Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου μας κοροϊδεύει- Λέει όχι στην κατάργηση του ΦΠΑ…αλλά ο κος Παλλης μένει στην θέση του για να ψηφίσει ΝΑΙ.!!

Σχετικά με την ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ


Ως ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου έχουμε τοποθετηθεί και στο παρελθόν σχετικά με το ενδεχόμενο της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, τόσο μέσα από ανακοινώσεις μας, όσο και με τοποθετήσεις του βουλευτή μας. 

Οι απαιτήσεις των δανειστών για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, είχαν ήδη καταγραφεί από το πρώτο μνημόνιο. Τότε ανάμεσα στα άλλα επώδυνα μέτρα που έθετε για την περίοδο 2012 -2014, ήταν και η “κατάργηση των γεωγραφικών διαφοροποίησεων”. 

Με το λεγόμενο «mail Χαρδούβελη», το 2014, καταγράφηκε καθαρά η θέση της τότε κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για «την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου». 

Η νέα ελληνική κυβέρνηση, δεν κατάφερε να αποκρούσει αυτή την απαίτηση των δανειστών. Κατάφερε όμως να καταγραφεί ρητά στις νέες συμφωνίες που προέκυψαν, ότι όσον αφορά τους κατοίκους των νησιών θα υπάρχουν αντισταθμιστικά, έτσι ώστε, η επιβάρυνση που θα προκύψει για αυτούς από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, να είναι όσο το δυνατό πιο μικρή. Επιπλέον, η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι ανέστειλε την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του μέτρου, που πήγε για την 1/1/2017,Θεωρούμε ότι οι λόγοι που επέβαλαν αυτή την αναστολή της έναρξης του μέτρου μέχρι το τέλος της χρονιάς, δηλαδή οι επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στα νησιά μας, εξακολουθούν να ισχύουν.

Η ενδεχόμενη κατάργηση των, μειωμένων κατά 30%, ποσοστών του ΦΠΑ θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους ζωής σε αυτά, όταν ήδη έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ από τις συνεχιζόμενες, για σειρά ετών, μειώσεις στα εισοδήματά των κατοίκων τους. Το κάθε νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί, από αυτή την κατάργηση με περίπου 400- 500 ευρώ το χρόνο, ποσό που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, εάν σκεφτεί κανείς, ότι για την μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών στο νησί μας, αυτά τα χρήματα αποτελούν έναν μηνιαίο μισθό! 

Να γιατί θα πρέπει να μην καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ!

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να επιμείνει ακόμα πιο αποφασιστικά κατά την διάρκεια και αυτού του κύκλου των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να υπάρξει αναστολή της υλοποίησης αυτού του μέτρου.

Σε κάθε περίπτωση και στον βαθμό που κάτι τέτοιο δεν γίνει κατορθωτό, θα πρέπει, μέχρι το τέλος της χρονιάς η κυβέρνηση να ανακοινώσει τα αναγκαία αντισταθμιστικά μέτρα, έτσι ώστε όσα χρήματα χάσουν οι νησιώτες από αυτή την κατάργηση, να τα πάρουν πίσω με άλλο τρόπο! Αυτό είναι κάτι που και η ίδια η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα στελέχη της το έχουν προεξοφλήσει.

Επιπλέον: Τώρα είναι η ώρα, εκτός από την αναστολή ή την λήψη αντισταθμιστικών για τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους και την περιφέρεια να σχεδιάσει, να εξαγγείλει και να υλοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα που θα έχει σαν στόχο την δημιουργία θέσεων εργασίας στα νησιά μας.

Αυτό το πρόγραμμα, το οποίο θα μπορούσε να ενταχθεί στο "Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Β. Αιγαίου», που έχει ήδη ανακοινωθεί και σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα που ήδη υλοποιούνται στο νησί μας (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) θα είναι ικανά σε αυτή τη φάση, να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα μπορεί να πατήσουν και να εκκινήσουν, οι διαδικασίες της παραγωγικής ανασυγκρότησης στο νησί μας.


Θεωρούμε, τέλος, ότι, οι κάτοικοι του νησιού μας, οι  εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες θα πρέπει να απομονώσουν τα όποια κρούσματα  αισχροκέρδειας, που από τώρα διάφοροι τοπικοί κύκλου, που «όψιμα» ανακάλυψαν τους κινδύνους από την ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν, στην περίπτωση που δεν γίνει τελικά εφικτή η αναστολή του μέτρου της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών.