Ο Γ. Πάλλης για τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου- Συναντήσεις στο Μεσαγρό και την Πηγή

Ο Γ. Πάλλης για τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών


Τα προβλήματα που αφορούν την δακοκτονία, την ακαρπία λόγω της συνεχιζόμενης ανομβρίας, καθώς επίσης και η λειτουργία και τα προβλήματα των συνεταιρισμών της Λέσβου, που οφείλονται κυρίως στις εξελίξεις που αφορούν την Ενωση, ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάλλης με τη διοίκηση και στελέχη του συνεταιρισμού του Μεσαγρού την Κυριακή 6/11. Τον βουλευτή τον συνόδευε ο συντονιστής του Αγροτικού Γραφείου της Ν.Ε. του Σύριζα Λέσβου Στρ. Νικολάου.

Αναφορικά με την δακοκτονία, ο Γ. Πάλλης ενημέρωσε τους συνεταιριστές ότι υπάρχουν συζητήσεις στο αρμόδιο υπουργείο για ένα νέο- αποτελεσματικότερο μοντέλο αντιμετώπισης της κατάστασης 

Για την ακαρπία και την μείωση της ποιότητας του ελαιόλαδου και τις ενδεχόμενες αποζημιώσεις των παραγωγών, ανέφερε ότι, αν και ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να αποζημιώσει τους παραγωγούς, εν’ τούτοις το επόμενο διάστημα θα έλθει συνεργείο του προκειμένου να εκτιμήσει τις ζημιές, ενώ θα γίνουν όλες οι προσπάθειες έτσι ώστε να υπάρξει ενίσχυση των παραγωγών με άλλους τρόπους. Χαρακτηριστικό είναι ότι  ο βουλευτής πήρε μαζί του «δύο χούφτες» ελιές προκειμένου να τις δείξει στον αρμόδιο υπουργό.

Γενικότερα για το θέμα που υπάρχει με τον ΕΛΓΑ και το γεγονός ότι οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου, οι οποίοι αν και πληρώνουν την συνδρομή τους, εν’ τούτοις δεν αποζημιώνονται από τον οργανισμό για τις διάφορες φυσικές καταστροφές, ο Γ. Πάλλης ενημέρωσε τους συνεταιριστές ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη αναλογιστική μελέτη, με στόχο να αλλάξει το σύστημα αποζημιώσεων και να παίρνει υπόψη τόσο περιφερειακά δεδομένα, όσο και δεδομένα της παραγωγής.

Για το θέμα της Ενωσης και των επιπτώσεων που έχουν οι εξελίξεις σε αυτή, πάνω στους συνεταιρισμούς, συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές, ότι πρόκειται για μια κατάσταση που άμεσα πρέπει να ξεκαθαρίσει, να αποδοθούν οι ευθύνες όπου αυτές υπάρχουν και όποιες και να είναι αυτές, ενώ το συνεταιριστικό κίνημα στη Λέσβο να στηθεί ξανά πάνω σε νέες και υγιείς βάσεις. Σε αυτή την κατεύθυνσή σημαντικό ρόλο θα παίξει ο νέος συνεταιριστικός νόμος που έχει σαν στόχο την δημοκρατική και παραγωγική λειτουργία των συν/σμών ώστε να προσφέρουν παραγωγικές και καλλιεργητικές υπηρεσίες στους παραγωγούς και όχι γραφειοκρατικές. 

Στην ΚοινΣΕΠ «Μοδούσα»

Σε συνάντηση που είχε, νωρίτερα την Κυριακή, ο βουλευτής με τα μέλη της Μοδούσας, έγινε μια αναλυτική παρουσίαση της λειτουργίας της ΚοιΝΣΕΠ, τους στόχους και τις προοπτικές της. Η ΚοινΣΕΠ «Μοδούσα» είναι ένα πρωτότυπο εγχείρημα παραγωγών της Γέρας που έχει σαν βασικό στόχο να καθιερωθεί με προϊόντα υψηλής ποιότητας, τόσο στην τοπική, όσο και στην εθνική και διεθνή αγορά.

Με τα μέλη της Μόδουσας έγινε επίσης αναλυτική συζήτηση για τις δυνατότητες που προσφέρει ο νόμος που πρόσφατα ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή για την «Κοινωνική και αλληλέγγυα Οικονομία.

Συναντήσεις το Σάββατο το απόγευμα

Το Σάββατο, ο Γ. Παλλης, βρέθηκε στη Πηγή όπου ενημερώθηκε από τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Λέσβου Ν. Καρασάββα και το τοπικό Συμβούλιο για τα προβλήματα του χωριού (σύστημα ύδρευσης- αποχέτευσης, αγροτικοί δρόμοι) καθώς και για την μεγάλη καρπόπτωση που παρουσιάζει ο Λεσβιακός ελαιώνας από την παρατεταμένη ξηρασία.
Δηλώσεις Γ. Πάλη

Μετά το τέλος των συναντήσεων ο Γ. Πάλλης έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Στην περιοχή της Γέρας βρίσκεται η καρδιά του λεσβιακού ελαιώνα. Προφανώς υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα τα οποία μας απασχολούν και είμαστε στην κατεύθυνση για να λυθούν, όμως υπάρχουν και τεράστιες δυνατότητες, τις οποίες πρέπει να συμφωνήσουμε πώς θα τις αξιοποιήσουμε.

Ο δικός μας στόχος, είναι, ο ελαιώνας της Γέρας, να αποτελέσει τον πιλότο, πάνω στον οποία θα στηριχθεί η ανάπτυξη τους αγροτοδιατροφικού τομέα του νησιού μας. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε, μαζί με τους παραγωγούς, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που θα ξεκινάει «πριν από το χωράφι» και θα φτάνει μέχρι και τον τελικό καταναλωτή, με σκοπό την μεγιστοποίηση της ωφέλειας από την εκμετάλλευση τους ελαιώνα, για τους ίδιους τους παραγωγούς.

Σε αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη διαμορφωθεί ένα αρκετά ικανοποιητικό θεσμικό πλαίσιο, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν διαμορφωθεί και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ταυτόχρονα μεγάλη ευκαιρία που θα στηρίξει την όλη προσπάθεια, θα είναι και το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα του Β. Αιγαίου.


Αυτό που χρειάζεται είναι, όλοι μαζί, κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση και παραγωγοί, να κινηθούμε γρήγορα να συμφωνήσουμε στους στόχους μας και να ιεραρχήσουμε τις παρεμβάσεις μας. Σε αυτή την κατεύθυνση εμείς έχουμε ήδη αρχίσει να κινούμαστε και σε αυτή την κατεύθυνσή συμφωνήσαμε με τους συνεταιριστές που συναντηθήκαμε να προχωρήσουμε»