Συνάντηση του προέδρου του Ε.Ο.Α.Ε.Ν με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή

Συνάντηση του προέδρου του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΩΝ(Ε.Ο.Α.Ε.Ν) με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Αντώνη Παπαδεράκη


Σε αγαστό πνεύμα έγινε (11/10) στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου  και Προστασίας Καταναλωτή η συνάντηση του προέδρου του Ε.Ο.Α.Ε.Ν Θράσου Καλογρίδη με τον Γενικό Γραμματέα Αντώνη Παπαδεράκη για θέματα που αφορούν στο προκαταρτικό σχέδιο αναβάθμισης του Επιμελητηριακού θεσμού, το οποίο έθεσε σε διαβούλευση το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού.
   
Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, ως φορέας έκφρασης των νησιωτικών Επιμελητηρίων της χώρας, με επιστολή που απέστειλε λίγες ημέρες  νωρίτερα στον κ. Παπαδεράκη εξέφρασε την επιθυμία να του καταθέσει τις απόψεις και προτάσεις του Ε.Ο.Α.Ε.Ν σε συνάντηση στο Γραφείο του, το συντομότερο δυνατόν και η ανταπόκριση του Γενικού Γραμματέα ήταν άμεση.

Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε μακρά διάρκεια  ο πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. πέραν της  σύντομης ενημέρωσης για το ιστορικό, τους  στόχους και τις δραστηριότητες του Ομίλου  αλλά και την παράδοση του Επετειακού Λευκώματος – Οδηγού Ανάπτυξης 2016, που πρόσφατα εξέδωσε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 22 χρόνων δράσης και προσφοράς του στην νησιωτική ανάπτυξη, υπογράμμισε στον  Γενικό Γραμματέα τα κάτωθι  :

Α) Την διαφωνία του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. με την προτεινόμενη ίδρυση  Επιμελητηρίων  σε επίπεδο περιφέρειας στις νησιωτικές περιοχές


επικαλούμενος  το άρθρο 101 του Συντάγματος και τις διατάξεις του νόμου 4150/2013 του κατοχυρωμένου όρου της «νησιωτικότητας»,  

Β)Την ανάγκη στην επικείμενη αναμόρφωση της Επιμελητηριακής νομοθεσίας να προβλεφθεί θεσμική κατοχύρωση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. ανάλογη με αυτή της Κ.Ε.Ε.Ε

Τέλος  Γ) την συμφωνία του ΕΟΑΕΝ  με τις θέσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων αναφορικά με το προκαταρτικό σχέδιο αναβάθμισης του Επιμελητηριακού θεσμού.

Από την, πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου  και Προστασίας Καταναλωτή, που απέδειξε θετική στάση απέναντι στο 2ο από τα ανωτέρω αιτήματα παράλληλα έδειξε τόσο γνώση όσο και κατανόηση της σημασίας της νησιωτικότητας στη διαμόρφωση της οικονονομικής και κοινωνικής  ζωής στα νησιά της Ελλάδας, αλλά και γενικότερα την εθνική πολιτική πάνω στους λίαν σημαντικούς αυτούς τομείς. Επισημαίνοντας και τη σημασία του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR), μέλος του οποίου είναι και ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν,  στη γενικότερη οικονομική και όχι μόνον πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση  από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει στο εν λόγω Δίκτυο ελληνική προεδρεία (Μπενέτος Γιώργος).

Τέλος πρότεινε την μέσω ειδικών μελετών και προτάσεων ,στενοτερη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου  και Προστασίας Καταναλωτή με τον Ε.Ο.Α.Ε.Ν επί θεμάτων που αφορούν την οικονομική ζωή των ελληνικών νησιών.


Στη συνάντηση έλαβαν μέρος και οι Γιώργος Λιώρης, Διευθυντής Θεσμικών Θεμάτων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού και Σταύρος Βαρδαλάς Νομικός Σύμβουλος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν .