Δήλωση της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Λέσβου για την Παγκόσμια Ημέρα της Βίας κατά των Γυναικών

Δήλωση της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Λέσβου για την Παγκόσμια Ημέρα της Βίας κατά των Γυναικών


Η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του  Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, κα Αναστασία Αντωνέλη, με αφορμή την αυριανή ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, δήλωσε:

«Η 25η Νοέμβρη έχει, από το 1999, ορισθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. 

Η βία κατά των γυναικών αναγνωρίζεται διεθνώς ως έγκλημα. Κάθε γυναίκα, ανεξάρτητα από το επίπεδο της μόρφωσής της, το πόσο επιτυχημένη είναι, την οικονομική της δυνατότητα,  κινδυνεύει να γίνει θύμα ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής βίας. Αν πάλι είναι άπορη, άνεργη, ή αντιμετωπίζει κάποιου είδους σοβαρή οργανική πάθηση, τόσο το χειρότερο, καθώς  ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται.
Οι δυσκολίες που έχουν οι  γυναίκες στο να καταγγείλουν  την κακοποίηση τους είναι πολλές. Η οικονομική εξάρτηση της γυναίκας από τον σύζυγο και τον θύτη γενικότερα, ο δισταγμός λόγω ύπαρξης παιδιών, η πίεση από τον κοινωνικό περίγυρο, η ενοχοποίηση ή ο στιγματισμός για τη βία που δέχονται, η ντροπή να μιλήσουν για την κατάσταση που βιώνουν ή και τα ισχυρά αισθήματα για το σύζυγο.
Πέρα όμως απ’ τον σύζυγο θύτη, δυστυχώς οι γυναίκες πολλές φορές γίνονται θύματα ψυχολογικής, σεξιστικής και ρατσιστικής συμπεριφοράς- βίας λόγω φύλου, από διάφορους «θύτες» που υπάρχουν στο εργασιακό και γενικότερα στο κοινωνικό περιβάλλον. Έτσι η υπάρχουσα ακόμα κοινωνική ανοχή και  ο φόβος για τη μη προστασία τους από το νόμο λόγω ελλιπούς ενημέρωσης των νομικών τους δικαιωμάτων, τις εγκλωβίζουν στον φαύλο κύκλο της βίας και της θυματοποίησης τους.

Ο Δήμος Λέσβου, έχοντας γνώση των προβλημάτων αυτών δημιούργησε το 2014 τον Ξενώνα για τις γυναίκες θύματα βίας και τα παιδιά τους, μέσω Ευρωπαϊκού Προγράμματος. Η Δημοτική Αρχή του Σπύρου Γαληνού, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα συνέχισης της ύπαρξης του, ειδικότερα σήμερα που η κοινωνία μας βιώνει την οικονομική εξαθλίωση, εξασφάλισε τη συνέχιση της λειτουργίας του, έως το 2018, με χρηματοδότηση από το Ε.Π. «Βόρειο Αιγαίο», με διευρυμένο πλαίσιο, καθώς ο Ξενώνας μας μπορεί να δεχτεί πλέον όχι μόνο γυναίκες θύματα βίας, αλλά και γυναίκες που υφίστανται κοινωνικοοικονομικές διακρίσεις, όπως άνεργες, μονογονεϊκές, άπορες, με ειδικές ανάγκες, φυσικά μαζί με τα παιδιά τους.

Επειδή η Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, μας νοιάζει και μας αφορά, απευθύνουμε εκ νέου κάλεσμα  στις γυναίκες που βιώνουν κάθε μορφή βίας στην καθημερινή τους ζωή, να σπάσουν τη σιωπή τους και να κάνουν χρήση των δομών της πολιτείας. Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να απευθυνθούν σε φορείς άμεσης βοήθειας, όπως η Αστυνομία, το Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας, η εικοσιτετράωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 και ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασία του Δήμου Λέσβου (τηλ. 22510-27501, εσωτ3). Στη συνέχεια, οι ειδικοί αναλαμβάνουν την παροχή όχι μόνο συμβουλευτικών υπηρεσιών αλλά και άμεσων δράσεων προκειμένου να απομακρυνθούν από την εστία της βίας. Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λέσβου εξυπηρέτησε πάμπολλες  γυναίκες και τα παιδιά τους που είχαν υποστεί κάθε μορφή βίας και διακρίσεων, φιλοξενώντας τες σε ένα οικείο περιβάλλον, παρέχοντας στέγη, σίτιση, ασφάλεια, νομική συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη, μια μεγάλη αγκαλιά γεμάτη ασφάλεια και αγάπη,  προκειμένου να σθεναροποιηθούν και να ξεκινήσουν μία νέα καλύτερη ζωή.

Κάθε χρόνο στις 25 Νοέμβρη με την συμμετοχή του προσωπικού του Ξενώνα μας, πραγματοποιούμε  διάφορες δράσεις με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας, για το φαινόμενο της έμφυλης βίας.

Έτσι αύριο Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2016,  θα πραγματοποιήσουμε τις εξής δράσεις :
Διανομή ενημερωτικού εντύπου,  στην αγορά της Μυτιλήνης (Ερμού)  από το επιστημονικό προσωπικό του Ξενώνα μας.

Διανομή του φυλλαδίου- ενημερωτικού εντύπου και ανάρτηση της αφίσας του Ξενώνα μας στα Σούπερ Μάρκετ της Μυτιλήνης.

Διανομή του φυλλαδίου του Ξενώνα, ως ένθετο,  στις παρακάτω εφημερίδες: ΕΜΠΡΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ, ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ. Θα διατεθούν στο δημόσιο τομέα, σε επιχειρήσεις εντός πόλης, σε συνδρομητές ιδιώτες και στα χωριά της Λέσβου.

Εκ μέρους της Δημοτικής μας Αρχής, Ευχαριστούμε από καρδιάς για την ευαισθησία και τις χορηγίες τους στον Ξενώνα μας τις επιχειρήσεις:  το βιβλιοπωλείο «Χατζηδανιήλ», που δώρισε βιβλία και παιχνίδια, το «Jumbo – Μολυβιάτης» για τη δωρεά παιχνιδιών και ειδών ζωγραφικής, καθώς και τα Hondos Center για δωρεά ειδών περιποίησης για τις γυναίκες που φιλοξενούνται στον Ξενώνα.

Ένα Μεγάλο Ευχαριστώ, επίσης, για την κοινωνική τους ευαισθησία και προσφορά, στις εφημερίδες ΕΜΠΡΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ, ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ, που θα φιλοξενήσουν στα αυριανά φύλλα τους το ενημερωτικό φυλλάδιο του Ξενώνα μας, αλλά  και για τα έως  τώρα αφιερώματα τους. Η βοήθεια όλων των ΜΜΕ του τόπους μας αποδείχθηκε πολύτιμη, μιας και πολλές γυναίκες πληροφορήθηκαν την ύπαρξη του Ξενώνα του Δήμου Λέσβου, από τα ΜΜΕ. 


Τέλος, ως γυναίκα, στέλνω ένα μήνυμα προς όλες τις γυναίκες που υπομένουν βίαιες συμπεριφορές:

 Σπάσε την Σιωπή!  Είμαστε εδώ  για σένα, έλα μαζί μας, μπορούμε να σε βοηθήσουμε να ξαναβρείς  το μονοπάτι που οδηγεί στην Αξιοπρέπεια και στην Αυτοεκτίμηση! Κάντο για Σένα, για τα Παιδιά σου, για την Κοινωνία μας. ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠ ΤΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ!! ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙΣ!