Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λέσβου «Να ανοίξει εδώ και τώρα το σφαγείο Μανταμάδου»

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Λέσβου


Γνωστές σε όλους τους «υπεύθυνους» ήταν τελικά -όπως αποδείχτηκε κατά τη συζήτηση στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο- οι ελλείψεις στο δημοτικό σφαγείο Μανταμάδου, ωστόσο καμία πειστική απάντηση δεν δόθηκε στο γιατί δεν έγινε τίποτα για να αποφευχθεί το κλείσιμο του σφαγείου τούτου που αδιαμφισβήτητα εξυπηρετεί τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των σφαγείων.

Η δημοτική αρχή για άλλη μια φορά δεν αφουγκράστηκε τις ανησυχίες των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων του Μανταμάδου και της γύρω περιοχής, που διεκδικούν εδώ και τώρα να ανοίξει το σφαγείο και να λειτουργεί στην ευθύνη του Δήμου γιατί ξέρουν ότι μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει σωστά και να εξασφαλίσει χαμηλό κόστος σφαγής.

Με περισπούδαστες τρίπλες και πολιτικάντικες τακτικές, υποσχέθηκε ότι θα ανοίξει μεν το σφαγείο αλλά φυσικά δεν έκανε κουβέντα για την εξασφάλιση του δημοτικού του χαρακτήρα, αντίθετα πετάει το μπαλάκι στους κτηνοτρόφους του Μανταμάδου καλώντας τους δήθεν να αναλάβουν εκείνοι το σφαγείο, ταυτίζοντάς τους με τις περιβόητες «ομάδες παραγωγών», σπέρνοντας αυταπάτες χέρι – χέρι με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η θέση τους αυτή δεν είναι καινούργια, δεν είναι πρωτότυπη. Δεν είναι κάτι άλλο από τη προώθηση της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας», είναι οι περιβόητες ΚΟΙΝΣΕΠ, οι συνεταιρισμοί που λειτουργούν σαν καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Η απόφαση όμως της ΑΔΕΛ για εκμίσθωση του σφαγείου σε ιδιώτες είναι ακόμα νωπή και δεν έχει ανακληθεί. Ας μη μας εμπαίζουνε λοιπόν λέγοντας ότι θα το δώσουν στους κτηνοτρόφους.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, είναι η μόνη που όπως φαίνεται ενοχλεί και εκνευρίζει τη δημοτική αρχή: Να ανοίξει εδώ και τώρα το σφαγείο. Να δοθεί άμεσα προσωρινή άδεια και να επαναλειτουργήσει. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και να αδειοδοτηθεί κανονικά. Να λειτουργεί με ευθύνη του Δήμου.

Καλούμε τους κτηνοτρόφους του νησιού να είναι σε επαγρύπνηση, να μην «τσιμπήσουν» σε τέτοιου είδους κάλπικα καλέσματα, να μην αρπάξουν το μπαλάκι που τους πετάει η δημοτική αρχή, να παλέψουν ενάντια σε κάθε μορφής επιχειρηματική δράση στη λειτουργία των σφαγείων αλλά και να συνεχίζουν να διεκδικούν να παραμείνουν τα σφαγεία δημοτικά.
Όσο για τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς που απηύθυνε η δημοτική αρχή στην παράταξή μας για δήθεν «αντιπολίτευση για την τηλεόραση», για «πολιτικά παιχνίδια» και για «αντι – δημοκρατική συμπεριφορά», τους της γυρνάμε πίσω.

Ο λεσβιακός λαός γνωρίζει πολύ καλά πως δεν είναι δημοκρατικό το να μην απαντάς εσκεμμένα σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης για το πόσα είναι τα έσοδα του σφαγείου του Μανταμάδου, αν είναι το σφαγείο είναι κερδοφόρο, ποιες ακριβώς είναι οι ελλείψεις του και πόσο κοστίζουν οι εργασίες εκσυγχρονισμού του, γιατί δεν έχουν γίνει ενέργειες μέχρι τώρα αφού το πρόβλημα ήταν γνωστό, γιατί μπορεί ένας ιδιώτης, ακόμα και ένας συνεταιρισμός, να το λειτουργεί και να βγάζει κέρδος και να μην μπορεί ο Δήμος να το λειτουργήσει, αν το πρόσφατο κλείσιμο του σφαγείου εξυπηρετεί το σχέδιο παράδοσής του σε ιδιώτες, αν η ομάδα ιδιωτών που ενδιαφέρθηκε όπως διατείνεται η ΑΔΕΛ να νοικιάσει το σφαγείο είναι η ίδια που είχε νοικιάσει και το δημοτικό σφαγείο της Καλλονής που σήμερα είναι λεηλατημένο και δεν λειτουργεί και αν θα ανακληθεί η απόφαση της ΑΔΕΛ για εκμίσθωση του σφαγείου σε ιδιώτες. Δεν είναι δημοκρατικό το να μη βάζεις την πρόταση να παραμείνουν τα σφαγεία στην ευθύνη του Δήμου σε ψηφοφορία, πρόταση - απόφαση ομόφωνη τόσο του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου της περιοχής όσο και του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας Μανταμάδου (στην οποία σημειωτέων δεν έχει εκλεγεί κανένας εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης παρόλο που η Λαϊκή Συσπείρωση συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό στο χωριό, αφού ο «δημοκρατικός» Καλλικράτης που υπηρετούν δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο).

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, λογοδοτούμε στο λεσβιακό λαό, κρινόμαστε απ’ αυτόν καθημερινά για την πολιτική μας συνέπεια, τον ξεκάθαρο πολιτικό μας λόγο και τη σταθερή πολιτική παρέμβαση που έχουμε μέσα και έξω από τα δημοτικά συμβούλια ζητώντας λύση σε λαϊκά προβλήματα, γι’ αυτό και έχουμε το θάρρος να τον κοιτάζουμε κατάματα.

Μυτιλήνη 27 Οκτωβρίου 2016

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λέσβου

Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Τσιριγώτη Νίκη
Καραγιάννης Δημήτρης

Κοτζαδημητρίου Ντίνα