Το Μωσαϊκό Αγάπης έρχεται στη Λέσβο…!

Για αυτά τα Χριστούγεννα θα σας χαρίσουμε την καλύτερη συνταγή.


Πώς να φτιάξουμε ένα μωσαϊκό, όχι σοκολάτας, αλλά αγάπης!

Το Μωσαϊκό Αγάπης, αυτή η μοναδική καλλιτεχνική δράση της ΑΜΑΚΑ, έρχεται στη Λέσβο με τη βοήθεια της χορηγίας μετακινήσεων της Hellenic Seaways και της χορηγίας σε υλικά της VECHRO.

Με μεγάλη χαρά, η ΑΜΑΚΑ στα πλαίσια του πρότζεκτ Art Emergency- ενός προγράμματος θεραπείας της τέχνης για νέους πρόσφυγες που εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο - καλωσορίζει την νέα συνεργασία της με τους καλλιτέχνες Robert Markey και Benjamin Swatez, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο Benjamin και ο Robert θα αρχίσουν το ταξίδι τους τον Δεκέμβριο, με στόχο να δημιουργήσουν τρεις τοιχογραφίες, χρησιμοποιώντας τεχνικές μωσαϊκού και ζωγραφικής. Δουλεύοντας με ομάδες νέων προσφύγων και Ελλήνων μαζί θα διασχίσουν την Ελλάδα από άκρη σε άκρη για να ανοίξουν ένα πολύχρωμο διαπολιτισμικό διάλογο, χτίζοντας γέφυρες ουσιαστικής επικοινωνίας ανάμεσα στους ντόπιους πληθυσμούς και τους νέους κατοίκους της χώρας μας. Στο ταξίδι τους θα επισκεφτούν τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, την Ήπειρο και την Αττική, όπου και θα πραγματοποιήσουν αστικές δημιουργικές παρεμβάσεις, μεταμορφώνοντας σπασμένα πλακάκια σε μυθικά πλάσματα, δείχνοντας ότι όλα είναι δυνατά και ότι η φαντασία και η αγάπη φέρνουν την αλλαγή και την πρόοδο. Για άλλη μια φορά θα συναντηθούν στην Ελλάδα, αφού έχουν διασχίσει μαζί πάνω από 20 χώρες, αποδεικνύοντας πώς η Τέχνη μεταμορφώνει στ’ αλήθεια ζωές, για να προσφέρουν με το έργο τους σε αυτούς που τόσα υποφέρουν, τους πρόσφυγες που ακόμα και σήμερα διαμένουν στους προσωρινούς καταυλισμούς.

Στα πλαίσια αυτής της μοναδικής δράσης οι δύο καλλιτέχνες θα βρεθούν στο χώρο του Habibi Works στον προσφυγικό καταυλισμό του Κατσικά Ιωαννίνων από τις 12 μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου για να φτιάξουν το πρώτο μωσαϊκό αγάπης.

Aμέσως μετά θα ταξιδέψουν στην ακριτική Λέσβο, όπου από τις 20 έως τις 23 Δεκεμβρίου θα βρεθούν στο χώρο MosaiK Support Center για να φτιάξουν ένα ακόμα μωσαϊκό αγάπης με ντόπιους και πρόσφυγες πλάι πλάι.

Σας περιμένουμε όλους εκεί για να γνωριστούμε και κυρίως για να δημιουργήσουμε μια τοιχογραφία αγάπης, αλληλοκατανόησης και αλληλεγγύης!



Art Emergency: Γνωρίστε το πρόγραμμα art therapy της ΑΜΑΚΑ για τους νέους πρόσφυγες

Το κύμα των προσφύγων, που βρέθηκε στην Ελλλάδα για να γλιτώσει μετά από κινδύνους και διωγμούς παίρνοντας το τεράστιο ρίσκο ενός τόσο επικίνδυνου ταξιδιού, μας βρήκε σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστους. Το πρώτο που σκέφτηκε το επίσημο κράτος, οι ΜΚΟ και οι συλλογικότητες αλληλεγγύης -και όχι άδικα- είναι η υγεία και η επιβίωση των προσφύγων, η ικανοποίηση όσο γίνεται των βιoτικών τους αναγκών. Τι γίνεται όμως με την ανάγκη για ψυχοκοινωνική υποστήριξη, για ένταξη και για έκφραση και επικοινωνία μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας; Κάπου εδώ μπήκαμε εμείς, η ΑΜΑΚΑ, στα κέντρα πρώτης υποδοχής και τα camps όπου διαμένουν οι νέοι πρόσφυγες με το πρόγραμμά μας Art Emergency. To Αrt Emergency αποτελεί μια σειρά πρωτοποριακών εργαστηρίων art therapy- θεραπείας μέσω της Τέχνης.

Τα εργαστήρια αυτά σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται από τους εκπαιδευτές και τους θεραπευτές της ΑΜΑΚΑ που έχτισαν πάνω στην μεγάλη προηγούμενη εμπειρία τους με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (πρόσφυγες, έγκλειστους, γυναίκες- θύματα trafficking κ.α.). Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα, σε σύμπραξη με την αμερικάνικη ΜΚΟ Mercy Corps, εφαρμόστηκε σε camps της βορειοδυτικής Ελλάδας, της Αττικής και της Λέσβου. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται ένας δεύτερος κύκλος εργαστηρίων στην Κω, τη Λέρο και την Αττική. Ο «ασφαλής» χώρος ενός εργαστηρίου art therapy ενισχύει τη δημιουργική έκφραση, το διάλογο και τους κοινοτικούς και κοινωνικούς δεσμούς, με στόχο να προσεγγίσει και να αμβλύνει το τραύμα που φέρουν οι συμμετέχοντες και να μετριάσει τις αρνητικές εμπειρίες τους. Η μεθολογία και τα εργαλεία, που επιλέγονται μετά από έρευνα πεδίου και μελέτη, καθώς και η προσεχτική δόμηση των δραστηριοτήτων (που περιλαμβάνουν τoν αλφαβητισμό μέσω της φωτογραφίας, τη φωτο-θεραπεία (photo- therapy), το βίντεο, τις πλαστικές τέχνες και άλλα) ενθαρρύνουν την ατομική έκφραση και παράλληλα ενισχύουν τη θεώρηση του εαυτού ως μέλος ενός συνόλου.

Η ηλικιακή ομάδα στην οποία κυρίως απευθύνεται το πρόγραμμα είναι οι νέοι και οι νέες από 14-25 ετών. Οι δύο βασικές εθνικότητες των συμμετεχόντων είναι Σύροι και Αφγανοί και το πρόγραμμα εφαρμόστηκε καταρχήν σε κέντρα που επιλέχθηκαν κατά προτεραιότητα διότι παρείχαν λιγοστές υπηρεσίες στήριξης στους εφήβους και νέους ενήλικες που έφθαναν εκεί. Κάθε κύκλος εργαστηρίων έχει διάρκεια περίπου 8 εβδομάδες και μετά των τέλος των εργαστηρίων ακολουθεί η διοργάνωση ομαδικής έκθεσης της καλλιτεχνικής παραγωγής του.



AMAKA- Ποιοι είμαστε

Η ΑΜΑΚΑ άρχισε με ονειροπολήσεις και σχέδια επί χάρτου το 2008. Σήμερα, τόσο με έρευνα στο πεδίο όσο και με βιβλιογραφική εργασία αποτελεί μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με πολύπλευρο και ουσιαστικό έργο στην αρωγή ευπαθών ομάδων. Βασικός άξονας του έργου της ΑΜΑΚΑ είναι η θεραπεία μέσω της τέχνης (art therapy), με σκοπό την ενθάρρυνση της επικοινωνίας και κατ’ επέκταση της ένταξης, χωρίς το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα να αποτελεί αυτοσκοπό.

Στην ΑΜΑΚΑ θεωρούμε θεμελιακό το δικαίωμα στην καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία, διαδικασίες οι οποίες έχουν ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Αυτοί όμως που έχουν περισσότερο ανάγκη την τέχνη, σε ένα κόσμο ανισότητας και αποκλεισμών, είναι και αυτοί που περισσότερο τη στερούνται. Αυτό το χάσμα προσπαθούμε να γεφυρώσουμε. Η έμπειρη ομάδα των θεραπευτών και εκπαιδευτών μας εκπονεί καινοτόμα προγράμματα και εργαστήρια με τη βοήθεια φορέων και προγραμμάτων χρηματοδότησης που εμπιστεύονται το έργο μας και τη διάθεσή μας να προσφέρουμε. Τα βασικά προγράμματα που εφαρμόζουμε αφορούν σε πρόσφυγες και μετανάστες, sex workers και θύματα trafficking, άστεγους, έγκλειστους κ.α., χρησιμοποιώντας ως μέσα/ μεθόδους τη φωτο- θεραπεία (photo therapy), τη συμμετοχική φωτογραφία, το βίντεο, τον αλφαβητισμό μέσω της φωτογραφίας (literacy through photography), τη δραματοθεραπεία και πολλά ακόμη. Οι παραπάνω μέθοδοι υλοποιούνται μέσα σε συμμετοχικά βιωματικά εργαστήρια που ενδυναμώνουν την συνοχή και τους δεσμούς της ομάδας.

Βρισκόμαστε σε διαρκή αναζήτηση νέων συμπράξεων που θα μας βοηθήσουν να μεγαλώσουμε ακόμα παραπάνω την ακτίνα δράσης μας και θα αυξήσουν τους επωφελούμενους όλο και περισσότερο. Σας καλούμε να γνωρίσετε το έργο μας μέσα από τις ανοιχτές δράσεις και εκδηλώσεις και εκθέσεις που πλαισιώνουν πάντα τα προγράμματά μας και να βρούμε μαζί νέους τρόπους για να διαχύσουμε παντού την καλλιτεχνική δημιουργία.