Χ. Αθανασίου : «Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά συνιστά παραβίαση του άρθρου 101 του Συντάγματος»

Δελτίο Τύπου


Οι συντονισμένες ενέργειες των νησιωτικών φορέων (επαγγελματικών, εμπορικών κλπ.), των βουλευτών της Ν.Δ. (με την κατάθεση ερωτήσεων και επερωτήσεων στη Βουλή), της ΝΟΔΕ Λέσβου και των κατοίκων των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, δημιούργησαν ένα αρραγές μέτωπο έναντι της Κυβέρνησης, η οποία αναγκάστηκε, εν τέλει, να εξαγγείλει την αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, τουλάχιστον για όσο χρόνο βρίσκεται σε έξαρση το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

Την ύστατη στιγμή, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έδειξε να κατανοεί πως η κατάργηση αυτή θα οδηγούσε τα πολύπαθα νησιά μας στην οικονομική τους καταστροφή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, που ίσχυσε από το Μάρτιο του 1990 (Νόμος 1881/1990), δεν αποτέλεσε χαριστική παροχή αλλά υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας απέναντι σε αυτά, με σκοπό τη διατήρηση του συνταγματικού δικαιώματος της νησιωτικότητας. Παραμένει, δε, το βασικότερο αναπτυξιακό εργαλείο των περιοχών μας, καθόσον βελτιώνει  άμεσα την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.
Καμία κυβέρνηση, μέχρι σήμερα, δεν σκέφθηκε να καταργήσει το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, καθώς, όχι μόνο συνιστά παραβίαση του άρθρου 101 του Συντάγματος, αλλά και ερημοποίησή τους, η οποία θα αποτελούσε και εθνικό κίνδυνο για τα νησιά μας.

Ακόμα και στη δύσκολη χρονική στιγμή της εφαρμογής των μνημονίων, επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, τότε που για πρώτη φορά τέθηκε ως όρος από τους δανειστές η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας, σύσσωμη η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε την πλήρη στήριξη στα νησιά μας θέτοντας κόκκινη γραμμή απέναντι στο μέτρο αυτό.


Συνεπώς, σήμερα δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως επιτυχία η επαναφορά ενός μέτρου (παροχής), που η Κυβέρνηση είχε καταργήσει  με τον Ν. 4334/2015.