Σε Τούρκο μεγιστάνα το παραδοσιακό Ελαιοτριβείο Περάματος Λέσβου της οικογένειας Βογιατζή

Σε Τούρκο μεγιστάνα το παραδοσιακό Ελαιοτριβείο


Τα βιομηχανικά κτίρια του Περάματος, τα οποία στη διάρκεια του περασμένου αιώνα αποτέλεσαν πηγή ανάπτυξης για την Λέσβο και για την περιοχή της Γέρας ειδικότερα, σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα στην πλειοψηφία τους και μάλιστα ορισμένα από αυτά είναι ετοιμόρροπα και επικίνδυνα για τους περιοίκους.

Δυστυχώς, η αίγλη και η δύναμη που είχαν κάποτε οι κραταιές αυτές επιχειρήσεις, που είχαν αναγάγει το λιμάνι του Περάματος σε ισχυρό εμπορικό κέντρο, με σημαντική κινητικότητα εμπορικών πλοίων και όχι μόνο, ανήκει πλέον στο παρελθόν και δεν θυμίζει τίποτα την περίοδο της οικονομικής αυτής άνθισης.

Σε Τούρκο μεγιστάνα το παραδοσιακό Ελαιοτριβείο

Το ελαιοτριβείο της οικογένειας Βογιατζή, πουλήθηκε σε εταιρεία Τουρκικών συμφερόντων, που ανήκει σε Τούρκο μεγιστάνα!

Ο ίδιος είχε επισκεφτεί την περιοχή και το κτίριο, το οποίο πιθανόν αγόρασε και για συναισθηματικούς λόγους, αφού φημολογείται ότι ανήκε σε πρόγονό του, ο οποίος το πούλησε στην οικογένεια Βογιατζή. Αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται εργασίες αναστύλωσης και ανακαίνισης του κτιρίου και πιθανολογείται ότι θα δημιουργηθεί πολιτιστικό κέντρο και μουσείο.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας ενδιαφέρεται να αγοράσει και άλλα κτίρια της περιοχής, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι η αγοραπωλησία θα ολοκληρωθεί.

«Είμαστε ικανοποιημένοι, τονίζει ο Κ. Χρυσίδης, που ένα από τα βιομηχανικά κτίρια του Περάματος θα αξιοποιηθεί και θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών στον τόπο μας. Φυσικά θα προτιμούσαμε η αξιοποίηση αυτή να γίνει από την τοπική αυτοδιοίκηση, ωστόσο φαίνεται ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία σε αυτή την περίπτωση είναι περισσότερο αποτελεσματική. Κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στο συμφέρον και στην ανάπτυξη του τόπου μας, είναι καλοδεχούμενη κι εμείς ως κοινότητα θα την υποστηρίξουμε, προσπαθώντας με όλες μας τις δυνάμεις να διατηρήσουμε την περιβαλλοντική και πολιτιστική ταυτότητα του τόπου μας».


Πηγή Εφημερίδα Δημοκράτης