Ο Σύλλογος Μυτιληναίων Αμερικής τίμησε τον Σμήναρχο Αγγελο Καλλιγαρίδη

Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού


Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού ο Σύλλογος Μυτιληναίων Αμερικής γιόρτασε την επέτειο της απελευθέρωσης της Μυτιλήνης με πανηγυρική ομιλία από τον Σμήναρχο Αγγελο Καλλιγαρίδη, ο οποίος βραβεύτηκε με τιμητική πλακέτα για την αξιόλογη σταδιοδρομία του στην Αεροπορία.

Η απελευθέρωση της Μυτιλήνης ως γνωστόν πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1912 και το πρωτόκολλο παράδοσης του Οθωμανικού Στρατού υπογράφτηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1912.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με την δοξολογία και το μνημόσυνο για τους ήρωες του 1912 που τελέστηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια και συνεχίστηκε στο Κέντρο των Μητιληναίων.

Ο υπεύθυνος της εκδήλωσης Αναστάσιος Νικοδήμου καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και στη συνέχεια ο ομιλητής Σμήναρχος Αγγελος Καλλιγαρίδης αναφέρθηκε στη σημασία του νικηφόρου αγώνα του 1912, τότε που ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης με το καταδρομικό «Αβέρωφ» κυριαρχούσε στο Αιγαίο πέλαγος χωρίς να τολμάει καμία άλλη χώρα να αμφισβητήσει ή να διασχίσει τα νερά του Αιγαίου πελάγους και που τότε ο Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος με τη μεγαλοσύνη του έφερε τη συσπείρωση όλων των Ελλήνων, δηλαδή ο Πρωθυπουργός, η Βουλή, ο Βασιλιάς, ο Λαός, όλοι ήταν έτοιμοι να αγωνιστούν για την Πατρίδα, την Ελευθερία, την Δημοκρατία, την Ανεξαρτησία και την Αξιοπρέπεια.

Με υπερηφάνεια ο Σμήναρχος τόνισε ότι: «Αυτό που χρειάζεται η πατρίδα μας σήμερα είναι αυτό που επέδειξαν το 1912, δηλαδή ομόνοια και ομοψυχία». Σε ό,τι αφορά τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας ξεκαθάρισε ότι «παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν αυτή την περίοδο στη χώρα μας, εάν απαιτηθεί, θα εκτελέσουν το έργο τους στο ακέραιο με αγάπη στην πατρίδα, αυταπάρνηση και αποφασιστικότητα».

Ο κ. Αναστάσιος Νικοδήμου αναφέρθηκε στα βιογραφικά στοιχεία του ομιλητή, και τόνισε: «Ο Αγγελος Καλλιγαρίδης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1968. Πατέρας του είναι ο Παναγιώτης Καλλιγαρίδης, γεννημένος στη Μυτιλήνη από πρόσφυγες γονείς. Μητέρα του είναι η Βασιλική, το γένος Καμπά, που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη.

Ο Αγγελος Καλλιγαρίδης φοίτησε στο Β’Λύκειο Μυτιλήνης και στην Σχολή Ικάρων. Υπηρέτησε 20 συνεχή έτη σε Μοίρα Διώξεως Βομβαρδισμού και έχει συμπληρώσει πάνω από 3700 ώρες πτήσης με διάφορα μαχητικά αεροσκάφη Phantom. Στη συνέχεια φοίτησε στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και τοποθετήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Σήμερα είναι στην Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Εθνη και έχει τον βαθμό Σμήναρχος.

Ο Αγγελος Καλλιγαρίδης είναι παντρεμένος με την Ανυσία Κοκκινοπούλου η οποία εργάζεται ως Δασκάλα στο Ελληνικό Σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια και έχουν δύο παιδιά την Κατερίνα και τον Δημήτρη».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μιχάλης Μπάνης συνεχάρη τον Σμήναρχο Αγγελο Καλλιγαρίδη και του απένειμε τιμητική πλακέτα για την υπηρεσία του στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και για την προσφορά του στην μόνιμη αποστολή της Ελλάδος στα Ηνωμένα Εθνη.

Παράλληλα, συνεχάρη τον υπεύθυνο της εκδήλωσης Αναστάσιο Νικοδήμου και τα μέλη της επιτροπής Χρήστο Χατζηαντωνίου, Ιωάννη Ρήγα, Θεόδωρο Σαραντίδη και Μιχάλη Χριστοδούλου.

πηγη ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ