Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου

Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου


Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίηση για τα Αντιβιοτικά» (EAAD), που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 18 Νοεμβρίου και που στόχο έχει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με την απειλή που αποτελεί για τη δημόσια υγεία η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά καθώς και με την ορθολογική τους χρήση, διοργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη συνετή και ορθολογική χρήση τους προκειμένου να τονιστεί η σημασία της υπεύθυνης χρήσης και ορθής λήψης τους, προτρέποντας το κοινό να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες των φαρμακοποιών και των ιατρών τους.

Σήμερα στην Ευρώπη 50.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από πολυανθεκτικά μικρόβια ενώ παγκοσμίως ο αριθμός αυτός αυξάνεται στα 700.000 άτομα ετησίως. Υπολογίζεται ότι έως το 2050, θα πεθάνουν 10 εκ. άτομα από λοιμώξεις πολυανθεκτικών μικροβίων, οι οποίες θα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου με περισσότερα περιστατικά από όσα ο καρκίνος και τα τροχαία δυστυχήματα.

Μάλιστα, η Ελλάδα σύμφωνα με καταγραφές του ESAC (European Surveillance of Antimicrobial Consumption) κατέχει την 1η θέση στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών ανάμεσα σε 28 χώρες της Ε.Ε. και ειδικότερα στην εξωνοσοκομειακή κατανάλωση αντιβιοτικών, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στον επιστημονικό κόσμο.

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών θέτει σε κίνδυνο τη χρησιμότητα των φαρμάκων που είναι πραγματικά ουσιώδη και χρήσιμα. Επομένως η μείωση της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της ανθεκτικότητας τους. Σαφώς και τα χρειαζόμαστε όταν πρέπει, αρκεί να τηρούμε και να σεβόμαστε τους κανόνες τους.

Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε λοιπόν όπως παρεβρεθείτε στα γραφεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 13:30, που θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου στηρίζοντας έτσι την πρωτοβουλία των δυο συλλόγων για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΣΒΟΥ