Στην Λέσβο γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας «Avril and Djam».

Δυο κορίτσια, μια διαδρομή από την Κωνσταντινούπολη στη Λέσβο, μια ελληνογαλλική συμπαραγωγή για τη νέα ταινία του Τονί Γκατλίφ που χρηματοδοτείται από το Eurimages.


Στη Λέσβο θα γίνει μέρος των γυρισμάτων της νέας κινηματογραφικής ταινίας ελληνογαλλικής συμπαραγωγής του πολυβραβευμένου Γάλλου, αλγερινής καταγωγής, σκηνοθέτη Τόνι Γκάτλιφ, με τίτλο «Avril and Djam».

Το  σενάριό της, έχει εμπνευστεί από την ελληνική ιστορία της δεκαετίας του ‘60 και τη ρεμπέτικη μουσική. Τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο Νοέμβριο με μικτό ελληνογαλλικό συνεργείο και θα διαρκέσουν πέντε εβδομάδες. Στην Ελλάδα η ταινία θα γυριστεί στη Μυτιλήνη, στις Καστανιές, στην Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα και στην Κομοτηνή, ενώ κάποια γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη.

Η υπόθεση

Η  Djam, «μια νεαρή γυναίκα 25 χρονών, περιπετειώδης, ατίθαση και απελευθερωμένη από κάθε είδους ηθική σύμβαση», κληρονομεί ένα καΐκι, από αυτά που στην δεκαετία του ‘60 και στη διάρκεια της Χούντας, χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά κομμουνιστών στα ελληνικά νησιά.

Ο θείος της, ο ρεμπέτης τραγουδιστής Κακούργος, θέλει να επιστρέψει το καΐκι στη θάλασσα, μετατρέποντάς το σε πλωτό καμπαρέ με το όνομα «Ελεγεία των Αθανάτων». Ο Κακούργος στέλνει την Djam στην Κωνσταντινούπολη για να φέρει ένα σπάνιο ανταλλακτικό.

Εκεί, η Djam θα γνωρίσει την Avril, μια νεαρή χορεύτρια της κοιλιάς, εντυπωσιακά όμορφη. Την βοηθά να δραπετεύσει από ένα κακόφημο καμπαρέ.

Η Djam, γοητευμένη από την Avril, της προτείνει να δουλέψει στην «Ελεγεία των Αθανάτων», και την παίρνει μαζί της. Η Avril παρασύρεται από το ελεύθερο και ανεξάρτητο πνεύμα της Djam, τα ρεμπέτικα που τραγουδάει με τη φωνή της που θυμίζει τα μπλουζ, κι έτσι δέχεται να την ακολουθήσει. 

Οι δυο τους ξεκινούν το ταξίδι της επιστροφής. Με το που φτάνουν στη Λέσβο, η Avril και η Djam ανακαλύπτουν πως μερικοί από τους κατοίκους του νησιού δεν εγκρίνουν το σχέδιό τους, στοιχειωμένοι ακόμα από την ιστορία του καϊκιού.

Δεμένη μόλις δώδεκα χιλιόμετρα μακριά από την θαλάσσια διαδρομή των προσφύγων, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η «Ελεγεία των Αθανάτων» θα βγει και πάλι στο πέλαγος, αλλά με διαφορετική αποστολή αυτή την φορά.

Πρωταγωνίστριες της ταινίας είναι η Δάφνη Πατακιά (Shooting Star 2016) και ηΑλεξάνδρα Κλαδάκη.

Συμπαραγωγός από την ελληνική πλευρά είναι η παραγωγός Φένια Κοσοβίτσα της Blonde Audiovisual Productions, ενώ από τη Γαλλία είναι οι Princes Production και Pyramide Productions και από την Τουρκία η Guverte Film.

Το σχέδιο συμπαραγωγής είναι υποψήφιο για χρηματοδότηση από το ΕΚΚ, την ΕΡΤ και το ελληνογαλλικό χρηματοδοτικό ταμείο του ΕΚΚ και του CNC της Γαλλίας κατά την προσεχή σύνοδο του Νοεμβρίου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της ταινίας ανέρχεται στα 2.460.000 ευρώ και το σχέδιο της ταινίας κατά τη διάρκεια της 144ης συνόδου του Eurimages, υποστήριξε ο εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδος, Αλέξης Γρίβας. Η ταινία χρηματοδοτείται με το ποσό, ύψους 400.000 ευρώ από το ταμείο υποστήριξης ταινιών Eurimages του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Πηγη ΑΠΕ-ΜΠΕ, amna.gr