Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου «Η Ρωσική Παρουσία στη Λήμνο»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη, τα εγκαίνια της ιστορικής έκθεσης


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη, τα εγκαίνια της ιστορικής έκθεσης «Η Ρωσική Παρουσία στη Λήμνο», που διοργανώνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, με αφορμή το έτος «Ελλάδας- Ρωσίας 2016».

Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία στον σύντομο χαιρετισμό της σημείωσε ότι «η ιστορική τεκμηρίωση και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό ζωντανεύουν μια εποχή, μας καλούν να φέρουμε στη μνήμη μας δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας, να μεταφερθούμε σε άλλους ιστορικά τόπους και συνθήκες».

«Μια έκθεση είναι μια πρόσκληση επικοινωνίας. Είναι και μια υπόμνηση ότι αυτό που υπήρξε στο παρελθόν και που έχει συντελέσει αναμφίβολα στη διαμόρφωση του παρόντος, οφείλουμε να το κρατάμε ζωντανό και ως προηγούμενη εμπειρία να το μεταπλάθουμε σε πηγή έμπνευσης για το παρόν. Ερχόμαστε όλοι από ένα παρελθόν. Υπάρχουμε και δημιουργούμε στο παρόν», συμπλήρωσε η Περιφερειάρχης.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη διαχρονική σχέση με τη Ρωσία και την  προοπτική για συνεργασία και συνένωση δυνάμεων, ενώ ειδική αναφορά έκανε στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν τα νησιά λόγω του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος και την ανάγκη στήριξής τους ειδικά στον τομέα του τουρισμού όπου οι επιπτώσεις είναι ήδη σημαντικές και καταγεγραμμένες.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κ. Ιωάννης Χασιώτης, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της ρωσικής παρουσίας στη Λήμνο, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο διευθυντής του Μουσείου κ. Βασίλης Νικόλτσιος. 

Χαιρετισμούς απηυθύναν, επίσης, οι πρώην υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Σταύρος Καλαφάτης και Κώστας Γκιουλέκας, ο Ρώσος Πρόξενος κ. Alexander Shcherbakov, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Λημνίων Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Μαντάς, ο πρόεδρος της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Κουτλής, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Χίων Θεσσαλονίκης «Αγία Μαρκέλλα» κ. Αριστείδης Λατουσάκης, η πρόεδρος του Συλλόγου Σαμίων Θεσσαλονίκης «Πυθαγόρας ο Σάμιος» κα. Σταματία Γρηγορίου, ο  Έπαρχος Λήμνου, κ. Βαγγέλης Γιαρμαδούρος, ο Σύμβουλος του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης και εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Κληρονομιά» κ. Παναγιώτης Γκαμπαερίδης.

Η έκθεση, την οποία ήδη επισκέφθηκε πλήθος κόσμου ιδίως με καταγωγή από τη Λήμνο, περιλαμβάνει ιστορική τεκμηρίωση και πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ειδικότερα τη διαδρομή και παρουσία των Ρώσων στις περιοχές του Βορείου Αιγαίου και ιδίως στο νησί της Λήμνου μετά το τέλος του ρωσικού εμφυλίου πολέμου (1920-1922).

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Ιανουαρίου 2017.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-14.00 & Σάββατο 10.00-14.00.
Πληροφορίες: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Προξένου Κορομηλά 23.
Τηλ: 2310229778, E-mail: mma@the.forthnet.gr.