Το ΑΙΓΑΙΟ στη Μόσχα - Εγκαινιάστηκε η έκθεση "ΑΙΓΑΙΟΝ - Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους"

Εγκαινιάστηκε η μεγάλη έκθεση  ΑΙΓΑΙΟΝ Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους στο Πολυτεχνικό Μουσείο Μόσχας, ΡΩΣΙΑ


Με τους καλύτερους οιωνούς  ξεκίνησε το 5μηνο ταξίδι της στη Ρωσική πρωτεύουσα η έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους» η οποία εγκαινιάσθηκε  Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στο Πολυτεχνικό Mουσείο της Μόσχας. Η παρουσίαση της έκθεσης στη Ρωσία αποτελεί τη συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στα πλαίσια του προγράμματος εορτασμού «Έτος Ρωσίας-Ελλάδας 2016».

Ιδιαίτερα χαρούμενη η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου αναφέρθηκε στο μεγάλο βήμα που επιχειρεί η Περιφέρεια για την προβολή των νησιών του Βορείου Αιγαίου στη μεγάλη αγορά της Ρωσίας με όχημα την έκθεση για την δημιουργία του Αιγαίου, η οποία προβάλει με εντυπωσιακό τρόπο τη φυσιογνωμία, τα γοητευτικά τοπία και τα φυσικά γεωλογικά μνημεία των νησιών μας.

Η έκθεση φιλοξενείται στο Polytechnic Museum ένα από τα δημοφιλέστερα και σοβαρότερα επιστημονικά ιδρύματα της Ρωσίας, ιδρύθηκε το 1872 και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα Μουσεία Επιστήμης και Τεχνολογίας στον κόσμο. Το Μουσείο διηγείται την εποποιία του ανθρώπινου νου στην επιστήμη και την τεχνολογία. Η έκθεση σχεδιάσθηκε   εκ νέου προσαρμοσμένη στους εντυπωσιακούς εσωτερικούς χώρους που παραχώρησε το  Polytechnic Museum για να τη φιλοξενήσουν και ανακατασκευάσθηκαν όλες οι εκθεσιακές ενότητες οι οποίες παρουσιάζονται στη ρωσική γλώσσα.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποφάσισε την παρουσίαση της έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους» στη Μόσχα ως μια ολοκληρωμένη προσπάθεια γνωριμίας του ρωσικού κοινού με τα νησιά της Περιφέρειας. Η έκθεση οργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με την επιστημονική υποστήριξη των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Θεσσαλονίκης και Κρήτης και την μουσειογραφική παραγωγή της εταιρείας TETRAGON.

Επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης είναι ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

To Polytechnic Museum παραχώρησε ειδική ομάδα μουσειοπαιδαγωγών οι οποίοι ενημερώνουν τους επισκέπτες της έκθεσης και επιμελούνται την ξενάγηση οργανωμένων ομάδων επισκεπτών και σχολείων.

Λαμπρά εγκαίνια

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παραβρέθηκαν η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα κ. Ανδρέας Φρυγανάς, η Γενική Διευθύντρια του Αναπτυξιακού Ιδρύματος του Πολυτεχνικού Μουσείου Μόσχας κα. Polina Levina, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα κα Ελένη Βακάλη, στελέχη της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα, της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, του Πολυτεχνικού Μουσείου Μόσχας, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και φίλοι της Ελλάδας κάτοικοι της ρωσικής πρωτεύουσας οι οποίοι εκφράστηκαν με τα θερμότερα λόγια για την παρουσίαση της έκθεσης και τα μοναδικά εκθέματα που αναδεικνύουν το φυσικό πλούτο και την ομορφιά των νησιών του Αιγαίου. 

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, η Γενική Διευθύντρια του Αναπτυξιακού Ιδρύματος του Πολυτεχνικού Μουσείου Μόσχας κα. Polina Levina εξέφρασε την χαρά της για την ποιότητα της έκθεσης για το ΑΙΓΑΙΟ η οποία φιλοξενείται στο Πολυτεχνικό Μουσείο και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ρωσικό κοινό, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της έκθεσης, η οποία αναμένεται να εντυπωσιάσει το κοινό της ρωσικής πρωτεύουσας και ευχήθηκε την διεύρυνση της συνεργασίας.

Στο χαιρετισμό του ο Πρέσβης κ. Ανδρέας Φρυγανάς αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία παρουσίασης της έκθεσης "ΑΙΓΑΙΟΝ: Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους" στη Ρωσία. Στόχος είναι μέσα από την έκθεση να προβληθεί η ομορφιά του Αιγαίου στη Ρωσία και να αποτελέσει ένα πρεσβευτή του τουρισμού στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους. 

Στο χαιρετισμό της η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της δυνατότητας που δίνεται μέσα από τις δράσεις του «2016, Έτος Ελλάδας – Ρωσίας» για τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν ιδίως στον τομέα του τουρισμού για τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση της έκθεσης από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο ο οποίος αναφέρθηκε στις εκθεσιακές ενότητες και στις γεωλογικές διεργασίες που διαμόρφωσαν το ανάγλυφο τις γεωμορφές και τα τοπία των νησιών του Αιγαίου, τα οποία εξιστορούν την εξέλιξη του Αιγαίου πελάγους στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών αλλά και τις διεργασίες που διαμόρφωσαν το σημερινό του ανάγλυφο. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στον μοναδικό τρόπο εκθεσιακής παρουσίασης όπου μέσα από εντυπωσιακό και ελκυστικό τρόπο, με σπάνια εκθέματα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις μεταφέρονται στους επισκέπτες της έκθεσης μοναδικές εικόνες από τα νησιά και τις ακτές, τη χλωρίδα και την πανίδα, τους μύθους, την τέχνη και τον πολιτισμό τους.

Ακολούθησε περιήγηση και ξενάγηση των επισήμων προσκεκλημένων και των επισκεπτών της έκθεσης στον εκθεσιακό χώρο, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να θαυμάσουν από κοντά τα εκθέματα απολιθωμάτων, τα πετρώματα και τα ορυκτά, τα αγάλματα και τις εντυπωσιακές εκθεσιακές ενότητες αφιερωμένες στα νησιά του Αιγαίου.

Οι εκθεσιακές ενότητες

Ένας μεγάλος κόκκινος απολιθωμένος κορμός σεκόιας από τη Λέσβο υποδέχεται τους επισκέπτες στην εντυπωσιακή είσοδο της έκθεσης με τον μεγάλο εμβληματικό τιτλο σε γαλάζιο φόντο.

Ακολουθεί η ενότητα που παρουσιάζει τη δημιουργία του Αιγαίου μεταφέροντας στοιχεία από την "Κοσμογονία" και την αναπαράσταση της γαίας - της μητέρας γης από την αναγλυφη παράσταση του βωμού της Περγάμου μέχρι την σύγχρονη επιστημονική προσέγγιση μέσα από παλαιογεωγραφικούς χάρτες που παρουσιάζουν την εξέλιξη της περιοχής διαχρονικά, από τον αρχικό ωκεανό της Τηθύος, την εξέλιξή του στην ενιαία ξηρά της μυθικής Αιγιήδας, μέχρι τη σημερινή μορφή του ελληνικού αρχιπελάγους.

Η κεντρική εκθεματική ενότητα «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: Από την Τηθύ στο Αιγαίο», επιτρέπει στον επισκέπτη να ανακαλύψει τη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου μέσα από τις ενότητες των νησιών όπου παρουσιάζονται τοπία, γεωμορφές, τεκμήρια της γεωλογικής εξέλιξης και στοιχεία της πολιτιστικής τους διαδρομής. Οι ενότητες Λέσβου - Λήμνου, Χίου και Σάμου βρίσκονται στο κέντρο της παρουσίασης και ακολουθούν οι ενότητες των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, της Κρήτης, των νησιών της Θάσου της Σαμοθράκης και της χερσονήσου της Χαλκιδικής.

Η δεύτερη ενότητα «Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα» παρουσιάζει τις γεωδυναμικές διεργασίες στο Αιγαίο, την ηφαιστειότητα και την σεισμικότητα που δημιούργησαν το Αρχιπέλαγος. Μια διαδικασία με μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις που επαναλήφθηκε πολλές φορές μέσα σε εκατομμύρια έτη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Σ’ αυτήν άλλωστε χρωστούμε την ύπαρξη μερικών από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου, όπως η Σαντορίνη, η Κως, η Νίσυρος, η Μήλος, η Κίμωλος, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σαμοθράκη.

Η τρίτη ενότητα «ΓΑΙΑ: από τον μύθο στην επιστήμη» παρουσιάζει την εντυπωσιακή εξέλιξη της βιοποικιλότητα της περιοχής του Αιγαίου την οποία αποδεικνύει ο πλούτος των  φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί και μαρτυρούν την συναρπαστική ιστορία της εξέλιξης της ζωής και των οικοσυστημάτων στην λεκάνη του Αιγαίου κατά τη διάρκεια 150 εκατομμύριων χρόνων. Τα νησιά του Αιγαίου φιλοξενούν σπαράγματα της ζωής του παρελθόντος που κέντρισαν την ανθρώπινη σκέψη ώστε να αναζητήσει απαντήσεις για την προέλευση της ζωής και του κόσμου, από την «κοσμογονία» του Ησίοδου στα «Φυσικά» του Αριστοτέλη και το «Περί των λιθουμένων» του Θεόφραστου. Ο πλούτος των απολιθωμάτων του Αιγαίου, περιλαμβάνει το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, τα απολιθώματα θηλαστικών αλλά και την πρώιμη παρουσία των ανθρωπίδων. Στην  ενότητα αυτή κυριαρχούν τα εντυπωσιακά ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθώς και του υποθαλάσσιου τμήματος γύρω από την Νησίδα Νησιώπη.

Ειδικό τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση των πέντε Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων που έχουν αναγνωρισθεί από την UNESCO, του Γεωπάρκου Λέσβου, του Γεωπάρκου Ψηλορείτη, του Γεωπάρκου Χελμού-Βουραικού, του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου και του Γεωπάρκου Σητείας.

Στους επισκέπτες της έκθεσης διανέμεται το ειδικό φυλλάδιο της Έκθεσης και ο Τουριστικός Οδηγός των νησιών του Βορείου Αιγαίου, έκδοση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη ρωσική γλώσσα.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή στο Polytechnic Museum της Μόσχας έως 10 Μαρτίου 2017 προβάλλοντας το Απολιθωμένο Δάσος, τη Λέσβο και τα νησιά του Αιγαίου.


Για περισσότερες πληροφορίες ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της έκθεσης www.aegeon.org.gr και να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.