Κάλεσμα της Π.Ο.ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου για συγκέντρωση στις 02/12 στην κεντρική πλατεία κάθε νησιού της περιφέρειας Β. Αιγαίου

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ Π.Ο.Α.μεΑ. Β.Α. ΣΤΟ ΠΑΝΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΗ


Αγαπητοί συμπολίτες

Στις 2 Δεκέμβρη τα άτομα με αναπηρία, χρόνια πάσχοντες και οι οικογένειές μας διεκδικούμε με αξιοπρέπεια και αγώνα τα δικαιώματά μας για ουσιαστική στήριξη των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού της χώρας, των ατόμων με αναπηρία, των οικογενειών μας.

Συγκεντρωνόμαστε στις 10.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία κάθε νησιού της περιφέρειας Β. Αιγαίου και ενόψει της 3ης Δεκέμβρη, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, οι τοπικοί σύλλογοι ΑμεΑ, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων παιδιών με αναπηρία, οι δομές παροχής κοινωνικής φροντίδας ΑμεΑ, οι κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί τοπικοί φορείς, οι οικογένειες και οι φίλοι μας και δηλώνουμε ότι:

Η 3η Δεκέμβρη 2016 ορίζεται ως Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΟΧΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΦΟΡΗΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ.

Η 3η Δεκέμβρη ορίζεται ως ημέρα κλιμάκωσης των αγώνων του αναπηρικού κινήματος για την ανάκτηση όσων έχουμε χάσει και όσων δικαιούμαστε.

Αντιστεκόμαστε μαζί με τους άνεργους, τους απολυμένους, τα σωματεία, με όποιον αντιτάσσεται  στην εμπορευματοποίηση της Υγείας – Πρόνοιας, που μας μετατρέπει σε πελάτες των μονοπωλίων στον ευαίσθητο αυτό χώρο.

Ο προϋπολογισμός για το 2016 μειώνει τη δαπάνη για τις συντάξεις αναπηρίας του ΙΚΑ κατά 25% και περικόπτει τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας κατά 900 εκατ. ευρώ κάθε έτος. Καθιερώνει το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το οποίο θα παρέχεται συνυπολογίζοντας περιουσιακά, εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια.

Οι εργαζόμενοι στην ειδική εκπαίδευση, οι μαθητές με αναπηρία και οι πολύπαθοι γονείς, αντιμετωπίζουμε τις τραγικές ελλείψεις σε Ειδικό Βοηθητικό και Επιστημονικό προσωπικό, Ειδικούς δασκάλους και Νηπιαγωγούς, Τμήματα Ένταξης. Αυτή είναι η εφαρμογή του 3ου μνημονίου και του «κόφτη» στη ζωή μας, στα εργασιακά μας και στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία, που από κοινού ψήφισαν με την «αριστερή» κυβέρνηση όλα τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ,Ν.Δ.,ΠΟΤΑΜΙ) με τα συγχαρητήρια ΕΕ, Τρόικας, ΔΝΤ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Να παρθούν πίσω τώρα οι περικοπές στις συντάξεις κύριες και επικουρικές και στα επιδόματα αναπηρίας.

Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία – πρόνοια – Ειδική Αγωγή με απαγόρευση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους τομείς.

Να μην πληρώνει με οποιοδήποτε τρόπο κανένας ανάπηρος, χρόνιος πάσχοντας, ανεξαρτήτου  ποσοστού αναπηρίας, για τα αναγκαία φάρμακα, θεραπείες, τεχνολογικά βοηθήματα, τα οποία πρέπει να καλύπτονται ολοκληρωτικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στο προ των περικοπών επίπεδο.

Όχι στα σφαγεία των ΚΕΠΑ. Κατάργηση του παράβολου - χαράτσι που υποχρεώνονται να πληρώνουν οι υποψήφιοι εξεταζόμενοι στα ΚΕΠΑ.

Δημόσια κέντρα φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, με δωρεάν υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα. Ίδρυση δημόσιου τεχνολογικού ινστιτούτου, για την αποκλειστική έρευνα, παραγωγή, αλλά και απευθείας εισαγωγή των ειδικών τεχνικών βοηθημάτων, τεχνητών μελών και ορθοπεδικών ειδών για αναπήρους και δωρεάν διάθεση ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες.

Άμεση προκήρυξη προσλήψεων με πλήρη εργασιακά δικαιώματα των ανέργων ατόμων με αναπηρία.

Απαιτούμε όλες τις αναγκαίες προσλήψεις σε ΕΕΠ και ΕΒΠ, σε ειδικό παιδαγωγικό προσωπικό για να καλυφθούν τα κενά στην ειδική εκπαίδευση.

Άμεσος σχεδιασμός με αποκλειστικά κρατική ευθύνη υποδομών πρόσβασης σε δημόσιους δρόμους, κτήρια, σχολεία και παραλίες σε κάθε νησί.

Καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση και μείωση του κόστους μεταφοράς και μετακίνησης από και προς τα νησιά μας με το κέντρο και μεταξύ τους και μέτρα στήριξης της βιωσιμότητας των μονίμων κατοίκων σε αυτά.

Πλήρης στελέχωση των Γενικών Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των Αγροτικών Ιατρείων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αλληλεγγύη και στήριξη στα άτομα με αναπηρία πρόσφυγες (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είδη πρώτης ανάγκης, ψυχολογική στήριξη) οι όποιοι τρέχουν κυνηγημένοι να σωθούν από τους πολέμους. Άμεση μετακίνησή τους από τα νησιά και απεγκλωβισμός τους από τη χώρα.

Να σταματήσει ο πόλεμος που γεννά την προσφυγιά και κάθε συμμετοχή της χώρας μας σε αυτόν.

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου στηρίζει όλες τις κινητοποιήσεις με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, που διοργανώνονται στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και καλούμε όλους να δώσουν δυναμικό παρόν στην κινητοποίηση – διαμαρτυρία στις 2 Δεκέμβρη στους τόπους που κάθε νησί θα ορίσει.


Το Δ.Σ. της Π.Ο.Α.μεΑ. Β.Α.