Συνάντηση Αβραμοπουλου-Παυλοπουλου…..με επίκεντρο την τραγωδία της Μοριας- Διαβάστε τι δήλωσαν

Έκκληση προς την Τουρκία να εφαρμόσει στο ακέραιο τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό


Έκκληση προς την Τουρκία να εφαρμόσει στο ακέραιο τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό και να σταματήσει δηλώσεις- όπως οι τελευταίες για την εκροή προσφύγων στην Ευρώπη- που δεν ωφελούν και δεν ταιριάζουν στην ίδια την εικόνα της, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησή του με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η διπλωματία των δηλώσεων τελειώνει εκεί που τελειώνουν και οι δηλώσεις, ενώ η ευθύνη είναι διαρκής, και παρατήρησε ότι η διπλωματία ευθύνης έχει και διάρκεια και προοπτική.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι ο καθένας πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις του, προσθέτοντας: «Δεν ωφελούν την εικόνα της Τουρκίας, φράσεις όπως "θα τους αφήσουμε να φύγουν προς την Ευρώπη". Λες και πρόκειται για ένα είδος "κρατουμένων", τους οποίους πρόκειται να τους αφήσουν με έναν τρόπο που δεν σέβεται, σε καμία περίπτωση, την έννοια του πρόσφυγα και την ουσία του προσφυγικού ζητήματος».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι σε αυτόν τον τομέα η Τουρκία θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική και για την εικόνα της και γενικότερα, για τον τρόπο που αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα, «την ώρα, μάλιστα, που εμείς της ανοίγουμε το παράθυρο-πόρτα, για να μπορέσει να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για το χθεσινό τραγικό συμβάν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου, ανέφερε ότι αυτή η εικόνα δεν ταιριάζει στην Ευρώπη και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί από την πλευρά της, αλλά χρειάζεται και η αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ακολούθως, τόνισε την ανάγκη διάκρισης μεταξύ του προσφυγικού και της παράνομης μετανάστευσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί με τον τρόπο που προβλέπει το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο και να ενεργοποιηθούν, οπωσδήποτε, οι διατάξεις που αφορούν τη συνεργασία με τις τρίτες χώρες, από τις οποίες προέρχονται οι παράνομοι μετανάστες και στο θέμα της επαναπροώθησης, με βάση τις οικείες συμφωνίες επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος καταδίκασε τα φοβικά σύνδρομα που είναι ντυμένα, όπως είπε, με τη λεοντή του λαϊκισμού και βλάπτουν, τόσο την Ευρώπη, όσο και τις επιμέρους χώρες και πρόσθεσε: «Βλέπουμε μορφώματα που ξυπνάνε τους χειρότερους εφιάλτες, τους οποίους έχουμε ζήσει». «Δεν μπορεί αυτό η Ευρώπη να μην το αντιμετωπίσει σαν ένα θέμα που αφορά τα ίδια της τα θεμέλια και την ίδια της την προοπτική», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος, αφού σημείωσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, μέχρι στιγμής, στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, εξήρε την υπομονή και την ανθρωπιά με την οποία οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν αυτήν την κατάσταση και συμπλήρωσε ότι μένουν αρκετά ακόμα να γίνουν, κυρίως να βελτιωθούν οι συνθήκες για το άσυλο.

Ακόμη, εξέφρασε τη λύπη του για το χθεσινό τραγικό γεγονός στη Μόρια και ανέφερε ότι δεν θα επαναληφθεί, καθώς οι ελληνικές Αρχές λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι συνθήκες να είναι οι καλύτερες δυνατές γι' αυτούς τους ανθρώπους.

Σχετικά με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, παρατήρησε ότι η συνεννόηση ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία προβλέπει ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία εκείνοι που έχουν πάρει τον δρόμο προς την ηπειρωτική Ευρώπη και την Ελλάδα, και υπογράμμισε ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία πρέπει να τηρηθεί πάση θυσία.

Τέλος, ο Έλληνας επίτροπος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊων εταίρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και καταδίκασε την άνοδο του λαϊκισμού και του εθνικισμού στην Ευρώπη αυτόν τον καιρό, ενώ με αφορμή τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας για το προσφυγικό επεσήμανε: «Έχει αποδειχθεί ότι η διπλωματία των δηλώσεων ποτέ δεν οδηγεί σε καλούς δρόμους. Χρειάζεται διπλωματία της ευθύνης».



Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:  Πρώτα απ’ όλα, κύριε Πρόεδρε, να σας πω ότι είναι χαρά μου που βρισκόμαστε και πάλι στο πλαίσιο των τακτικών ενημερωτικών μας συναντήσεων.  Θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις πάνω σε δύο βασικά θέματα, τόσο στη διαχείριση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, όσο και για τα ζητήματα ασφαλείας. 

Ξεκινώ λέγοντάς σας ότι σίγουρα δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πέρυσι.  Σε μια παρόμοια συνάντηση σας είχα εκθέσει την δύσκολη κατάσταση.  Η συγκυρία βέβαια εξακολουθεί να μην είναι η καλύτερη στην ευρύτερη περιοχή.  Έχουμε κάνει όμως βήματα μπροστά.  Και θα ήθελα για μιαν ακόμη φορά να εξάρω την στάση της Ελλάδος και κυρίως των Ελλήνων πολιτών που αντιμετωπίζουν αυτήν την κατάσταση με υπομονή και ανθρωπιά.  Θυμίζω ότι πέρυσι, τέτοιον καιρό, περίπου 10.000 είτε πρόσφυγες είτε παράνομοι μετανάστες περνούσαν από την Τουρκία στην Ελλάδα.  Τώρα ο αριθμός αυτός έχει πέσει περίπου στους 100.  Είναι κάτι το διαχειρίσιμο, έχουν βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό οι συνθήκες, αλλά απομένουν ακόμα μερικά πράγματα να γίνουν, και κυρίως να βελτιωθούν οι διαδικασίες για το άσυλο.  Με την ευκαιρία θα ήθελα να σας πω ότι μας λύπησε το γεγονός  χτες το βράδυ στη Μόρια.  Θέλω να πιστεύω ότι ήταν ένα γεγονός, το οποίο βεβαίως ήταν δραματικό, εκφράζουμε δημόσια τη λύπη μας γι’ αυτό, αλλά δεν θα επαναληφθεί.  Λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα οι ελληνικές αρχές έτσι ώστε οι συνθήκες να είναι οι καλύτερες δυνατές γι’ αυτούς τους ανθρώπους. 

Να σημειώσω όμως εδώ, και πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι η συνεννόηση ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Τουρκία προβλέπει κάτι σημαντικό: Ότι δεν θα μπορούν να επιστρέφουν στην Τουρκία εκείνοι που έχουν φύγει, έχουν πάρει τον δρόμο προς την ηπειρωτική Ευρώπη και την Ελλάδα.  Και αυτό είναι κάτι που θέλει ιδιαίτερη διαχείριση και περισσότερη κατανόηση.  Είμαστε σε συνεννόηση, όπως είπα, με την ελληνική κυβέρνηση και όλα αυτά τα αντιμετωπίζουμε κατά τρόπο που να συνεχίσει να λειτουργεί αυτή η σχέση.  Γιατί η Συμφωνία ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία.  Πέραν των όσων γράφονται, εξακολουθεί να ισχύει.  Θα έλεγα ότι η μεγαλύτερη πίεση που δέχεται αυτή την στιγμή η Ευρώπη είναι από την πλευρά της Ιταλίας, όπου οι αριθμοί είναι πάρα πολύ υψηλοί. 

Και βέβαια, ένα άλλο θέμα είναι η διαχείριση των συνόρων μας.  Έχουν βελτιωθεί, κύριε Πρόεδρε, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες, πραγματικά πιο αποτελεσματικά η Ελλάδα, αντιμετωπίζει αυτή την αποστολή που της έχει ανατεθεί.  Και μιας και αναφέρομαι σ’ αυτό, θα ήθελα να σας πω ότι το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι το θέμα της ασφάλειας, όπου αυτόν τον καιρό επιταχύνονται οι προσπάθειες και αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες, ώστε να καλλιεργηθεί περισσότερη εμπιστοσύνη ανάμεσα στα κράτη-μέλη, κυρίως στο πεδίο που πρέπει να ανταλλάσσονται πληροφορίες.  Γιατί μπορούν να προβλεφθούν πολλά απ’ αυτά τα δραματικά γεγονότα και, κυρίως, τα τρομοκρατικά χτυπήματα, εάν υπάρχει καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη-μέλη.  Εκεί βρισκόμαστε τώρα, έχουν βελτιωθεί τα πράγματα, θέλω να πιστεύω, ότι με συνεχή συνεργασία, καλή πίστη και, κυρίως, με το να αποφεύγονται μεμονωμένες πολιτικές στην Ευρώπη.

Και με αυτό θα ήθελα να σας πω ότι ιδιαίτερα μας ανησυχεί η άνοδος του λαϊκισμού και του εθνικισμού στην Ευρώπη αυτόν τον καιρό.  Θα είναι διαλυτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ευρωπαϊκό εγχείρημα πρέπει να κρατηθεί ζωντανό πάση θυσία.  Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πέρασαν 70 χρόνια σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας.  Βεβαίως πρέπει να βελτιωθούν πολλές λειτουργίες της ΕΕ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε όλους αυτούς που απειλούν ευθέως την Ευρώπη.  Γιατί πράγματι, αυτήν την ώρα, αντιμετωπίζουμε ένα υπαρξιακό πρόβλημα.  Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το συνειδητοποιούν πάνω απ’ όλα οι πολίτες της Ευρώπης και, βεβαίως, οι ηγεσίες όλων των χωρών.


Για το Προσφυγικό συζήτησε ο Πρ. Παυλόπουλος με τον Τσέχο Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων στο Προσφυγικό, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Τσεχίας κ. Jan Xamacek στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος η Ελλάδα τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και κάλεσε τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους να επιδείξουν αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού, υπενθυμίζοντας, ότι η Αρχή της Αλληλεγγύης δεν είναι μια αφηρημένη αρχή, αλλά καθιερώνεται από την ίδια την Συνθήκη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που σημαίνει ότι έχει πλήρη ισχύ και η παραβίασή της επισύρει τις ανάλογες κυρώσεις. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι για την Ελλάδα το Προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που αφορά την συνοχή όλης της ΕΕ, ένα ζήτημα ανθρωπισμού, που αφορά γενικότερα τα θεμέλια της ΕΕ.

Μάλιστα, σημείωσε ότι από ορισμένους Εταίρους μας υπάρχουν ενστάσεις σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετωπίζει το Προσφυγικό, ιδίως στο πλαίσιο της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων που, όπως είναι γνωστό, δεν είναι μόνον σύνορα της Ελλάδας, είναι και σύνορα της ΕΕ. «Ο τρόπος που το αντιμετωπίζουν, είναι έξω από την πραγματικότητα» ανέφερε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «ίσως να μην αντιλαμβάνονται-αλλά πρέπει να το αντιληφθούν-ότι το Προσφυγικό δεν είναι ένα θέμα παράνομης μετανάστευσης. Είναι πολύ πέρα από αυτό. Και δεύτερον, η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων. Όποιος δεν έχει θαλάσσια σύνορα είναι δύσκολο να καταλάβει την ιδιομορφία των θαλασσίων συνόρων: Δηλαδή και να φυλάσσεις τα σύνορά σου και να είσαι σύμφωνος με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο σχετικά με τα δικαιώματα του Ανθρώπου».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Τσεχικής Βουλής κ. Jan Xamacek αφού σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξαιτίας του προσφυγικού ζητήματος, τόνισε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να προσφέρει βοήθεια σε επίπεδο εξοπλισμού και επάνδρωσης, καθώς και στην από κοινού φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Σημείωσε, επίσης, ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού δεν αφορά μόνο μια χώρα, αλλά αποτελεί ένα διεθνές ζήτημα και υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει απαραίτητα διαχωρισμός ανάμεσα σε εκείνους που δικαιούνται άσυλο και στους οικονομικούς μετανάστες, σημειώνοντας ότι οι δεύτεροι πρέπει να βοηθηθούν και να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής προς τις πατρίδες τους. Ειδική αναφορά έκανε και στην κατάσταση στη Συρία, τονίζοντας ότι η Τσεχία αναμένει τις εξελίξεις στην περιοχή μετά και την ανάδειξη του Ντόναλτ Τράμπ στην αμερικανική Προεδρία και πρόσθεσε ότι o τερματισμός του πολέμου στη Συρία θα συμβάλλει καθοριστικά και στην μείωση των προσφυγικών ρευμάτων.