Προεκλογικές εξαγγελίες Τσιπρα για τα νησιά του Αιγαίου- Εξήγγειλε βάση αεροδιακομιδών στη Μυτιλήνη-Δήλωση της Καλογήρου

ΦΩΤΟ ΕΡΤ
Προεκλογικές εξαγγελίες Τσιπρα

Σε μια ομιλία που πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «προεκλογικού τύπου», από την ακριτική Νίσυρο, ο Αλέξης Τσίπρας έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού Αμυνας και κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, προανήγγειλε μέτρα ενίσχυσης των νησιών στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και των Μεταφορών και επιτέθηκε εμμέσως πλην σαφώς στους δανειστές. «Δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε το πλεόνασμα σε όσους έχουν ανάγκη», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιό του για όσους επέκριναν τις πρόσφατες παροχές του προς τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ανακοίνωσε πως τα ακριτικά νησιά, από τη Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο, εξαιρούνται από την αύξηση του ΦΠΑ λόγω της προσφυγικής κρίσης, χαρακτηρίζοντας «ανόητους τεχνοκράτες» εκείνους που μέχρι πρότινος «έφερναν συνεχώς προγράμματα που απέτυχαν». 

Εξήγγειλε μέτρα στήριξης των νησιών, ιδίως στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και των Μεταφορών. «Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (υπουργός Ναυτιλίας) εργάζεται με τους ομολόγους του για την διεκδίκηση αναπτυξιακού προγράμματος, το οποίο επιδιώκουμε να ενταχθεί στην ατζέντα της Μάλτας, στην επόμενη προεδρία», είπε ο Πρωθυπουργός.
«Πετύχαμε φέτος όλα τα σχολεία, σε όλα τα νησιά μας να έχουν δασκάλους και βιβλία, εξαιτίας της εξαιρετικής προεργασίας που είχε γίνει», σημείωσε εξαγγέλλοντας προσλήψεις εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες.

«Να μην υπάρχει κανένα κατοικημένο νησί στον τόπο μας χωρίς γιατρό», συνέχισε μιλώντας για 27 νέες μονάδες υγείας στα νησιά. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανασφάλεια των νησιωτών για ζητήματα υγείας, που έχουν να κάνουν με την μεταφορά ασθενών που χρήζουν τέτοιας ανάγκης και δήλωσε πως, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, πλωτά μέσα θα βοηθούν τέτοια περιστατικά στον επόμενο χρόνο. Εξήγγειλε ακόμα βάση αεροδιακομιδών στη Μυτιλήνη, όμοια με αυτή που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία στην Κρήτη, και πως σύντομα θα λειτουργούν συστήματα αφαλάτωσης σε όλα τα άνυδρα νησιά.

«Στόχος μας είναι να αναπροσανατολίσουμε τον τουρισμό, να πάμε σε έναν τουρισμό που θα αφήνει οφέλη στην τοπική κοινωνία και θα συνδυάζεται με την τοπική ανάπτυξη και το περιβάλλον. Προωθούμε δράσεις επέκτασης, που θα δώσουν αειφόρο χαρακτήρα στο τουριστικό μας προϊόν και ξεκινάμε ένα τέτοιο πρόγραμμα προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ», πρόσθεσε.

Δήλωση της Καλογήρου


Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, μετά την ανακοίνωση των ειδικών μέτρων κυβερνητικής πολιτικής για τα νησιά του Αιγαίου από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα από τη Νίσυρο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι ασφαλώς σημαντικό για τη ζωή των ανθρώπων στα νησιά μας, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Οι άνθρωποι που ζουν και δημιουργούν στο Αιγαίο, έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα, που συνδέονται με τον γεωγραφικό χώρο και τη νησιωτικότητα.


Έτσι, κάθε μέτρο και κάθε απόφαση που διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων, είναι ένα θετικό βήμα στη δύσκολη πορεία που έχουμε μπροστά μας».