Πρόγραμμα direct marketing στην Λέσβο για προσέλκυση επισκεπτών από Αθήνα το 2017- Εκπτωτικά τουριστικά πακέτα σε Αθηναίους

Πρόγραμμα direct marketing για προσέλκυση επισκεπτών από Αθήνα, το 2017 (εκτός high season)


Σύμφωνα με την με την υπ’ αριθμ. 611 / 2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για μεταβίβαση στη Δ/Κ Μυτιλήνης, αρμοδιοτήτων που αφορούν στον τομέα της ανάπτυξης και ειδικότερα στην “ανάληψη πρωτοβουλιών, εισήγηση στα αρμόδια όργανα και συμμετοχή σε θέματα σχετικά με προγράμματα για την τουριστική ανάπτυξης της περιοχής της και την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού”, τα μέλη του Συμβουλίου της Δ/ Κ Μυτιλήνης αποδέχθηκαν ομόφωνα την πρόταση του Προέδρου Πάνου Πίτσιου, όπως αυτή παρουσιάστηκε στην έγγραφη εισήγησή του:

«Το εν λόγω παρουσιαζόμενο project, είχε τεθεί προ δεκαετίας στο Δ.Σ. της τότε Δ.Ε.Τ.Α.Μ. και είχε αποφασιστεί η εφαρμογή του. Αν και είχαν ξεκινήσει δειλά τα πρώτα βήματα εφαρμογής του, ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, λόγω αλλαγής της Δημοτικής Αρχής το 2007. Σήμερα οι συνθήκες είναι πολύ πιο ώριμες να εφαρμοστεί, δεδομένης της αλλαγής και σαφούς βελτίωσης των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συνδέσεων με την Αθήνα.

Ως γνωστόν, σήμερα η Μυτιλήνη, συνδέεται ακτοπλοϊκά και αεροπορικά με την Αθήνα – Αττική, με 5 εταιρείες (2 ακτοπλοϊκές και 3 αεροπορικές) σε καθημερινή βάση.  

Προτείνω να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα marketing, που κατά κύριο λόγο θα βασίζεται στο “direct mail”, με στόχο να προσελκυστούν επισκέπτες από την Αθήνα και την Αττική γενικότερα εκτός τουριστικής περιόδου, σε τριήμερα – τετραήμερα weekends.

Καθοριστικός παράγοντας στην υλοποίηση του προγράμματος αυτού, θα είναι η ενεργοποίηση των μελών της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο.Λ.Σ.Α.) και της Λεσβιακής Παροικίας Αθηνών, τα οποία μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Μυτιλήνης, αρκεί να ακολουθηθούν τα κατάλληλα βήματα οργάνωσης. Η εφαρμογή του όλου project, προϋποθέτει συνεργασία με τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της πόλης που λειτουργούν όλο το χρόνο, με τα τουριστικά πρακτορεία, τις επιχειρήσεις ενοικιαζομένων αυτοκινήτων και τις μονάδες εστίασης της Μυτιλήνης, καθώς και με τις ακτοπλοϊκές & αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν το νησί.

Συγκεκριμένα υπό την καθοδήγηση του Δήμου Λέσβου – Δ/Κ Μυτιλήνης και σε στενή συνεργασία όλων των προαναφερομένων, θα δημιουργηθεί ένας αριθμός συγκεκριμένων τριήμερων – τετραήμερων “πακέτων weekends” εντός του 2017 και εκτός high season. Τα πακέτα αυτά, μπορεί να είναι περίπου δέκα, όπως π.χ. Γιορτή Αγίου Βαλεντίνου, Απόκριες, 25η Μαρτίου, Αγίου Πνεύματος, 28η Οκτωβρίου, 8η Νοεμβρίου και άλλα, με πολύ ελκυστικές τελικές τιμές. Οι περίοδοι high season (δηλ. Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι) καταρχήν δεν συμπεριλαμβάνονται, αφού κατά τεκμήριο δεν προσφέρονται για εφαρμογή εκπτωτικής πολιτικής, κυρίως λόγω πληροτήτων των μεταφορικών μέσων.     

Τα παραπάνω “εκπτωτικά τουριστικά πακέτα”, θα καταχωρηθούν σ’ ένα καλαίσθητο φυλλάδιο, που θα εκτυπωθεί αρχικά σε 100.000 αντίτυπα. Τα φυλλάδια αυτά θα ταχυδρομηθούν απευθείας (direct mail) στους χιλιάδες Μυτιληνιούς και Λέσβιους της Αθήνας – Αττικής, κατόπιν προσωπικής επικοινωνίας (π.χ. στο κάθε νοικοκυριό θα διατεθούν 10 – 20 φυλλάδια, κατόπιν συνεννόησης). Τα ονοματεπώνυμα και οι διευθύνσεις τους, θα διατεθούν από την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο.Λ.Σ.Α.), τη Λεσβιακή Παροικία Αθηνών, τους πολυάριθμους Λεσβιακούς Συλλόγους της Αθήνας και άλλες πηγές, που ήδη υπάρχουν.

Η προτροπή, θα είναι να τα διαθέσουν στους φίλους και γνωστούς τους (π.χ. στους χώρους εργασίας τους, στις κοινωνικές δραστηριότητές τους, κ.α.) και να τους παροτρύνουν να επισκεφθούν μαζί τους ή μόνοι τους τη Μυτιλήνη σε τριήμερες – τετραήμερες “αποδράσεις” τους “νεκρούς” τουριστικά μήνες. Η εκτίμηση είναι ότι οι Μυτιληνιοί της Αθήνας θα δραστηριοποιηθούν, αφού η ενέργεια αυτή θα τους τονώσει το πατριωτικό συναίσθημα, θα τους κολακεύσει και θα τους δώσει το κίνητρο να επισκεφθούν τη γενέτειρά τους, μαζί με μη Μυτιληνιούς φίλους τους εκτός τουριστικής περιόδου. Επιπλέον, με πυραμιδωτή οργάνωση και εμπλοκή όλων των μελών των πολυάριθμων Λεσβιακών Συλλόγων της Αθήνας, το φυλλάδιο με τα “εκπτωτικά τουριστικά πακέτα” θα διακινηθεί σε ηλεκτρονική μορφή μέσω των social media και οι αποδέκτες του, άμεσα θα πολλαπλασιαστούν με γεωμετρική πρόοδο.     

Για να “στηθεί” όλο αυτό το project, το οποίο είναι εξαιρετικά οικονομικό, αλλά απαιτεί πολύ οργανωτική εργασία και εμπεριέχει αρκετές αστάθμητες παραμέτρους, θα χρειαστεί πριν απ’ όλα, να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τις ηγεσίες των διαφόρων Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, με τις επιχειρήσεις φιλοξενίας της Μυτιλήνης και με τα τμήματα marketing των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εταιρειών που συνδέουν τη Μυτιλήνη με την Αθήνα, προκειμένου να διαπιστωθεί το καταρχήν ενδιαφέρον τους για το εγχείρημα. Από μία πρώτη προσέγγιση που υπήρξε με αρκετούς εκπροσώπους Λεσβιακών Συλλόγων της Αθήνας, είχε διαπιστωθεί το ζωηρό τους ενδιαφέρον για την πραγματοποίησή του.

Σημειώνεται ότι ακόμη και στην περίπτωση που το project, δεν θα έχει άμεσα ορατά και ικανοποιητικά αποτελέσματα για το 2017, θα έχει πραγματοποιηθεί με πολύ μικρό κόστος, μία εξαίρετη διαφημιστική καμπάνια για τη Μυτιλήνη».  

Η παραπάνω ομόφωνα αποδεκτή εισήγηση, ως επίσημη πρόταση της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, θα προωθηθεί στα αρμόδια όργανα του Δήμου Λέσβου. Η Δ/Κ Μυτιλήνης, σε περίπτωση υλοποίησης του project, μπορεί να αναλάβει τη διεκπεραίωση όλων των επαφών με τους εμπλεκόμενους και στη συνέχεια το συντονισμό και την εφαρμογή του direct marketing, σε όλη τη λεπτομέρειά του.   

Ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, δήλωσε για το προτεινόμενο σχέδιο marketing: «Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο σχέδιο, τύπου “city break”,  που αφορά στους Αθηναίους και εν γένει στους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει, είναι να προσδιοριστούν εξαιρετικά χαμηλές τιμές απ’ όλους τους εμπλεκομένους, ώστε τα “πακέτα” να είναι ελκυστικά και ανταγωνιστικά άλλων περιοχών, στις οποίες οι Αθηναίοι συνηθίζουν να εκδράμουν τα τριήμερα – τετραήμερα όλου του χρόνου, αλλά και για τις οποίες ενδέχεται να υπάρχει κορεσμός».

  
Ο Πρόεδρος Μυτιλήνης,                                              Ο Γραμματέας του Συμβουλίου
  

  Πάνος Μιχ. Πίτσιος                                                               Γιώργος Καρίνος