Οι ισχυροί άνεμοι σαρώνουν την Λέσβο-Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Το τελευταίο δίωρο υπάρχει ειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα για την Λέσβο.


Λίγο μετά τις 12:00, ισχυροί άνεμοι εκδηλώθηκαν στην Λέσβο.

Σημειωτέον ότι οι ισχυροί άνεμοι παρασύρουν κάδους στους δρόμους και άλλα ελαφριά αντικείμενα σε ταράτσες και μπαλκόνια, γι' αυτό φροντίστε να ασφαλίσετε οτιδήποτε μπορεί να είναι επικίνδυνο αν παρασυρθεί από τον άνεμο.

Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου μετά το απόγευμα.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προκαλεί η ενίσχυση των ανέμων σε πολλές θαλάσσιες περιοχές. Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Ρίου-Αντιρρίου και Καβάλας-Πρίνου.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τον Πειραιά για τον Αργοσαρωνικό και τα νησιά του Αιγαίου.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε νωρίς το πρωί της Τετάρτης δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων για το κεντρικό και το βορειοανατολικό Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα πνέουν 5 με 7 μποφόρ και σε πολλές θαλάσσιες περιοχές θα φτάσουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις η αλλαγές των δρομολογίων.


ΟΔΗΓΙΕΣ

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων:

·         Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
·         Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
·         Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 
·         Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
·         Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
·         Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

·         Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.