Ο Μουζαλας στον κόσμο του«Τυχαίο γεγονός η τραγωδία της Μοριας- Αν πέσει η συμφωνία με την Τουρκία θα έρχονται 4.000 μετανάστες την ημέρα»

Απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή για το προσφυγικό, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας υποστήριξε πως αν καταπέσει η συμφωνία με την Τουρκία θα έρχονται 1.500 ως 4.000 μετανάστες την ημέρα στα νησιά.


«Η συμφωνία με την Τουρκία μας βοήθησε έχει γλιτώσει μέχρι στιγμής τη χώρα μας από ένα αριθμό μεταναστών κοντά στις 150.000» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. «Θα μπορούσαμε να πάρουμε σήμερα όλους τους μετανάστες από τη Σάμο αλλά αυτό θα επέφερε ρήξη με την Τουρκία και στην πορεία θα είχαμε στη Σάμο και  σε όλα τα νησιά από 1.500 ως 4.000 μετανάστες την η μέρα. Φέρνουμε μετανάστες από τα νησιά στην ενδοχώρα αλλά αυτό γίνεται σιγά-σιγά και όχι κραυγαλέα» είπε. 

Παράλληλα αναφερόμενος στις τοπικές κοινωνίες είπε ότι με δεδομένες τις δυσκολίες που υπάρχουν υιοθέτησαν θέση λαϊκίστικη που λέει να φύγουν οι πρόσφυγες από τα νησιά. «Τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα νησιά δεν τους έβαλε η κυβέρνηση ,αν φύγουν έτσι θα επιστρέψουν πολλαπλάσια», ανέφερε.

Για τη Μόρια 

«Εκφράζω την λύπη μου για το τραγικό χθεσινό γεγονός ήταν ένα τυχαίο γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε», είπε αναφερόμενος στην τραγωδία με τους 2 νεκρούς στο hotspot της Μυτιλήνης. Πρόσθεσε μάλιστα «συνέβη στην Μόρια και αυτό μας  επιβαρύνει μας κάνει να είμαστε πολύ πιο στεναχωρημένοι και λυπημένοι να συναισθανθούμε τις ευθύνες μας. Απευθύνω έκκληση στους νησιώτες να βοηθήσουν ώστε να φτιάξουμε καλύτερες συνθήκες για αυτούς τους ανθρώπους εκεί ,αυτό θα ήταν καλό και για τους νησιώτες και σιγά-σιγά αρχίζουμε τον απεγκλωβισμό αυτών που μπορούν να έρθουν στην ενδοχώρα χωρίς να θέσουμε  σε κίνδυνο τη  συμφωνία».

Σαφής συσχετισμός της αξιοποίησης των δυσκολιών στη Χίο από φασιστικά στοιχεία

Ο κ.Μουζάλας απαντώντας στο ΚΚΕ ανέφερε πως και εκείνος και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τη λογική του ΚΚΕ ότι για το προσφυγικό ρεύμα ευθύνεται ο πόλεμος ο ιμπεριαλισμός ο καπιταλισμός. Πρόσθεσε «όμως πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μέχρι να ηττηθεί ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός. Τα γεγονότα στη Χίο έγιναν τις ημέρες που βουλευτές και στελέχη της χρυσής Αυγής ήταν εκεί. Υπάρχει σαφής συσχετισμός της αξιοποίησης των δυσκολιών στη Χίο από φασιστικά στοιχεία».

ΚΚΕ για Μόρια: Αμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων-μεταναστών από τα νησιά

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ 

Το χτεσινό τραγικό δυστύχημα στη Μόρια της Λέσβου είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου και χαρακτηρίζεται από το διπλό εγκλωβισμό περισσότερων από 16.000 προσφύγων και μεταναστών, κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης, από πολύμηνες καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου και αβεβαιότητα για την τύχη τους, με επιπτώσεις και στη ζωή των κατοίκων των νησιών.


Αποτελεί επιτακτική ανάγκη το αίτημα, που έθεσε το ΚΚΕ σε επίκαιρη ερώτησή του, για: Άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων-μεταναστών από τα νησιά και, στη συνέχεια, από τη χώρα, το κλείσιμο των hotspots και την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών προσωρινής υποδοχής και καταγραφής, την αποκατάσταση των πιθανών ζημιών που οφείλονται στην αναγκαστική συμβίωση σε ακατάλληλους χώρους και περιοχές. Άμεση αντιμετώπιση της προβοκατόρικης δράσης φασιστοειδών και αντιδραστικών δυνάμεων.