Οι δράσεις της Συνύπαρξης για τους ανήλικους-ασυνόδευτους πρόσφυγες στην Λέσβο το 2016

Τη χρονιά που φεύγει σε λίγες μέρες, η Κίνηση Πολιτών "Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο" επικέντρωσε μεγάλο μέρος της δράσης της στα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες-μετανάστες της πτέρυγας ανηλίκων τους ΚΕΠΥ Μόριας.


Οι δράσεις μας είχαν στόχο να χαρίσουν στα παιδιά λίγες ώρες χαράς, ξεγνοιασιάς και ελευθερίας.  Να συμβάλουν επίσης στην εκτόνωση των εντάσεων που επιφέρει ο αναγκαστικός εγκλεισμός τους.  Πραγματοποιήθηκαν  50 περίπου εκδρομές για γνωριμία με το νησί μας, τον πολιτισμό του, τα επαγγέλματα.  Θαλάσσια μπάνια, αθλητικές διοργανώσεις, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και γιορτές. Επίσης 45 απογευματινές βόλτες στην πόλη της Μυτιλήνης.  Καλύφθηκαν τα εισιτήρια των μετακινήσεών τους (με ευθύνη του ΚΕΠΥ) στην πόλη.  Πληρώθηκαν τα έξοδα για εφόδια (ατομικά είδη, υλικά καθαριότητας, υλικά για επισκευές υδραυλικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων) απαραίτητα για μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση στη Μόρια.

Το σύνολο των δράσεων αυτών στηρίχτηκε σε εθελοντική προσφορά μελών και φίλων της Συνύπαρξης,  που για το σκοπό αυτό αφιέρωσαν μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους, πιστεύοντας ότι έτσι κάνουν το καθήκον που επιβάλουν οι αξίες του ανθρωπισμού και του δικαίου.  Σήμερα, δεκάδες παιδιά που πέρασαν από την πτέρυγα της Μόριας και τώρα βρίσκονται σε άλλα μέρη της Ελλάδας ή στην Ευρώπη, επικοινωνούν στο διαδίκτυο με μέλη της Συνύπαρξης, γεγονός που καταμαρτυρεί την εμπιστοσύνη και την εξοικείωση που αμοιβαία κατακτήθηκε.

Στην πολύμηνη αυτή δράση για τα ασυνόδευτα παιδιά της Μόριας, μας συμπαραστάθηκαν προσφέροντας εθελοντική εργασία, χρήματα, εφόδια και εξυπηρετήσεις, πάρα πολλοί συμπολίτες μας ιδιώτες, επαγγελματίες, λειτουργοί του κράτους και της αυτοδιοίκησης, κοινωνικές οργανώσεις, τους οποίους η Συνύπαρξη ευχαριστεί θερμά.

Ιδιαίτερα όμως ευχαριστούμε για τη συνεχή οικονομική υποστήριξη στο έργο μας:

Την Diakonie-Solingen, το Ίδρυμα Κέπλερ, την UNO-Flüchtlingshilfe από τη Γερμανία, την KALIMERA επίσης από τη Γερμανία.  Τις πρωτοβουλίες φοιτητών και διδασκόντων από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Michigan, την Ελληνική κοινότητα από το Redding Pennsylvania. 

Την οργάνωση "Οδυσσέας" και ιδιαίτερα τη Δάφνη Τρουμπούνη (ξενοδοχείο Βότσαλα).

Τέλος την "Ηλιαχτίδα", την "Αλληλεγγύη για Όλους", τη διοίκηση, τους εργαζόμενους και τους εθελοντές που δραστηριοποιούνται στο ΚΕΠΥ Μόριας, και τους διασώστες της ERCI.

Ευχόμαστε σε όλους καλές γιορτές και για το 2017 υγεία και ειρήνη. Όλοι μας, ας εξοπλιστούμε με ψυχραιμία, υπομονή αλλά και ανθρωπιά για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες δυσκολίες που έχουν σωρευτεί στον τόπο μας και εξ αιτίας του μεταναστευτικού προβλήματος.