Τα δώρα της Περιφερειάρχη Β.Α στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και στον Πρωθυπουργό που παραβρέθηκαν στον Άγιο Ευστράτιο

Τα δώρα της Περιφερειάρχη Β.Α


Αντίγραφα πήλινης μελαμβαφούς πυξίδας του 5ου αιώνα π.Χ., ανασκαφικού ευρήματος  από τον ιερό αποθέτη του Καβειρίου της Λήμνου, προσέφερε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Μουσείο Δημοκρατίας του Αγίου Ευστρατίου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για την 28η Οκτωβρίου.

Η πυξίδα βρέθηκε κατά τις πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου στο πλαίσιο του έργου «Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Καβειρίου ν. Λήμνου» που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο» 2014-2020.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το εύρημα ήταν σύνηθες αφιέρωμα των πιστών σε μεγάλα ιερά, όπως στο ιερό των Καβείρων.

Στο γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, έκανε την ακόλουθη προσφώνηση:

«Σας καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη χαρά σε αυτόν τον ιστορικό τόπο.

Η σημερινή μέρα, ημέρα μνήμης και τιμής, δίνει και θα δίνει πάντα, περιεχόμενο και άξια στην Ελλάδα και στην ιστορική διαδρομή της.

Οφείλοντας πάντα να μην ξεχνάμε ποτέ τους αγώνες εκείνης της γενιάς για την ελευθερία, εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες και Ελληνίδες, έχουμε υποχρέωση να στρέφουμε πάντα την προσοχή και το βλέμμα μας στο παρόν και στο μέλλον.

Η φάση που διανύουμε, ιδιαίτερα κρίσιμη σε όλα τα μέτωπα, εγείρει όσο ποτέ, το αίτημα της ενότητας.

Ιδιαίτερα σε αυτόν τον τόπο και ιδιαίτερα λόγω της ημέρας, το αίτημα αυτό ανυψώνεται, όχι απλώς ως προϋπόθεση επιβίωσης, αλλά και ως προϋπόθεση πορείας και δημιουργίας στο σύγχρονο κόσμο.

Για μας, η παρουσία σας εδώ είναι μια τιμή.


Σας ευχόμαστε, σας εύχομαι και εγώ προσωπικά και εκ μέρους όλων των πολιτών της Περιφέρειας μας, δύναμη μπροστά στις μεγάλες ευθύνες».