Σεμινάριο από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Λέσβου

3ο Εργαστήριο Υποδειγματικής Παρασκευής Γαληνικών Σκευασμάτων Διασφάλιση Ποιότητας στο εργαστήριο του Φαρμακείου


Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου στα πλαίσια της Επιστημονικής Κατάρτισης των μελών του, διοργανώνει τo Σάββατο 8 & την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016, σε συνεργασία με τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Παρασκευά Δάλλα του Εργαστήριου Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών,  το τρίτο σεμινάριο με τίτλο «Υποδειγματική Παρασκευή Γαληνικών Σκευασμάτων Διασφάλιση Ποιότητας στο εργαστήριο του Φαρμακείου» 

Η διάρκεια του σεμιναρίου θα είναι έξι ώρες και θα περιλαμβάνει: α) Παρουσίαση θεωρίας δίωρης διάρκειας β) Εργαστηριακή παρασκευή επιλεγμένων γαληνικών σκευασμάτων διάρκειας 4 ωρών.

Συγκεκριμένα στο θεωρητικό μέρος θα συζητηθούν θέματα όπως:

Διασφάλιση ποιότητας γαληνικών σκευασμάτων.
Αξιολόγηση πρώτων υλών από το φαρμακοποιό και πρακτική εφαρμογή ενός συστήματος διασφάλισης ποιότητας για το εργαστήριο του φαρμακείου.
Νομοθεσία φαρμακευτικών γαληνικών σκευασμάτων
ενώ στο Πρακτικό μέρος θα πραγματοποιηθεί Υποδειγματική παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων όπως:
Παρασκευή αλοιφής που βρίσκεται σε έλλειψη (π.χ. propiosalic ointment).
Παρασκευή κρέμας με επουλωτική δράση, πεντοξυφυλλίνης-μετρονιδαζόλης.
Παρασκευή διαλύματος αλωπεκίας μινοξιδίλης-τρετινοΐνης.
Παρασκευή πόσιμου παιδιατρικού εναιωρήματος νιφεδιπίνης.

Στόχος  του σεμιναρίου είναι η υπενθύμιση - ενημέρωση των συμμετεχόντων αναφορικά με τις μεθόδους παρασκευής  διαφόρων φαρμακοτεχνικών μορφών σε εργαστηριακή κλίμακα δίνοντας έμφαση στα κρίσιμα σημεία της παραγωγικής διαδικασίας που επηρεάζουν το ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.

Το σεμινάριο θα το παρακολουθήσουν συνολικά 50 φαρμακοποιοί από τη Λέσβο και τη Χίο σε δυο ομάδες των 25 ατόμων, και θα πραγματοποιηθεί στο Εργαστήριο Χημείας του τμήματος Επιστημών της θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λέσβο.

Όλοι οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου θα λάβουν μοριοδότηση από τον Φορέα ΙΔΕΕΑΦ (Ινστιτούτο Δια Βίου Εκπαίδευσης & Επαγγελματικής Κατάρτισης Ανάπτυξης Φαρμακοποιών) & βεβαίωση συμμετοχής από τον επίκουρο καθηγητή κ. Παρασκευά Δάλλα.
Χορηγοί του σεμιναρίου είναι οι εταιρείες Fagron & ΕΛΠΕΝ τις οποίες και ευχαριστούμε.


ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΣΒΟΥ