Πρωτη νίκη για τις γιαγιάδες απο την Καλλιθέα Μυτιλήνης….. για την τοποθέτηση κεραίας σε ταράτσα κατοικίας

Οι γιαγιάδες της Καλλιθέας κέρδισαν την πρώτη τους νίκη απέναντι στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας αποτρέποντας έστω και προσωρινά την τοποθέτηση κεραίας στην ταράτσα ενός εκ των συγκροτημάτων κατοικιών.


Συγκεκριμένα δεκτή έγινε από το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των κατοίκων των εργατικών Κατοικιών Καλλιθέας, προκειμένου να σταματήσει η τοποθέτηση της κεραίας.  Αυτό συνεπάγεται πως η εταιρία δεν έχει το δικαίωμα να τοποθετήσει την κεραία μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το αρμόδιο δικαστήριο.

Ο δικηγόρος Στρατής Ηλιογραμμένος δήλωσε στην ΕΡΑ: «Το δικαστήριο αναγνώρισε το δίκιο των κατοίκων και έκανε δεκτό το αίτημά τους δηλαδή τη διακοπή των εργασιών τοποθέτησης της κεραίας κινητής τηλεφωνίας.  Η συγκεκριμένη ταράτσα διέπεται από καθεστώς κοινοχρησίας και για το λόγο αυτό απαγορεύτηκε στη μία εκ των ιδιοκτητών να προχωρήσει σε σύμβαση με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Εν τω μεταξύ μια εξαιρετικά κρίσιμη πτυχή του ζητήματος της τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνία ήρθε στο φως από την έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Όπως μας εξήγησε ο δεύτερος δικηγόρος της υπόθεσης Νίκος Χωριατέλλης, η εταιρία κατάφερε να πάρει αδειοδότηση για την κεραία από την ΕΕΤΤ έχοντας ελλειπή φάκελο. Συγκεκριμένα η έγκριση της τοποθέτησης από την Διεύθυνση Πολεοδομίας Αρχιτεκτονικής Πολεοδομικών Κανονισμών και αδειών δόμησης του Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν υπήρχε στο φάκελο της εταιρείας.

Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας είχε υποβάλει αίτηση στην συγκεκριμένη υπηρεσία αλλά απάντηση δεν πήρε ποτέ. Εκμεταλλευόμενη σχετική διάταξη η εταιρεία θεώρησε θετική την απάντηση της υπηρεσίας  και νομότυπα υπέβαλε ως πλήρη τον σχετικό φάκελο στην ΕΕΤΤ.

Στην πραγματικότητα όμως η συγκεκριμένη Υπηρεσία λόγω φόρτου εργασίας δεν προλαβαίνει να εξετάσει όλα τα εισερχόμενα αιτήματα, πράγμα που δείχνει πως το εκμεταλλεύονται οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι κάτοικοι ανακάλυψαν πως δεν υπήρχε η έγκριση αυτή στηριζόμενη στο γεγονός πως δεν έχει ληφθεί υπόψη από καμία υπηρεσία το καθεστώς συνιδιοκτησίας των κεραιών. Ξετυλίγοντας το κουβάρι της διαδικασίας αδειοδότησης έφτασαν στην συγκεκριμένη υπηρεσία την οποία ενημέρωσαν για την κατάσταση. Τελικά η υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ με έγγραφό της στις 23/8 απέρριψε την αίτηση της εταιρείας και ενημέρωσε την ΕΕΤΤ.

Η ηλικιωμένη κάτοικος των εργατικών κατοικιών Ασπασία Λεβεντέλλη μετά από προσπάθεια πέντε ετών κατάφερε να βρει την άκρη του νήματος και να φέρει στο φως μια διαδικασία κραυγαλέα ευνοϊκή για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. «Αυτό που με εξόργισε πραγματικά είναι το γεγονός πως οι εταιρίες μπορούν εύκολα να παίρνουν άδειες για αυθαίρετες κατασκευές και την ίδια στιγμή οι πολίτες που υφίστανται τις συνέπειες και θέλουν να αμυνθούν είναι αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία. Επίσης καμία από τις τοπικές αρχές δεν έχει λόγο στην τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Όλα έχουν μεταφερθεί στις κεντρικές υπηρεσίες πράγμα που προφανώς ευνοεί τις μεγάλες εταιρείες. Θα παλέψουμε μέχρι τέλους και θα ακυρώσουμε την τοποθέτηση της κεραίας και ελπίζουμε η υπόθεσή μας να ανοίξει το δρόμο και για άλλους κατοίκους που βρίσκονται στην ίδια θέση με εμάς» δήλωσε η κ. Λεβεντέλλη.


Πηγή ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ