Στην Λέσβο αμερικάνικες υπηρεσίες ασφαλείας για να προετοιμάσουν το έδαφος της άφιξης Ομπαμα τον Νοέμβριο-"Χτενίζουν" τα σημεία επίσκεψης

Επίσκεψη στη Λέσβο αναμένεται να πραγματοποιήσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου, όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή της Κυριακής. 


Ηδη, για λόγους ασφαλείας, μετέβησαν στο νησί –και όχι μόνο– κλιμάκια αρμόδιων αμερικανικών υπηρεσιών, που «χτενίζουν» όλα τα σημεία που αναμένεται να επισκεφθεί ο κ. Ομπάμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο επίκεντρο της συνάντησης του αμερικανού προέδρου με τον Αλέξη Τσίπρα θα τεθεί το προσφυγικό, καθώς οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως "προπύργιο σταθερότητας" σε ένα δύσκολο περιβάλλον, ενώ, όπως τονίζεται, η διαχείρισή του απειλεί την σταθερότητα όλης της Ευρώπης.

Στα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται: η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το εύφλεκτο σκηνικό στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Μετά την Αθήνα, ο πρόεδρος Ομπάμα θα μεταβεί στο Βερολίνο.



 Θα τον υποδεχθεί ο νέος πρέσβης


Τον Αμερικανό πρόεδρο θα υποδεχθεί στην Ελλάδα ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ, ο οποίος μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ο κ. Πάιατ (φωτ.) θεωρείται έμπειρος διπλωμάτης, στενός συνεργάτης της βοηθού υπουργού Εξωτερικών αρμόδιας για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, με προσβάσεις στον Λευκό Οίκο και την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και ήρθε στην Αθήνα από ένα νευραλγικό πόστο, την πρεσβεία στο Κίεβο. Κατά την τελετή της ορκωμοσίας του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στις 28 Σεπτεμβρίου, υπογράμμισε τον κεντρικό ρόλο που έχει η Ελλάδα στον γεωστρατηγικό σχεδιασμό της Ουάσιγκτον –«ό,τι συμβεί στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια έχει μεγάλη σημασία για τις ΗΠΑ»– αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης. Αναφέρθηκε στον ρόλο «γέφυρας» που διαδραματίζει η ελληνοαμερικανική κοινότητα, ενώ τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια και παρά τις αντίξοες συνθήκες, η Ελλάδα έχει αποδείξει την αντοχή του δημοκρατικού της συστήματος. Ο κ. Πάιατ ξεκίνησε τη διπλωματική του καριέρα το 1990 από την Ονδούρα, ενώ έχει διατελέσει αναπληρωτής επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής στην Ινδία (2006-2007), αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής των ΗΠΑ στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και υπεύθυνος του Γραφείου Υποθέσεων Νότιας και Κεντρικής Ασίας. Από το 2013 μέχρι το περασμένο καλοκαίρι ήταν πρέσβης στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες kathimerini.gr