Χωρίς νερό εδώ και ένα μήνα η Αγία Παρασκευή Λέσβου-SOS από τους κατοίκους

Χωρίς νερό έμεινε εδώ και ένα μήνα η κωμόπολη της Αγίας Παρασκευής με 2,5 χιλιάδες ανθρώπους να έχουν πει το νερό νεράκι. Στέρεψε η μεγάλη γεώτρηση στη θέση Κουρομπίλι και απεγνωσμένες προσπάθειες καταβάλει η τοπική κοινότητα με τη ΔΕΥΑΛ.


Για την ιστορία το χωρίο υδροδοτούνταν με καλής ποιότητας νερό από μια μεγάλη γεώτρηση που είχε γίνει επί προεδρίας  του αείμνηστου Χριστόφα  Αναγνωστή το 1983.  Τριάντα χρόνια μετά και ενώ τα τελευταία χρόνια το νερό ελαττωνόταν «καμία ουσιαστική προσπάθεια δεν είχε γίνει για νέες πήγες υδροδότησης , πέραν κάποιων προσπαθειών  του συγχωρεμένου δημάρχου  Χριστόφα Χατζηγιάννη, όπως τόνισε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γιώργος Μακρογιάννης, με αποτέλεσμα τα τελευταία δύο χρόνια να έχει μειωθεί κατά πολύ η ποσότητα νερού που έδινε η συγκεκριμένη γεώτρηση στο χωριό».

Το πρόβλημα όμως έφτασε στο απροχώρητο το Σεπτέμβρη καθώς η γεώτρηση στέρεψε δίνοντας ελάχιστες ποσότητες  με αποτέλεσμα ένα χωριό με τόσους κατοίκους να χρειάζεται τις υδροφόρες του δήμου. «Εδώ και ένα μήνα μέρα νύχτα μια 10τονη υδροφόρα προσπαθεί να ξεδιψάσει τους Αγιαπαρασκευώτες, ενώ ξεκίνησαν διαδικασίες για  νέες γεωτρήσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» είπε ο κύριος Μακρογιάννης.

Σταγόνα νερό για μέρες στα ψηλότερα σημεία του χωριού αφού οι μικρές ποσότητες που φτάνουν , καταναλώνονται από τα σπίτια στις  χαμηλότερες ζώνες. Το δίκτυο είναι πλέον ενωμένο και δεν υπάρχει η δυνατότητα για εκ περιτροπής υδροδότηση των τμημάτων του, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα στις «ψηλότερες»  γειτονιές  οι κάτοικοι να μην έχουν καθόλου νερό.

Η ΔΕΥΑΛ προχώρησε στην εκπόνηση μελέτης και πριν από δύο μήνες  το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τη διαδικασία ανόρυξης  γεώτρησης. Πριν από λίγες μέρες έγινε γεώτρηση στη θέση Λιγαρίδια λίγο έξω από το χωριό, δε βρέθηκε όμως επαρκής ποσότητα νερού και από χθες πραγματοποιούνται εργασίες ανόρυξης στη θέση Κουρομπίλι  σε μεγαλύτερο βάθος από την υπάρχουσα γεώτρηση.

«Κινούμαστε πλέον απεγνωσμένα , είπε ο πρόεδρος του χωριού, πρέπει να βρεθεί μια ποσότητα νερού που θα ξεδιψάσει την Αγία Παρασκευή για τους επόμενους μήνες. Όσον αφορά τη συνέχεια , ήδη οι γεωλόγοι υπέδειξαν μια θέση κοντά στο χωριό 200 μέτρα από  το στρατόπεδο και στο τέλος του χρόνου θα ξεκινήσουν οι εργασίες, όπου πιστεύουμε ότι θα βρεθούν οι ποσότητες εκείνες του νερού για να καλύψουμε τις ανάγκες του χωριού. Έπρεπε να γίνουν ενέργειες τα προηγούμενα χρόνια, που δεν έγιναν, τώρα τρέχουμε να προλάβουμε» κατέληξε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγίας Παρασκευής Γιώργος Μακρογιάννης.


Πηγη ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ