Από την Αγιασο της Λέσβου ο ιστορικός αστροναύτης των ΗΠΑ Τζον Γκλεν- Μια απίστευτη ιστορία αποκαλύπτει ένας 89χρονος

Έχει δικό της άνθρωπο η Λέσβος που πάτησε το πόδι του στην σελήνη;; Και όμως ναι, μάλιστα είναι από τους πρώτους αστροναύτες που έκανε το γύρο της γης.



Σήμερα το μεσημέρι πήρα ένα εκπληκτικό μήνυμα στη συνομιλία του φβ από τον αγαπητό και σεβάσμιο φίλο Παναγιώτη Φωτεινέλλη, Αγιασώτη της αυστραλέζικης ομογένειας, 89 ετών, που σας το παραθέτω αυτούσιο:

Πάνο, εχθές πέθανε ο Τζον Γκλεν στην Αμερική. Ήτανε ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης που έκανε το γύρο της Γης. Η μητέρα του ήτανε πρώτες ξαδέρφες με τη μητέρα μου. Όταν το 1962 ήλθε διακοπές στην Ελλάδα, τότε ήταν δήμαρχος στην Αγιάσο ο Στρατής Τραγάκης, ο οποίος τον κάλεσε να επισκεφθεί την Αγιάσο, αλλά αρνήθηκε, γιατί την Αγιάσο την είχαν ονομάσει «Μικρή Μόσχα»!!! Αυτό το διάβασα στην εφημερίδα, όταν ήμουν στην Αργεντινή. Το όνομά του ήταν Ιωάννης Κλεάνθης.

Η μάνα της μητέρας του έμενε στην Αγριά. Τη λέγανε Καλλιόπη. Τη θυμάμαι πολύ καλά. Ήταν αδερφή με την Κουρτζήδαινα στο Σταυρί, που είχανε το αγγειοπλαστείο, και αδερφή με της μητέρας μου τη μητέρα. Τρεις αδερφάδες. Και το όνομά του λεγότανε Ιωάννης Κλεάνθης. Να γραφτεί στο περιοδικό. Αν χρειαστεί τίποτα άλλο, εδώ είμαι. Γεια σου.

Τα σχόλια περιττεύουν! Αγιασωτόσπορος, διαβολόσπορος! Παντού έφτασε η χάρη μας!

Σύντομο βιογραφικό του:

Ο Τζον Χέρσελ Γκλεν (John Herschel Glenn, Κέιμπριτζ, Οχάιο, 18 Ιουλίου 1921 - 8 Δεκεμβρίου 2016) ήταν Αμερικανός αστροναύτης, γερουσιαστής και πιλότος αεροσκαφών. Λιγότερο από ένα χρόνο μετά τον άθλο του Γιούρι Γκαγκάριν, στις 20 Φεβρουαρίου του 1962, ο Τζον Γκλεν πραγματοποίησε τρεις περιστροφές γύρω από την τροχιά της Γης, μέσα στο θαλαμίσκο Friendship 7 (Φιλία 7) του προγράμματος Μέρκιουρι. Ήταν ο πρώτος Αμερικανός που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη και το πέμπτο άτομο που ταξίδεψε στο διάστημα, μετά από τους κοσμοναύτες Γιούρι Γκαγκάριν και Γκέρμαν Τίτοφ και τους συναδέλφους του Άλαν Σέπαρντ και Γκας Γκρίσομ, στην αποστολή Mercury Seven. Η πτήση του διήρκεσε 4 ώρες, 55 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα.


Ως μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος εξελέγη γερουσιαστής του Οχάιο από το 1974 μέχρι το 1999. Τις 28 Οκτωβρίου 1998, σε ηλικία 77 ετών, έγινε το γηραιότερο πρόσωπο που βρέθηκε στο διάστημα, όταν μετέβη στο διάστημα με το Διαστημικό Λεωφορείο Ντισκάβερι (αποστολή STS-95). Πέθανε στις 8 Δεκεμβρίου 2016 στα 95 χρόνια του και η κηδεία του έγινε σε δημόσια τελετή στο Οχάιο. Χιλιάδες άνθρωποι τίμησαν τη μνήμη του.