου Λέσβου «Νίκος Μυρογιάννης».

«Αρμόζει στην Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών και λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, μια τέτοια εκδήλωση που πανηγυρίζει την αλληλεγγύη, την αποδοχή και τη διαφορετικότητα», επεσήμανε η Ανχελα Μαρία Αρμπελάες.

Η συναυλία, που ξεκινά στις 8:30 το βράδυ και έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό, εντάσσεται στον προγραμματισμό του νέου Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Λέσβου «Γέφυρες».

Πηγη ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ, ΕΘΝΟΣ

ΕΡΤ Αιγαίου - Δεύτερο Πρόγραμμα -Απευθείας μετάδοση συναυλίας από τη Λέσβο

Η ΕΡΤ Αιγαίου και το Δεύτερο Πρόγραμμα, την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 20:30, θα μεταδώσουν απευθείας από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης τη συναυλία με τίτλο «Μουσική - Το κλειδί της αρμονίας».

Η συναυλία με ελεύθερη είσοδο συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Λέσβου και την ART Angels Relief Team -την πλατφόρμα μουσικής εκπαίδευσης που λειτουργεί στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών του Δήμου Λέσβου στο Καρά Τεπέ- και παρουσιάζει Παιδιά και Νέους από το Κέντρο Φιλοξενίας, καθώς και διεθνούς φήμης καλλιτέχνες.

Στη συναυλία θα παρουσιαστεί συναρπαστικό ποικίλο πρόγραμμα, που εκτείνεται από τον Béla Bartók και παραδοσιακά κάλαντα, μέχρι το «Twinkle Twinkle Little Star».



Βίντεο, Φωτο Γ. Παπαδοπουλος