Η απελευθέρωση της Λέσβου & οι Πλωμαρίτες αγωνιστές-Τιμή στη λαϊκή ποιήτρια Ρηνιώ Βεκρή – Τυροπώλη

Η απελευθέρωση της Λέσβου & οι Πλωμαρίτες αγωνιστές


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον» σε συνεργασία με τη Δημοτική Ενότητα και Κοινότητα Πλωμαρίου, υπό την Αιγίδα της Γεν. Γραμ. Αιγαίου &Νησιωτικής Πολιτικής, διοργανώνει στις 10 Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους, στις 6.30μ.μ. το απόγευμα στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου επετειακή εκδήλωση για την απελευθέρωση του νησιού μας, στην οποία ιδιαίτερα θα προβληθούν, με τιμητικό αφιέρωμα, η προσφορά στον απελευθερωτικό αγώνα του νησιού μας των Πλωμαριτών πατριωτών - μαχητών και η παρουσία εκείνη την εποχή της μικρής Μπουμπουλίνας του Πλωμαρίου, της λαϊκής ποιήτριας Ρηνιώς Βεκρή- Τυροπώλη. Πέραν των γνωστών μας υμνητικών του αγώνα ποιημάτων της για την απελευθέρωση, θα γνωρίσουμε κι άλλες πτυχές της δράσης της και της προσφοράς της στον αγώνα απελευθέρωσης του νησιού μας – ορισμένες εντελώς άγνωστες -από την εγγονή της και γνωστή δημοσιογράφο Ντόρα Πολίτη, σε εισήγηση της στην εκδήλωση μας.

Επίσης, σύντομες εισηγήσεις θα κάνουν οι κκ Παναγιώτης Παρασκευαϊδης, επίτιμος σχολικός σύμβουλος φιλολόγων για την απελευθέρωση της Λέσβου, Μπάμπης Πετρέλλης για τους Πλωμαρίτες Αγωνιστές και η κ. Κωνσταντίνα Βάκκα –Κυριαζή για τη Λεσβιακή Φάλαγγα, στην οποία κατά πλειοψηφία συμμετείχαν Πλωμαρίτες. 


Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά με τα σαντούρια του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου με παραδοσιακή μουσική και μουσικά ακούσματα αυτής της εποχής.