Απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη στην Πλατεία Σαπφους από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ Λέσβου στο δημόσιο

Απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφους


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξακολουθεί να παριστάνει των «προστάτη» των εργασιακών δικαιωμάτων απέναντι στις ορέξεις των «θεσμών», όμως ο νέος γύρος επίθεσης στα δικαιώματά μας είναι προαποφασισμένος, από την κυβέρνηση, την ΕΕ, το ΔΝΤ, τον ΣΕΒ και τα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο. Τις λεπτομέρειες και τις ισορροπίες μαγειρεύουν τώρα, προκειμένου η επίθεση αυτή να περάσει με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις.

Ειδικά για τους δημόσιους υπάλληλους το «μενού» της Β’ αξιολόγησης περιλαμβάνει νέο πάγωμα μισθολογικών κλιμακίων, νέες περικοπές ή καταργήσεις σε συντάξεις, εφάπαξ και σε όσα επιδόματα έχουν μείνει, ενώ –φυσικά- στο βάθος του τούνελ έρχεται ξανά στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα των απολύσεων, είτε μέσω κατάργησης υπηρεσιών και οργανικών θέσεων, είτε με τον πρόσφατο νόμο Βερναρδάκη (4369/2016) για όσους αξιολογούνται από 0-24. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά! Μας αφορούν εξίσου και τα άλλα μέτρα που μαγειρεύονται για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και όλο τον λαό: η απελευθέρωση των απολύσεων, η νέα μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» που απαιτεί ο ΣΕΒ, η μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 8.600 ευρώ στα 5.000 ευρώ, η σφαγή στα προνοιακά επιδόματα, η επέκταση των ευέλικτων-ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Μας αφορούν και εμάς μέτρα όπως το εργοδοτικό «λοκ άουτ» και ο νέος συνδικαλιστικός νόμος που θα περιορίζει το απεργιακό δικαίωμα και τη συνδικαλιστική δράση.

Το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ για όποιον θέλει να αντισταθεί πραγματικά σε αυτά που έρχονται είναι ένα: αφού ενιαία και ταξικά είναι τα μέτρα εξαθλίωσης των εργαζόμενων και του λαού, ενιαία και ταξική πρέπει να είναι και η απάντηση στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει επίσης να οργανωθεί έγκαιρα, πριν μας φέρουν προ τετελεσμένων. Σε αυτήν ακριβώς τη γραμμή έγινε και η τελευταία μεγάλη κινητοποίηση τον περασμένο Φλεβάρη και στο νησί μας με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου. Αυτό πρότειναν να γίνει παντού και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Όμως τον τελευταίο μήνα οι δυνάμεις του συμβιβασμού που ελέγχουν τη ΓΣΕΕ την ΑΔΕΔΥ παίζουν ένα πολύ βρώμικο παιχνίδι στις πλάτες όλων μας, με καταμερισμένους ρόλους. Με ευθύνη τους φτάσαμε να προκηρυχτούν χωριστά, απεργία στο Δημόσιο στις 24 Νοέμβρη και πανεργατική απεργία στον ιδιωτικό τομέα στις 8 Δεκέμβρη.

Μιλούν για «ενότητα» αλλά στην πράξη καλλιεργούν τον διχασμό και την αντίληψη ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι συνολικά και στην κάθε υπηρεσία μπορούν να πορευτούν σε απομόνωση από τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Στην πράξη και υπογείως αποδέχονται τα μέτρα που μας ετοιμάζουν και τα παζαρεύουν αφού προπαγανδίζουν σαν όραμα των εργαζόμενων το α ή το β θαυματουργό «μοντέλο» που θα φέρει την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών. Κρύβουν ότι όλα τα μοντέλα καπιταλιστικής ανάκαμψης για το ξεπέρασμα της κρίσης απαιτούν θυσία, περνούν μέσα από το τσάκισμα των εργασιακών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων.

Μέχρι χτες έκαναν το παν για να διαλύουν την αντίσταση των εργαζόμενων με προτάσεις να «ενωθούμε με τους αγανακτισμένους» και να …μουτζώνουμε, καλλιεργούσαν τη λογική ότι «θα αλλάξει η κυβέρνηση και όλα θα λυθούν». Σήμερα προκηρύσσουν απεργίες με απροκάλυπτα διασπαστική λογική, κάνουν τον κάθε κλάδο να περιμένει μοιρολατρικά πότε θα τον χτυπήσουν τα μέτρα. Στην ίδια κοροϊδία συμμετέχουν και «ριζοσπαστικές» δυνάμεις που με κάθε ευκαιρία συκοφαντούσαν τις 24ωρες απεργίες σαν «ντουφεκιές στον αέρα»: τώρα υποστήριξαν την πρόταση για χωριστή απεργία στο Δημόσιο και την πανηγύρισαν μάλιστα.

Τα ίδια γίνονται και στη Λέσβο. Κυβερνητικοί, αντιπολιτευόμενοι και «ριζοσπάστες», «μνημονιακοί» και «αντιμνημονιακοί» πορεύονται παρέα, με «καπέλο», πότε το σχεδόν διαλυμένο Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, πότε τον ψευδεπίγραφο «Συντονισμό Σωματείων». Εκεί μπορούν να δίνουν ο ένας στον άλλο εύσημα «αγωνιστικότητας» και στην πράξη να κρατούν τον κάθε Σύλλογο σε απομόνωση και επανάπαυση. Σήμερα ο καθένας μπορεί να το καταλάβει: το ΠΑΜΕ διαχωρίζεται από αυτές τις δυνάμεις ακριβώς γιατί είναι βαθιά διασπαστικές, ακριβώς ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΩΣΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τους εργαζόμενους στη βάση των αληθινά κοινών τους ταξικών συμφερόντων απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-καπιταλιστών.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Όλα αυτές οι αισχρές μεθοδεύσεις του συμβιβασμένου συνδικαλισμού δεν είναι λόγος να παραιτούμαστε, είναι ένας παραπάνω λόγος να συμμετέχουμε στην απεργία στις 24 Νοέμβρη πιο ενεργά από ποτέ, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια μας.

Σκεφτείτε, ο καθένας και η καθεμιά από εσάς: οι διάφοροι Κατρούγκαλοι περιμένουν πώς και πώς να επικαλεστούν ότι δεν θα απεργήσετε σαν απόδειξη ότι εγκρίνετε σιωπηρά τα μέτρα που σας έχουν ήδη πετσοκόψει και τα μέτρα που προετοιμάζονται για να ολοκληρωθεί η σφαγή σας. Σκεφτείτε ότι η απεργία είναι η δική σας απάντηση.

Αλλά σκεφτείτε κιόλας, ειδικά εσείς που αγωνιάτε και αναρωτιέστε πώς τόσοι αγώνες μέχρι τώρα δεν κατάφεραν να αποκρούσουν την αντεργατική λαίλαπα: ΤΩΡΑ είναι καιρός να ενισχύσετε με την παρουσία σας την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Κι ακόμη περισσότερο: να συμμετάσχετε στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις δημόσιες υπηρεσίες της Λέσβου να συνδέσουν τους εργαζόμενους όλων των κλάδων στο νησί με μόνιμους δεσμούς αγώνα και οργάνωσης.

Η συμπόρευση με το ΠΑΜΕ δεν σημαίνει συγκεκριμένη κομματική ένταξη όπως κάποιοι την παρουσιάζουν: είναι μια επιλογή που μπορούν και πρέπει να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από τα πιστεύω τους, για να σταματήσει αυτή η κοινωνική οπισθοδρόμηση.
Όλοι και όλες στην απεργία στις 24 Νοέμβρη και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ώρα 10.30 στην πλατεία Σαπφούς

-για να στείλουμε στην κυβέρνηση, στην ΕΕ και στο κεφάλαιο το μόνο μήνυμα που είναι ένα σαφές και ταξικό ΟΧΙ στα μέτρα που ήρθαν και σε αυτά που έρχονται,
-για να δηλώσουμε ότι δεν εγκαταλείπουμε τίποτα, ότι διεκδικούμε τον μισθό, τη σύνταξη που μας πήραν, ότι βάζουμε μπροστά το δικαίωμα όλων των εργαζόμενων για δουλειά με πλήρη δικαιώματα και ότι δεν αποδεχόμαστε τη σκλαβιά του 21ου αιώνα που μας ετοιμάζουν, τις ατέλειωτες θυσίες στον βωμό των καπιταλιστικών κερδών και της «ανάκαμψης»

-για να ξεκινήσουμε όλοι μαζί να χτίσουμε και στις δημόσιες υπηρεσίες στο νησί μας ένα πραγματικά ενωτικό, ταξικό μέτωπο εργαζόμενων που θα αναδεικνύει το κοινό συμφέρον που έχουμε όλοι εμείς,  εργατοϋπάλληλοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, άνεργοι, συνταξιούχοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες και νέοι.

Με οργανωμένη αντεπίθεση απέναντι στο κεφάλαιο

κερδίζουμε το δικαίωμά μας σε μια αξιοπρεπή ζωή για εμάς και τα παιδιά μας


Μυτιλήνη, 18 Νοέμβρη 2016