Ερώτηση Βουλευτών της Ν.Δ στην Βουλή για αθλητισμό στα νησιά, Αιολικό και αθλητικές εγκαταστάσεις

Ερώτηση Βουλευτών της Ν.Δ στην Βουλή


Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Νομού Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β' Αθηνών  κα. Άννα Καραμανλή και ο Βουλευτής Νομού Χίου κ. Νότης Μηταράκης κατέθεσαν ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές και τα αθλητικά σωματεία στις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας, ζητώντας από την Κυβέρνηση ειδικά μέτρα ενίσχυσής του.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή:

Τα οφέλη του αθλητισμού στον άνθρωπο είναι γνωστά και πολλαπλά. Επιδρά ευεργετικά στην ψυχική και σωματική υγεία του, βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τεχνικές και κοινωνικές δεξιότητες, συμβάλει στην άρση κοινωνικών αποκλεισμών για άτομα με αναπηρία, αποτελεί διέξοδο από την καθημερινότητα κλπ.

Για τις ευαίσθητες οικονομίες των νησιών, ο αθλητισμός συνιστά έναν επιπλέον σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης, ο οποίος συμβάλει θετικά στην προβολή των τοπικών κοινωνιών στα εθνικά και διεθνή μέσα, στην προσέλκυση εναλλακτικού τουρισμού, του λεγόμενου αθλητικού τουρισμού.

Δυστυχώς όμως, ο νησιώτικος αθλητισμός δεν τυγχάνει ιδιαίτερης αντιμετώπισης από την πολιτεία ως όφειλε, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε μαρασμό.

Η έλλειψη κατάλληλων και επαρκών αθλητικών εγκαταστάσεων στα νησιά μας είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στον αφανισμό του, αλλά δεν είναι ο μόνος.

Για να ανθίσει ο αθλητισμός στις νησιωτικές περιοχές, όπως αυτές του Νομού Λέσβου και του νομού Χίου, είναι αναγκαίο κατά τη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου να ληφθούν υπόψη, όλα τα χαρακτηριστικά που τον καθιστούν ιδιαίτερο, όπως η γεωγραφική θέση των νησιών, η έλλειψη συχνών ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συνδέσεων, τα μεγάλα έξοδα μετακίνησης των αθλητών και των επιτελείων τους στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου διεξάγονται οι εκτός έδρας αγώνες και οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, η έλλειψη πόρων (ισχνές κρατικές επιχορηγήσεις κλπ) σε συνδυασμό με την δύσκολη οικονομική συγκυρία κ.α.

Χωρίς υποδομές και με πενιχρά έσοδα, αθλητές και αθλητικά σωματεία προσπαθούν με έξοδα δικά τους ή εθελοντών να διασφαλίσουν την αθλητική παράδοση των νησιών τους, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες εν μέσω οικονομικής κρίσης. Πολλοί,όμως, είναι εκείνοι που απογοητεύονται και σταματούν ή αναστέλλουν τη δράση τους, γεγονός που συμβάλει στον μαρασμό και την ερημοποίηση των νησιών μας.

Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα του Αθλητικού Εκπολιτιστικού Ποδοσφαιρικού Συλλόγου ΑΕΠΣ Αιολικός Μυτιλήνης, ο οποίος, αδυνατώντας να καλύψει οικονομικά τις επαναλαμβανόμενες και εκτός έδρας μετακινήσεις της ομάδας, αναγκάστηκε να αλλάξει προσωρινά την έδρα της, «μεταναστεύοντας» κυριολεκτικά στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας προκειμένου να συμμετάσχει στους αγώνες του Κυπέλου Γ΄ Εθνικής και του Πρωταθλήματος. 

Μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη Νίσυρο για κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων σε νησιά του Αιγαίου και αναβάθμιση υπαρχουσών υποδομών ως μέτρο ενίσχυσης της νησιωτικής οικονομίας καθώς και τις τελευταίες επισκέψεις του ΓΓ Αθλητισμού, κ. Συναδινού, στη Λέσβο, όπου και ανακοίνωσε την κατασκευή νέου ανοιχτού κολυμβητηρίου «ολυμπιακών διαστάσεων» με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), την αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών του νησιού μας και την προοπτική δημιουργίας κλειστού γυμναστηρίου,

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται η κ. Υπουργός

Τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει είναι μακροπρόθεσμα, τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει ο νησιωτικός αθλητισμός χρίζουν άμεσης λύσης. Ποια είναι τα άμεσα μέτρα που έχετε προβλέψει για την ενίσχυσή του;

Μιλήσατε για αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών του νησιού και συγκεκριμένα κάνατε λόγο για  «ένα γήπεδο το χρόνο». Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσετε; Σε ποιες υποδομές θα δοθεί προτεραιότητα; Θα γίνει αναβάθμιση όλων των υποδομών ή όσων πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές;


Έχετε προβλέψει ειδικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης του νησιώτικου αθλητισμού,δεδομένο ότι οι δαπάνες (λειτουργικές, οργάνωσης, ιατρικές κλπ) των αθλητικών σωματείων στα νησιά είναι σαφώς μεγαλύτερες από αυτές των σωματείων της ηπειρωτικής χώρας και ποια είναι αυτά;