Άσκηση για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης σε Πετρα και Μυτιλήνη από το Δ.Λ.Τ.Λ

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, ως νεοσύστατο Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Λέσβου, προέβη στην ετήσια εκπαίδευση της ομάδας που έχει συγκροτήσει για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης στους λιμένες αρμοδιότητάς του.


Η εκπαίδευση περιελάμβανε θεωρητικό και πρακτικό μέρος και πραγματοποιήθηκε στους λιμένες Μυτιλήνης και Πέτρας. Στο θεωρητικό μέρος παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων η οργάνωση του Δ.Λ.Τ. Λέσβου για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης ειδικά από πετρελαιοειδές, ο αντιρρυπαντικός εξοπλισμός του και οι διαδικασίες χρήσης αυτού.

Στο πρακτικό μέρος έγινε επίδειξη όλου του εξοπλισμού και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε άσκηση με χρήση πλωτού φράγματος μήκους 150 μέτρων και με την απαραίτητη επιχειρησιακά αγκυροβόλησή του. Το σενάριο της Άσκησης στο Λιμένα της Μυτιλήνης προέβλεπε διαρροή πετρελαίου από το Δ/Ξ AMARGI που είναι πλαγιοδετημένο τους τελευταίους μήνες στο λιμάνι, ενώ στο Λιμένα της Πέτρας το σενάριο βασίστηκε στην διαρροή Πετρελαιοειδών Αποβλήτων από σκάφος μεταφοράς μεταναστών το οποίο έχει βυθιστεί εδώ και αρκετούς μήνες.

Στη Μυτιλήνη το θεωρητικό μέρος πραγματοποιήθηκε την 6 Οκτωβρίου 2016, στις Κτιριακές Εγκαταστάσεις του Δ.Λ.Τ. Λέσβου στον Επιβατικό Λιμένα, από 15.00 έως 19.00 και το πρακτικό την 7 Οκτωβρίου 2016, στον εμπορικό λιμένα, από 15.00 έως 18.30.  Στην Πέτρα το θεωρητικό μέρος πραγματοποιήθηκε την 8 Οκτωβρίου 2016, στο Πολιτιστικό συνεδριακό κέντρο «Στέλιος Παυλής», από 9.00 έως 12.00 και το πρακτικό την ίδια μέρα, στο λιμένα Καβάκι Πέτρας, από 12.00 έως 15.00.

Η ομάδα είναι εθελοντική και απαρτίζεται κυρίως από μέλη του Παραρτήματος Λέσβου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου. Εκπαιδευτής ήταν ο κ. Αγγελόπουλος Μιχάλης από την Εταιρεία «Μετόπη Σύμβουλοι Προστασίας Περιβάλλοντος». Συντονίστρια Επιχειρήσεων Απορρύπανσης του Δ.Λ.Τ. Λέσβου είναι η κ. Κατωτριάτου Ελένη.

Στόχος της οργάνωσης του Δ.Λ.Τ. Λέσβου, όπως ήδη προαναφέρθηκε, είναι η αυτοδύναμη αντιμετώπιση ενός περιστατικού, ειδικά διαρροής πετρελαιοειδούς σε πρώτο χρόνο, διότι όπως είναι ευνόητο, αν μια πετρελαιοκηλίδα εξαπλωθεί αφενός θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την οικονομική ζωή του τόπου και αφετέρου η απορρύπανση θα γίνει πολύ δαπανηρή.

Το Δ.Λ.Τ. Λέσβου εφαρμόζει εγκεκριμένο από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης Σχέδιο Αντιμετώπισης περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης στα λιμάνια αρμοδιότητάς του, βάσει του οποίου έχει τοποθετήσει κοντέινερ με πλήρη αντιρρυπαντικό εξοπλισμό στα λιμάνια Μυτιλήνης, Περάματος, Πέτρας και Σιγρίου. Στο λιμάνι Μυτιλήνης υπάρχει εξοπλισμός και σε τροχήλατη μπαγκαζιέρα. Ο εξοπλισμός μπορεί εύκολα να μεταφερθεί οπουδήποτε παραστεί ανάγκη.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν στην εκπαίδευση.

Ο Αντιπρόεδρος
του Διοικητικού Συμβουλίου

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΕΤΡΕΛΛΗΣ