ΧΙΟΝΙΑΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ- Που θα χιονίσει στην Λέσβο (ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)

ΧΙΟΝΙΑΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

Η εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας, η επικράτηση ενισχυμένων βοριάδων στο Αιγαίο αλλά και οι χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από σήμερα αργά το απόγευμα εως την παραμονή της πρωτοχρονιάς.

Ωστόσο από πλευράς φαινομένων η πιο δύσκολη ημέρα ενδέχεται να είναι η Πέμπτη, καθώς οι χιονοπτώσεις αν και θα περιοριστούν σταδιακά σε μεγαλύτερα υψόμετρα, θα επηρεάσουν περισσότερες περιοχές.

Στην Λέσβο πιθανότατα να δούμε άσπρη μέρα από την Πέμπτη 29/12 με τις περιοχές που συγκεντρώνουν αυξημένες πιθανότητες να χιονίσει να είναι η Αγιασος, Φίλια, Πέτρα, Μολυβος, Αγία Παρασκευή, Άγρα και γενικά σε πολλές περιοχές της Βόρειας Λέσβου ακόμα και μέσα στην Καλλονή.

Χιόνι σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις αναμένεται να ρίξει στον Μανταμαδο, στον Καριωνα αλλά και στις υψηλές περιοχές του Πλωμαριου.

Στην Μυτιλήνη οι τελευταίες μετεωρολογικές προγνώσεις δείχνουν χιονόνερο…. αλλά και πολικές θερμοκρασίες.


Πιο αναλυτικά:

Την Τετάρτη 28/12 αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο Αιγαίο, ενώ βροχές ή χιονόνερο θα εκδηλωθούν από τη Θεσσαλία και νοτιότερα με παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και βαθμιαία βελτίωση. Μετά το μεσημέρι κατά κανόνα ασθενείς χιονοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα θα εκδηλωθούν στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και χιονόνερο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με χιόνια στα ορεινά. Προς το βράδυ ενδέχεται να χιονίσει πρόσκαιρα στη Βόρεια Αττική, στη Βοιωτία και στην Εύβοια. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που στο Δυτικό Αιγαίο και το Ιόνιο θα φτάνουν τα 8-9 μποφόρ και στις υπόλοιπες θάλασσες τα 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία τις μεσημεριανές ώρες δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου, με ραγδαία πτώση στη συνέχεια.

Την Πέμπτη 29/12 περιμένουμε χιονοπτώσεις στην Ανατολική Θεσσαλία και κυρίως στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο, με κατά τόπους έντονα φαινόμενα. Στο υπόλοιπο Αιγαίο θα εκδηλωθούν βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 7-8 μποφόρ και τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία, με εξαίρεση τη Δυτική Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο που θα φτάσει τους 7-8 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα δεν θα ξεπεράσει τους 4-5 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, την Παρασκευή 30/12 και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 31/12, αναμένεται να επικρατήσουν παρόμοιες καιρικές συνθήκες.

Ειδικότερα για την Αττική και την πόλη της Αθήνας, χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα τόσο την Πέμπτη 29/12, όσο και την Παρασκευή 30/12 και θα υπάρξει χιονόστρωση κυρίως σε περιοχές με υψόμετρο από 200 περίπου μέτρα και πάνω. Οι βοριάδες θα πνέουν με εντάσεις 7 έως 8 μποφόρ.

Για τις μετακινήσεις σας στις προαναφερόμενες περιοχές όπου αναμένονται χιονοπτώσεις, καλό είναι να υπάρχει η μέριμνα εφοδιασμού αντιολισθητικών αλυσίδων στο αυτοκίνητό σας, ενώ για τις μετακινήσεις σας με ακτοπλοϊκά μέσα, να ενημερώνεστε από τις αρμόδιες τοπικές λιμενικές αρχές.

Λεπτομερέστερες προγνώσεις δίνονται στις προγνώσεις πόλεων και θαλασσών, στους ιστιοπλοϊκούς χάρτες και στους χάρτες κυματισμού, καθώς και στο διαδραστικό χάρτη Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.