Για την Λέσβο και το μεταναστευτικό μίλησε ο Χαράλαμπος Αθανασίου σε τηλεοπτικό κανάλι

Ο Βουλευτής Νομού Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, κατά την προχθεσινή παρουσία του στο Kontra Channel τόνισε ιδιαίτερα τα εξής:


Α. Όσον αφορά το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα:

Με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, η Τουρκία κατέστη θεσμικός εταίρος στο Αιγαίο αλλά αποδεικνύεται αναξιόπιστος εταίρος, αφού εμμέσως πλην σαφώς εκβιάζει ότι αν δεν “πάρει καθεστώς ελεύθερης βίζας” θα αυξηθούν οι ροές μεταναστών προς την Ελλάδα.

Η Λέσβος και άλλα νησιά του Β. Αιγαίου έχουν υποστεί οικονομική καταστροφή, αφού φέτος είχαμε μείωση των τουριστικών αφίξεων κατά 65%-70%. Τα ΜΜΕ ασχολούνται με το νησί κυρίως όταν έχουμε πολλές αφίξεις μεταναστών ή όταν υπάρχουν πορείες διαμαρτυρίας και επεισόδια.

Πληρώνουμε την ιδεοληπτική πολιτική της Κυβέρνησης, η οποία επί πλέον όταν η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει, φάνηκε ανίκανη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα λόγω έλλειψης σχεδιασμού.

Για  να περιορισθούν οι δυσμενείς συνέπειες για τη Λέσβο και τα άλλα νησιά απαιτούνται:

Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.
Αποτελεσματικός έλεγχος των θαλάσσιων ορίων.
Ταχύτατη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου.
Λήψη ειδικών μέτρων ανακούφισης των νησιωτών, όπως διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ.

Β. Όσον αφορά τις τηλεοπτικές άδειες:

Η Κυβέρνηση όφειλε να αναμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου. Αντ' αυτού επιχείρησε να “πιέσει – επηρεάσει” τους Δικαστές, καταφεύγοντας σε ενέργειες που οδηγούν σε διολίσθηση των δημοσίων ηθών και υπονόμευση του Κράτους Δικαίου.

Ο έλεγχος των ΜΜΕ και η ως εκ τούτου επιχειρηθείσα  χειραγώγηση της όλης διαδικασίας, αποδεικνύονται και με το ότι η νομική κάλυψη - εκπροσώπηση του Ελληνικού Δημοσίου ΔΕΝ ανατέθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όπως επιβαλλόταν, αλλά σε δικηγόρο επιλογής του Υπ. Επικρατείας.


Τέλος ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι η επιλογή των καναλιών δεν γίνεται μόνο με κριτήρια οικονομικά (ύψος τιμήματος), αλλά και με άλλα κριτήρια ποιοτικά, όπως κοινωνικά και πολιτισμικά κριτήρια, αφού αποστολή τους είναι, κυρίως, η ενημέρωση και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών.